понеділок, 11 квітня 2016 р.

Ірен Роздобудько і Віктор Байрак в Сумах


Творча зустріч в бібліотеці

 

 




9 квітня у затишному залі відділу літератури з мистецтва Центральної міської бібліотеки ім. Т.Г. Шевченка відбулася творча зустріч з авторкою улюблених творів Ірен Роздобудько (м. Київ) та відомим бардом – Віктором Байраком (м.Вінниця). Захід проходив в межах XXVIII міжнародного фестивалю авторської пісні «Булат».

Ірен Роздобудько входить в десятку найуспішніших українських письменників, є володаркою літературної нагороди "Золотий письменник України". Вона родом з Донецька. Закінчила факультет журналістики Київського Національного Університету. Працювала в Донецькому відділенні ТАРС-РАТАУ телеграфісткою, журналістом в донецькій газеті та диктором радіогазети.




Уявіть – в кінці 80-х, переїхавши в Київ, Ірен лише починала говорити українською, а після 2000 року почалася її кар’єра популярної сучасної української письменниці. Вона член Асоціації українських письменників, автор 30 романів, збірок оповідань і новел, кількох книжок для дітей, трьох поетичних збірок. 

Нагороджена Гран-Прі Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова», лауреат багатьох інших літературних конкурсів і фестивалів, головний редактор журналу «Караван історій. Україна».

«Зірочки» на фюзеляжі її доробку не тільки літературні, але й кінематографічні. За сценаріями і творами письменниці знято 6 художніх фільмів (серед яких найбільш відомі – «Ґудзик» і «Поводир»). 

Нині вона член Національної спілки кінематографістів України. Крім того, Ірен Роздобудько тепер ще й навчає майбутні покоління режисерів – викладає на курсі кінодраматургів в Київському Національному університеті кіно і театральних мистецтв ім. Карпенка-Карого.




Зустріч проходила у вільній формі, не за сценарієм, і, напевно, тому вона вийшла цікавою, щирою і навіть по-домашньому невимушеною. Ірен читала уривки зі своїх нових творів, у тому числі – «Гудзик-2». Даний роман є продовженням найпопулярнішого роману «Ґудзик», який був виданий 2005 року та здобув І місце в літературному конкурсі «Коронація слова» в номінації «Романи». 

Крім того, письменниця ділилася історіями з життя, відповідала на запитання від учасників зустрічі. Дуже органічно впліталися в канву її розповіді пісні відомого автора-виконавця Віктора Байрака, з яким Ірен пов'язує давня дружба. 



У Віктора багато іпостасей - поет, прозаїк, КВН-щик, художник, археолог, спортивний риболов, блогер... Він – одесит, але за волею долі довгий час жив у Вінниці, а потім на 15 років оселився у Воронежі. 

У зв'язку з останніми трагічними подіями на Україні, Віктор підтримав Батьківщину і в 2014 році повернувся у Вінницю, про що, до речі, ні краплі не шкодує. У нього був період, коли пісні народжувалися мало не щодня у відповідь на події в Україні, деякі з них прозвучали на нашій зустрічі: «Я вернулся», «Наши дети ненавидят друг друга» та інші. 




Амбіції підкорити весь світ у Байрака з віком не зменшилися. До речі, зовсім недавно він став фіналістом крупного міжнародного конкурсу у Лондоні «Пушкін в Британії», тому що вразив усіх поетичною технікою і почуттям гумору. Як справжній патріот, приз наш герой брав загорнувшись в український прапор.

Безумовно, ця зустріч залишила в серцях всіх присутніх тепло і радість від спілкування, бажання прочитати ще більше творів сучасної української літератури. Тим більше, що в нашій бібліотеці вона представлена дуже широко. 




В цьому можна було переконатись, ознайомившись з виставкою творів Ірен Роздобудько, на якій було представлено більше двадцяти її книг. Тепер бібліотечна колекція творів письменниці поповнилася ще двома, подарованими авторкою особисто.


Т. Лебідь, 
відділ мистецтв ЦМБ ім. Т.Шевченка

1 коментар:

  1. Очень нравится Ирен Роздобудько, жаль, что не знала о встрече в вашей библиотеке, иначе, обязательно бы пришла.

    ВідповістиВидалити