вівторок, 29 листопада 2016 р.

Чи не бажаєте чогось новенького?







Шановні книголюби! До вашої уваги – нові книги, які надійшли до фонду читального залу Сумської міської центральної бібліотеки ім. Т.Шевченка.



Георгій Почепцов. Сучасні інформаційні війни. - К.: Вид. дім «Києво-Могилянська академія», 2015. - 497 с. 

У книжці Георгія Почепцова, відомого фахівця в галузі інформаційної війни, системно викладено історію виникнення і розвитку методології інформаційних воєн та розкрито різницю між американською, британською і російською моделями. Вперше вводиться поняття смислової війни, розглядається її роль в сучасному світі.




Євген Онацький. Українська мала енциклопедія. - К.: Пульсари, 2016 - 576 с.

УМЕ — видатна пам'ятка української культури, життєвий подвиг видатного вченого-енциклопедиста. За своїм стилем УМЕ є специфічним виданням, відмінним від традиційних енциклопедичних словників. Її автор вважав, що на відміну від звичайних лексиконів, котрі мають безособовий характер, УМЕ має висвітлювати матеріали з позицій християнської етики та української духовності. Називаючи свою енциклопедію «Малою» (хоча розміром вона була не набагато менша від інших — 8 томів) Є. Онацький мав на увазі по-перше те, що вона не охоплює всіх галузей науки, а по-друге, спиняється не над усіма значеннями того чи іншого гасла, а тільки над деякими, обмежуючись тими, що видавалися авторові «істотнішими для зрозуміння української духовности чи для підкреслення якогось важливішого для українців етичного, психологічного чи філософського моменту».


До нашого фонду надійшов перший том видання «Історія європейської цивілізації. Близький Схід». 

Історія європейської цивілізації. Близький Схід / За ред. Умберто Еко. - Х.:Фоліо, 2015. - 1310 с.


При створенні проекту «Історія європейської цивілізації» його упорядник — видатний італійський вчений-філософ, літературний критик, письменник Умберто Еко — керувався мультидисциплінарним принципом: Історія, Філософія, Міфологія та релігія, Образотворче мистецтво. Література, Наука і техніка, Музика. Статті до дисциплін написані провідними італійськими фахівцями у кожній галузі.

Том «Близький Схід» не став винятком. Близький Схід — це місце, де зароджувалася цивілізація не тільки Сходу, а й Європи. Саме на території так званого Родючого півмісяця почала розвиватися культура віднов-лювального землеробства, з'явилося примітивне колесо. Тут найпершими навчилися робити керамічний посуд та обробляти метали. Саме тут виникли перші міста, а потім перші територіальні держави: Ассирія, Вавилон, Хетське царство. Людям, що жили у Шумері, належить пальма першості у появі писемності і законодавства як такого. Тому не дивно, що найдавніші витвори мистецтва з’явилися також саме тут. Видання доповнено багатим ілюстративним матеріалом — всесвітньо відомими шедеврами із багатьох музеїв світу.



Алла Киридон. Гетеротопії пам’яті: Теоретико-методологічні проблеми студій пам’яті. – К. : Ніка-Центр, 2016. – 320 с.

«Пам’ять» стала предметом наукових досліджень у різних царинах знань – історії, соціології, культурології, філософії, політології, етнографії, психології і т.д. Зарубіжна історіографія активно накопичує потенціал в царині «memory studies» з другої половини ХХ ст. Для вітчизняної гуманітаристики проблема пам’яті актуалізується після здобуття Україною незалежності й виникнення потреби осмислення минулого у процесі формування національної ідентичності.
Дослідження А. Киридон є піонерним у царині студій пам’яті в Україні. Книга зацікавить тих, хто замислюється над проблемами пам’яті й забуття, шукає відповіді на складні процеси впливу минулого на сьогодення та механізми їх осмислення.


Крим, який ми любимо: Антологія / Упорядник Л.Тарнашинська. – К.: Пульсари, 2016.

Антологія «Крим, який ми любимо» видана за програмою «Українська книга» 2016 р. Автор ідеї та упорядник видання –професор Людмила Тарнашинська. Книга на 600 сторінок з трьома блоками кольорових і чорно-білих ілюстрацій (репродукцій картин І. Айвазовського, М.Волошина, К.Богаєвського, С.Ярового та інших майстрів пензля).

Під однією обкладинкою об’єднано художні твори більш як ста письменників – класиків української, кримськотатарської та частково російської літератур, а також сучасних авторів (тексти подано трьома мовами). У якості вступної статті – ґрунтовне дослідження Людмили Тарнашинської «Маєстат сонячного півострова: Кримський профіль України».



Антонов-Овсієнко А. Три войны Украины с Россией. – Харків : Фоліо, 2016. – 352 с.

Автор книги – російський історик та журналіст Антон Антонов-Овсеєнко, онук відомого революціонера В. А. Антонова-Овсеєнко і син письменника-дисидента – засновника музею історії ГУЛАГу в Москві А. В. Антонова-Овсеєнко.

У виданні мова йде про три війни України з Росією: про першу в 1917-1920 рр., про другу в 1939-1954 рр. і про третій, сучасний, конфлікт 2014-2015 рр.. Автор аналізує кілька історичний спроб російської влади захопити територію незалежної України протягом останніх 100 років.



Сержиу Буарке ді Оланда. Коріння Бразилії. - Ніка-Центр, Видавництво Анетти Антоненко, 2016. - 240 с.

Книжка «Коріння Бразилії» видатного бразильського історика і соціолога ХХ ст. Сержіу Буарке ді Оланди (1902–1982) фокусується на аналізі культурних впливів, які домінували від початку розбудови далекого континенту і формували протягом кількох сторіч нову спільноту людей і нову ідентичність з португальців, іспанців, інших європейських колоністів, азіатів, корінних американців та африканців. 

Дослідження дає можливість зрозуміти, чому і яким чином розквітала й змінювалась європейська культура у великій тропічній країні, де ті традиції були зовсім чужими, а також характер і наслідки такого розвитку. Книжка сповнена диханням природи, присмаком історії та відтінками живої країни й долі її мешканців. Українською перекладена вперше.



Мозговий І. П. Еволюція християнства (ІІІ – І пол. VI ст. н.е.): античні писемні джерела: навчальний посібник для самостійної роботи з поглибленого вивчення дисциплін «Релігієзнавство», «Філософія», «Правознавство» - Суми: ДВНЗ «УАБС НБУ», 2015. – 570 с.

Видання містить витяги з творів давньогрецьких і римських авторів, у яких подаються дані про період еволюції раннього християнства, його теоретичне обґрунтування, умови одержавлення тощо. Текст проілюстрований і ґрунтовно прокоментований з поясненням термінів, географічних та історичних назв, персоналій тощо. Посібник призначений для студентів усіх спеціальностей і форм навчання. 

Книга сумського автора, видана в Сумах. 


Для любителів футболу – книга Тимура Желдака.


Т.А. Желдак. Історія чемпіонатів Європи з футболу. - Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2016.

Зараз це важко собі уявити, але всього якихось 60 років тому не існувало такого поняття – «Чемпіонат Європи», а перші континентальні змагання були зустрінуті провідними європейськими футбольними країнами вкрай негативно. Минув час, і зараз Чемпіонат Європи став подією, яка виходить далеко за рамки просто футбольного змагання.



В. Пилат. Бойовий гопак і основи захисту Вітчизни. - Львів, 2016.

У книзі Володимира Пилата, засновника бойового гопака, розглядаються історичні, технічні та світоглядні проблеми українського бойового мистецтва. Технічні елементи подані у такий спосіб, щоб кожен бажаючий міг самотужки вивчити базову техніку національного бойового мистецтва.

Книга буде цікавим відкриттям для фахівців інших бойових мистецтв, а також фізкультури, спорту, культури. Багато цікавого для себе знайдуть військовики, правоохоронці, податківці, митники, прикордонники, працівники органів безпеки України, а також історики, мистецтвознавці, українознавці, політики.


Підготувала Наталія Устименко,
бібліотекар читального залу ЦМБ ім. Шевченка
 

Немає коментарів:

Дописати коментар