середу, 8 жовтня 2014 р.

І у вулиці є свято, або Де знаходиться Покровська площа?

30 вересня Центральна міська бібліотека ім.Шевченка проводила
історичний флешмоб «Минуле та сьогодення міста Суми.
Покровська площа: знайома та незнайома»



30 вересня Сумська міська бібліотека ім.Шевченка проводила черговий історичний флешмоб «Минуле та сьогодення міста Суми. Покровська площа: знайома та незнайома». Захід проводився просто неба на вулиці Соборній, щоб привернути увагу якомога більшої кількості містян.


Це тільки початок. Готуємось :)
Завжди готові :)

Сум’яни та гості міста, які цікавляться історією рідного краю або просто люблять Суми і хочуть знати про них більше, мали змогу взнати щось нове та освіжити в пам’яті давно забуте про одну з наших площ. (Минулого року аналогічний захід був присвячений вулиці Воскресенській). Забігаючи наперед, скажемо, що наше починання не було беззмістовним і мало свою користь, бо далеко не всі перехожі знали, де знаходиться Покровська площа, і що вона взагалі існує в Сумах. 

У підготовці до свята брали участь місцеві краєзнавці Корнієнко О.М. та Токарєв В.Ф. – вони надавали бібліотекарям необхідні матеріали та консультації. В результаті такої співпраці було створено дайджест «Покровська площа: знайома й незнайома» та однойменний відеоролик, які й були представлені сумській публіці в останній день вересня. 

З переднім словом виступили: директор бібліотеки Стадниченко Людмила Михайлівна


Стадниченко Л.М., директор Сумської МЦБС

та заступник директора Мартюшова Олена Вікторівна

Мартюшова О.В., заст. директора Сумської МЦБС

Також до програми заходу входила книжкова виставка (фотодокументи та історичні факти з неї викликали у перехожих чисельні коментарі та запитання)


Книжкова виставка "Вулиці рідного міста: Покровська площа"
   

і вікторина, у якій було стільки учасників, що не вистачило призів.


Вікторина "Чи знаєте ви історію Покровської площі?"





Ідейна натхненниця акції Клімачова Любов Дмитрівна (зав. відділом довідково-інформаційної роботи та маркетингу) зазначила, що цей захід – це нагадування сум’янам про колишню, здебільшого втрачену, красу рідних вулиць. І також – заклик знати, відроджувати й берегти те, що залишилось нам у спадок, а самим будувати нове прекрасне місто.


Клімачова Л.Д., зав. відділом ДІРМ Сумської МЦБС

Перехожі охоче ділилися своїми враженнями про бібліотечний захід з кореспондентами місцевих ЗМІ.

 


 


Свої думки з приводу своєчасності та актуальності нашого просвітницько-краєзнавчого заходу з радістю озвучила Хомайко Ірина, бібліограф-краєзнавець Сумської ЦМБ ім. Т. Шевченка.


Хомайко І.О., бібліограф-краєзнавець ЦМБ ім. Т. Шевченка



І все - таки, про що довідались численні перехожі під час нашого флешмобу?


  • Сучасна територія Покровської площі була закладена згідно Плану центральної частини міста Суми 1895 року і складається зі скверу, Покровської площі та Базарної площі.

План центральної частини м. Суми, 1895 р.

  • Покровська площа була названа на честь храму Покрови Пресвятої Богородиці, побудованого у 1783-1790 рр. на місці дерев’яної церкви. У 1932 році він був підірваний. 
  • Покровська площа виникла на місці замкової еспланади і до 70-х років 20 століття вважалася головним майданом Сум.
  • Площа розділяє собою два історичні райони міста – Город і Перекоп. Вздовж площі розташовано два сквери. В старому сквері ще у 1899 році було встановлено пам’ятник цукрозаводчику Івану Герасимовичу Харитоненку.
  • Окрасою цього скверу, та і міста Суми в цілому, є Альтанка, збудована на початку минулого століття, яка стала справжнім символом міста Суми.
  • Більшу частину Покровської площі займає сквер, створений у повоєнний час. У сквері на місці зруйнованого храму знаходиться пам’ятний знак у вигляді каплички, поряд - скульптура «Партизанський рейд» (скульптор М.Лисенко).
  • З часів заснування назва площі змінювалася: Покровська, Красна, Червоний майдан, Адольфа Гітлера, Українська, Червона. Але у 2009 році до площі повернулася її історична назва «Покровська».
     
Покровська площа, початок ХХ століття

Червона площа і міський сквер, 1938 р.

Міський сквер на Червоній площі, 1953 р.





Узнати більше про рідне місто можна у Центральній міській бібліотеці ім. Шевченка, що має у своїх фондах чудові презентації, покажчики, а також різноманітні краєзнавчі видання по історії міста Суми.


Отож, з радістю чекаємо на вас!



Текст та фото з місця події: Устименко Н.Б., 
бібліотекар чит. залу ЦМБ ім. Т. Шевченка

  •  При підготовці були використані матеріали та фото з книги: Суми. Нове життя старих вулиць. 1917 - 1991рр.: Збірник історико-краєзнавчих матеріалів. - К.: Фолігрант, 2012 та інші краєзнавчі видання.

Немає коментарів:

Дописати коментар