вівторок, 5 квітня 2016 р.

Світлі голоси життя Євгена Сверстюка


Книги, які надійшли в Сумську міську бібліотеку ім.Т. Шевченка
за програмою «Українська книга»





Радимо прочитати :)

Євген Сверстюк. Світлі голоси життя. – К., В-во «Кліо». – 2014 – 768 с.





Відомий український письменник, літературознавець, лауреат Шевченківської преміїкої премії, дисидент, правозахисник Євген Сверстюк був нагороджений
в 2010 році за моральне, духовне та етичне лідерство почесною міжнародною відзнакою «Світло справедливості». 

Ця нагорода відзначає особливих людей за їх здатність запалити світло справедливості у темних щілинах людської душі та вказати шлях до більш людяного суспільства. Євген Сверстюк завжди був одним із найяскравіших моральних та духовних авторитетів України.

Моральна і етична міра Євгена Сверстюка йде від його душевного складу – через всотані заповіти народної моралі, основи релігійної свідомості, етичні інтелектуальні джерела світової культури. Недарма його улюбленим героєм завжди був Дон Кіхот – літературний герой, який чинив морально, не зважаючи на небезпеку.

Як говорить Сверстюк в Автобіографії: 
«Свобода в творчості – це не те, що тобі дали, а те, що ти сам собі взяв. Це та висота, яку ти сам осягнув. Це свобода духу. Ось чому Василь Стус під конвоєм недремних наглядачів осягнув те, чого не могли його колеги по перу в умовах напівсвободи… Свобода казати правду і пізнавати правду – це великий Божий дар, який має відкривати для себе і реалізувати в собі кожен індивідуально».
Життя Є.Сверстюка – це постійний труд душі, що розширював етичний обсяг його особистості. Його слово завжди несе заряд духовності, його стиль – концентрована енергія думки.

До книги «Світлі голоси життя» ввійшли есеї та літературознавчі статті, написані протягом півсторіччя. Автор згадує не лише добре знані імена, а й імена непересічних людей, з якими доля звела його на тернистому життєвому шляху в часи ув’язнення.





Багатьом не завадить прочитати про дисидентів-шестидесятників: Василя Овсієнка, Валерія Марченка, Юрія Орлова, Василя Лісового та інш. Ці імена є тими світлими голосами, які попри тяжкі часи радянського знецінення людини, розширювали сферу добра, сповідували принципи справедливості і свободи.

З цього погляду автор оцінює творчість багатьох українців: від Тараса Шевченка, І.Франка, П.Грабовського до Миколи Руденка, Юрія Шевельова, І.Світличного, В.Симоненка, Л.Костенко …

Зацікавить читачів стаття Є.Сверстюка «Солженіцина атакують блощиці» з приводу відомих його рецептів «обустройства» Росії, а принагідно і сусідніх народів.

Добрими словами згадав Сверстюк про художників Марію Примаченко та Андрія Антонюка.

Не обійшов Є.Сверстюк постать Віктора Некрасова і книгу «Вічник» Мирослава Дочинця та багатьох інших. І про всіх – виважено, влучно, афористично, з повагою. Багатьом треба повчитись…

Звіряйте свої думки з етичними і моральними поглядами Євгена Сверстюка.

Олена Мартюшова,
заст.директора Сумської міської ЦБС

Немає коментарів:

Дописати коментар