четвер, 30 листопада 2017 р.

Роман-провокація, роман-пророцтво


До бібліотеки ім.Т.Шевченка надійшла нова книга
Уельбек М. Покора: роман. – Х., Книжковий клуб, 2015.

Відомий французький письменник Мішель Уельбек створив свій новий роман-провокацію у відповідь на сучасні події в Європі, де засилля біженців із східних та південних країн змушує і політиків, і звичайних європейців шукати відповіді на глобальні загрози європейській цивілізації.


В романі йдеться про здавалось би неймовірне, але таке можливе майбутнє, до влади у Франції шляхом вільних виборів приходять мусульмани і головний університет Франції, як і всі інші заклади цієї країни, вимушений коритися новим правилам і новим господарям. 

Головний герой цього роману – викладач Сорбонни Франсуа не хоче приймати іслам, на відміну від його колег, які прагнуть зберегти свої посади в університеті. Перед Франсуа постає важкий вибір: залишитися без роботи (хоч це для нього не страшна проблема – гроші поки-що є та й пенсію можна вже оформити), важче для нього залишитися без звичного інтелектуального середовища; а чи, як інші, перейти до ісламу, який, до речі, дозволяє взяти собі кілька дружин (Франсуа ще не одружений – перебуває в активному пошуку). 

Цікаво те, як колеги Франсуа швидко погоджуються на мусульманську владу, на нові правила життя – і все це, за їх переконаннями, тільки заради миру і спокою в країні. В цій книзі автор не показує чи всім французам мусульманська влада подобається чи ні, чи всі бажають жити під гнітом іншої віри, іншої цивілізації. За великим рахунком, це означає самознищення нації, недарма хтось із відомих істориків сказав: «Історія по-різному ламає народам хребти». В тому числі і через покору, через духовну капітуляцію. 

Ідея покори, яку досліджує Уельбек, наштовхує читачів на важливі роздуми, які актуальні зараз і для нашої країни. Частина українців хочуть домовлятися з Росією (всі ми розуміємо, що ціна таких домовленостей буде дуже значною), а частина – неодмінно треба відвойовувати нею загарбані українські території, розуміємо що це приведе до значних втрат наших захисників. 

Який шлях обрати, чи завжди покора (домовленості) приводять до миру у всій країні, адже покора може привести і до самозречення, до повного знищення цілої нації. Важливо знати, яка частина народу готова до боротьби за свободу. Адже навряд чи вся Франція підкориться мусульманам. Вибір завжди за народом.

Ми всі пам’ятаємо Жанну Д’арк, Французську революцію, інші патріотичні моменти з історії цієї великої держави. Тому всі ми знаємо чим такі нові політичні порядки, які описав Уельбек, в такій чи подібній країні закінчуються. Тут напрошуються і яскраві паралелі з нашою Україною останніх років, коли українці не стали терпіти режим попереднього Президента і повстали, втративши своїх кращих синів.

Як сказала про цей роман Оксана Забужко:
«…Уельбек… чесно тримає очі розплющеними. Ніхто з народжених у 1960-70-х рр.. краще за нього не продемонстрував із такою нещадною, хірургічною наочністю: колаборація, прийнята дідами за національний консенсус, убиває внуків».
Олена Мартюшова,
заст.директора Сумської міської ЦБС

Немає коментарів:

Дописати коментар