неділю, 18 листопада 2018 р.

"Хирург от Бога" Ольги Воробйової


«Чим більше людина віддає, тим більше вона жива... Я б порівняв нашого
дорогого Луку з Тиверіадським озером, тому що все його життя - це течія любові до людей»
Архімандрит Нектарій

Ці слова ігумена грецького монастиря Преображення Господнього, архімандрита Нектарія стали епіграфом до нової книги Ольги  Воробйової «Хірург від Бога», що оповідає про життєвий шлях Валентина Феліксовича Войно-Ясенецького, відомого в православному світі як святитель Лука.


Образ цієї унікальної людини, яка прожила цікаве, насичене, повне перипетій життя, втілив в собі кращі людські якості: любов до ближнього, самопожертву, наполегливість в досягненні мети, силу духу.
...величезний внесок професора В. Ф. Войно-Ясенецького в медицину. Хірурги кількох поколінь знають його по науковим працям, з блиском і талантом написаним на підставі величезного особистого досвіду, отриманого протягом п'ятдесяти років діяльності в області практичної і наукової хірургії...
Своїми враженнями від роману з нами ділиться активний учасник літературно-мистецького клубу "ГРАНЬ" Надія Іванівна Фурзенко:
"Мені пощастило прочитати книгу Ольги Воробйової «Хирург от Бога». 

Двохтомний об`ємний історично-художній роман (1084 сторінки) розповідає про життя та діяльність видатного хірурга, доктора медичних наук, професора, духовного письменника, богослова, мислителя, архієпископа Симферопольського і Кримського Валентина Феліксовича Войно-Ясенецького, відомого у православному світі як Святитель Лука. 

 

 
Над цим романом Ольга Степанівна працювала 8 років. Під час роботи над твором вивчила багато документів, архівних матеріалів про героя оповіді. Особистим мотивом для написання художнього твору була зустріч із Войно-Ясенецьким у дитинстві. Прославлений за життя доктор лікував батька письменниці. Ці спогади знайшли відображення у книзі.
«Человек, начавший читать художественный роман «Хирург от Бога», задастся вопросом: как дерзнул автор написать о святом нашего времени? Что побудило его к этому? Отвечу кратко. Моего отца, Воробьёва Степана Фёдоровича 1922 года рождения, Войно-Ясенецкий оперировал в Тамбовской железнодорожной больнице в 1946 году по поводу остеомиелита нижней конечности, а потом ещё долго лечил эпилепсию – следствие контузии на фронте. Мне тоже посчастливилось видеть врача-целителя в Симферополе, правда, я смутно помню дедушку Валентина, как я называла его в те годы. Вспоминаются лишь отдельные эпизоды: ... я примеряю пальтишко, подаренное им, он гладит мою голову своей тёплой рукой», - предисловие к книге «От автора».
Важкий та славний шлях пройшла ця людина, яку занесено до сонма Святих. За свою незламну віру видатний лікар відбув 11 років заслання, але за досягнення у хірургії став Лауреатом Сталінської премії 1 ступеня.
Широка географія діяльності Войно-Ясенецького, тому читачі із героєм роману мандрують його шляхами, переносяться у ті до-і-після-воєнні часи, узнають про щасливі і трагічні події незвичайної людини.
Цікава для нашого краєзнавства деталь: мати Войно-Ясенецького з Харківського міщанського роду, а батько з 1867 по 1868 роки - керуючий провізор єдиної "вільної" аптеки міста Охтирка Харківської губернії (зараз це місто Охтирка Сумської області).
Як повноводна ріка приймає в своє русло ріки і потічки, так і в житті герой роману зустрічає на своєму шляху 700 діючих і 300 епізодичних персонажів. Багатьом талановитий хірург врятував життя, часом це було як диво!

Заслуговує уваги лексика твору: церковні, медицинські, наукові терміни, історизми, народний говір (у романі 2000 прислів`їв і приказок!)



Книга почала своє славне життя з презентації в Харківській науковій медицинській бібліотеці, Клубі історії харківської медицини при ХНМБ. Вона відбулася напередодні 140-річчя з дня народження Войно-Ясенецького (роки життя 27.04. 1877-11.06.1961).



Книга уже набула визнання не тільки в Україні, а далеко за її межами: у Польщі, у особистих бібліотеках США, Греції, Канади, Аргентини, ЮАР.




У цьму році Ольга Степанівна була запрошена до Греції, де 19 травня відбулася зустріч із Митрополитом Арголідським Нектарієм (Антонопулосом).




Письменниця побувала у храмі Святого Луки, де зберігається ларець із частками мощей. Для гості була організована екскурсія у музей Святого Луки. У музеї збереглися малюнки (відомо, що він мав талант художника) і деякі особисті речі шанованого у Греції святого. 
 




 
А тепер у музеї і роман Ольги Воробйової «Хирург от Бога»! Наша землячка подарувала Митрополиту свою книгу, а Нектарій подарував письменниці свої праці про Святого Луку.
 


5 листопада 2018 року Ольга Воробйова була запрошена на творчу зустріч в Ірпіньський військовий шпиталь, бо книгою зацікавився медперсонал шпиталя. Авторка роману «Хирург от Бога» залишилася задоволена теплим прийомом у шпиталі і подарувала у бібліотеку свій двохтомник.


У романа Ольги Воробйової велике майбутнє. Це художній твір, який висвітлює не тільки біографію видатної людини, а дає історичну панораму, роздуми над сенсом життя, має багато повчальних епізодів. Я впевнена, що така високохудожня книга не пройде повз увагу сумської читацької аудіторії!" 

Ми із задоволенням приєднуємося до оптимістичних слів Надії Іванівни Фурзенко

Маємо надію, що книга Ольги Воробйової "Хирург от Бога" про видатного хірурга, богослова і мислителя Валентина Феліксовича Войно-Ясенецького поповнить фонди нашої  бібліотеки. Тим більше, що хоч і опосередковано, ця високодуховна людина має відношення до історії Сумського краю.


Немає коментарів:

Дописати коментар