середу, 27 лютого 2019 р.

Книги Леоніда Плюща із «золотого фонду» антитоталітарного спротиву СРСР


Нові книги надійшли в
Сумську бібліотеку ім.Т.Шевченка

Це книги одного з найвідоміших дисидентів СРСР,
правозахисника, філософа, літературознавця і
українського математика Леоніда Плюща (1939 – 2015).
 

З 1968 року він був переслідуваний в СРСР за активну громадську діяльність, 1976 року під тиском громадських організацій Заходу випущений в еміграцію до Франції.





Його книги вперше видані на Заході в 1979 році п’ятьма мовами одночасно (українською, російською, англійською, французькою, італійською). 

📙  Плющ Л. У карнавалі історії: Свідчення/ Переклад з російської Дзвінки Матіяш. – Київ, Видавничий дім «Комора», 2018. – 720 с.

📘 Плющ Л. Його таємниця, або «Прекрасна ложа» Хвильового.- Київ, Видавничий дім «Комора», 2018. – 800 с.


Перша книга «У карнавалі історії» - це автобіографія, в якій автор аналізуючи свій життєвий шлях від повоєнного дитинства до Дніпропетровської психтюрми, куди його кинули на початку репресій 1972 року, створює безцінний панорамний портрет цілого покоління «шестидесятників», якому історія дала шанс звільнити свою свідомість від гіпнотичної влади авторитаризму.


В передмові до цієї книги «Політ над гніздом зозулі завдовжки в півстоліття» письменниця Оксана Забужко пише, що це мемуари-бестселер кінця 70-х типу «репортажів із пекла». 

За її визначенням – це історія пробудження свідомості Л.Плюща, його розвитку і конфлікту з політичною системою СРСР, його незнищеного інстинкту пізнання, що був дужчим за інстинкт виживання.

За словами О.Забужко:
«Саме інтелект є в цій книжці головним героєм: стиснений системою в лещата догм, штучно ввігнаний у безрух, відлучений від досягнень світової модерної думки, як від джерела живлення, й посаджений на голодний пайок «генномодифікованого» марксизму…».
Чи є актуальною ця книга сьогодні, чи потрібно це знати нинішньому поколінню? По-перше, знати історію своєї країни конче необхідно всім, інакше вона може повторюватись, а по-друге, без відносно цього запитання, сам Л.Плющ колись написав таке: 
«Політика є історія, обернута в майбутнє. Ми не можемо змінити минулого, але можемо його переосмислити, і залежно від того, який сенс ми вкладаємо в історію, визначиться майбутнє».

Друга книга «Його таємниця, або «Прекрасна ложа» Хвильового» - це фундаментальне дослідження, якому філолог Леонід Плющ присвятив понад двадцять років праці, радикально запропонувавши новий погляд як на творчість М.Хвильового, так і на всі «наші 1920-і». 


Шляхом копіткого історичного, біографічного й текстологічного аналізу творчості М.Хвильового Л.Плющу вдалося знайти відповідь на запитання, яку саме «таємницю» обіцяв відкрити перед смертю Микола Хвильовий. 

Адже загибель М.Хвильового обростала міфами довгий час. Є твердження, що Хвильовий учинив самогубство саме через голодомор, який він побачив в селах України.

Як би там не було, а постать М.Хвильового була досить потужною в українській літературі і своїм пострілом він намагався багатьом щось сказати…





На читача, який бажає розібратись в нашій історії й літературі, зануритись в минуле України і ближче познайомитись з видатними її діячами чекає дуже складна і разом з тим захоплива подорож у часі завдяки творам Леоніда Плюща.


Олена Мартюшова, 
заст.директора Сумської міської ЦБС


📚 Обидві книги Леоніда Плюща знаходяться у фонді читального залу Сумської центральної міської бібліотеки ім. Т.Шевченка і чекають на своїх читачів.
 
ЗАПРОШУЄМО!

Немає коментарів:

Дописати коментар