середу, 4 грудня 2019 р.

Зимова "Грань"

Перший зимовий ранок зібрав членів клубу «Грань» у центральній бібліотеці імені Т.Г.Шевченка






Як завжди, куратор Колієнко Антоніна Василівна виступила з цікавою інформацією - про видатного українського перекладача Миколу Лукаша.




19 грудня 1919 року перекладачу світового рівня виповнюється 100 років з дня народження. Майбутній поліглот народився в Кролевці Сумської області. Лінгвістичні здібності виявив змалку: в дошкільному віці вивчив ідиш, цинагський говір, у семирічці опанував французьку, німецьку та англійську мови. Біографія відомого українського перекладача, літературознавця, лексикографа, члена Спілки письменників України (1956-1973, 1986-1988) визвала почуття захоплення і співчуття.





Бібліотека, яку зібрав Микола Лукаш (понад 3000 книг), зараз знаходиться у Музеї літератури. Унікальні знання іноземних мов – він знав 25 мов!– дозволяли йому працювати з оригіналами. 18 років М.Лукаш працював над перекладом «Фауста» Гете. Микола Олексійович переклав поеми, п`єси, повісті, романи класиків світової літератури і його сучасників: поезії Р.Бернса, комедії Лопе де Вега, «Декамерон» Боккаччо, поезії П.Верлена, Аполлінера та багато іншіх. На жаль, немало праць залишилися незакінченими. Це і «Дон Кіхот» Сервантеса, п`єса Кальдерона «Життя і сон». Подальшій роботі перешкоджала смертельна хвороба. Помер письменник 29 серпня 1988 року в Києві, похований на Байковому кладовищі.

У 1989 році редакція журналу «Всесвіт» заснувала щорічну премію імені Миколи Лукаша. У 2019 році відбувається міжнародний всеукраїнський фестиваль «LUKASH FEST». 

Слухачі познайомилися з бібліографією Миколи Лукаша і його творами.





Микола Ремньов і Віталій Меланич поділилися враженнями від поїздки на презентацію збірки «Харківський міст» у Харків і передали запрошення на публікацію у 2020 році.




Лісненко Тетяна і Булахова Ірина отримали Дипломи про присвоєння літературної премії «имени Владимира Сосюры за вклад в развитие литературного процесса и книги последних лет» від МСП. Також лауреатам були вручені медалі.





Визначною стала подія Лісненко Тетяни Станіславовни. На Міжнародному фестівалі «Сузір`я духовності» вона отримала Диплом в номінації «Найкраща україномовна книга 2019 року» за свою останню збірку «На причілку осені». Нагороджена статуеткою «Зоряна поезія» і подарунками (ікона, книги, фотоальбом). Граняни привітали поеток із нагородами і побажали їм негаснучого натхнення.




ЛТК «Грань» набуває популярності. Його почала відвідувать сумська поетеса Світлана Петренко, вперше прийшли Шевченко Валентина (з Ромен), Сокіл Тетяна (Суми). Вони анонсували свої твори і отримали теплі відгуки.




Члени клубу поділилися враженнями від прочитаних ними книг і своїми новими віршами.

Була підтримана пропозиція провести презентацію клубного альманаха «Грані слова» у грудні 2019 року (відповідальний організатор Меланич В.П).

Була визначена дата січневого засідання – 5 січня.


Прес-секретар клубу "Грань"

Немає коментарів:

Дописати коментар