понеділок, 10 травня 2021 р.

Зі Святом Перемоги!

9 травня в Україні відзначають День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Пізно увечері 8 травня 1945 року о 22:43 за центральноєвропейським часом представники нацистської Німеччини, союзники та СРСР підписали Акт про капітуляцію Німеччини. За московським часом це відбулося 9 травня о 0:43.

9 травня ми віддаємо данину пам’яті тим, хто загинув на фронтах Другої Світової війни, хто віддав життя, щоб ми жили щасливо.

 

 

Ми всі знаємо, якою страшною і кривавою була та війна, що загинула на ній невимовна кількість мільйонів людей, які просто хотіли жити.

Минають роки, пам’ять наповнюється новими подіями та датами, проте спогади про перемогу над нацизмом у Другій світовій війні назавжди закарбовані у наших серцях. Сьогодні майже не існує сім’ї, у якої гілки на родинному дереві не були б обпалені полум’ям війни.

 

  

 

Україна, не тільки серед колишніх радянських республік, а й з усіх країн світу, зазнала найбільших втрат за роки тієї війни.

 

 

 

За різними оцінками, в Україні загинули від 8 млн до 10 млн людей, з них цивільного населення близько 5 млн, 2,2 млн було вивезено на примусові роботи до нацистської Німеччини, 10 млн втратили притулок. На цілковиті руїни було перетворено понад 700 міст та селищ міського типу, майже 30 тис. сіл.

 Сумська область у роки Великої Вітчизняної війни

Вихідці з України зробили значний внесок у перемогу над нацизмом. На боці Об’єднаних Націй вони воювали у складі армій Великої Британії та Канади - 45 тис. осіб, Польщі - 120 тис., СРСР - близько 6 млн, США - 80 тис. і Франції - 6 тис., а також в самій Україні в лавах УПА перебувало до 100 тис. осіб.

 

 

 

Партизанський рух в Україні за своїми масштабами був одним з найпотужніших в Європі. Подвиг партизанів і підпільників у роки Великої Вітчизняної війни назавжди залишиться в нашій пам’яті і нашій історії.

 

 

 

На території Сумської області в роки війни діяв 41 партизанський загін. На базі 21 з них були сформовані партизанські об’єднання. Також саме на Сумщині в роки Великої Вітчизняної війни 

На окупованій гітлерівцями території 23 лютого 1942 року відбувся перший і єдиний парад партизан в селі Дубовичі Кролевецького району. По головній вулиці села йшли партизани, їхали підводи зі зброєю. На сусідній вулиці вони переодягалися і знову йшли парадом. Таким чином, вони хотіли залякати німців, показати, що партизанський загін величезний. І їм це вдалося.

За роки війни партизанами було здійснено 19 рейдів, здолано 52 тисячі кілометрів, близько 180 тисяч осіб пройшло через партизанські загони. Кожен десятий партизан не повернувся з поля бою. Підпільниками та партизанами було знищено близько 465 тисяч фашистів та їхніх посібників.

 


Серед величезних втрат Українського народу в Другій світовій війні найтяжчими були демографічні. 

 


Чим харчувався пересічний воїн Другої світової (ІНФОГРАФІКА)
 

Війна й окупація призвели до різкого, катастрофічного зменшення кількості населення, значних деформацій у його національному, статевому, віковому та професійному складі.

 

 

 

Сукупні демографічні втрати українців і громадян Української РСР інших національностей упродовж 1939–1945 років наразі оцінюються від 8 до 10 млн осіб.

 Особлива роль жінок у війні.

 

 

Жінка на війні – дружина, мати, медсестра-­рятівниця, воїн, підпільниця, військовополонена, остарбайтер, свідок Голокосту, хранителька пам’яті і т.д. На фронті жінки оволоділи всіма воєнними спеціальностями: в авіації і на флоті, в піхоті й кавалерії, розвідці, зв’язку, медицині.

12 вересня 1941 в Роменському районі (південний захід Сумщини) загинула льотчиця-ас, Герой Радянського Союзу Катерина Іванівна Зеленко (1916-1941). Через два дні їй мало виповнитися 25 років. У своєму останньому повітряному бою вона билася на легкому бомбардувальнику Су-2 з 7 «мессерами». Одну з ворожих машин Катерина збила вогнем кулеметів, а другу, коли у неї закінчився боєзапас - протаранила (перед цим наказавши пораненому другому члену екіпажу покинути машину). Катерина Зеленко зробила перший і єдиний в історії «жіночий» повітряний таран.

Недарма відома білоруська письменниця, лауреат Нобелівської премії з літератури Світлана Алексієвич написала свою пронизливу книгу "У войны не женское лицо". В ній зібрані розповіді жінок, які приймали безпосередню участь у цій страшній війні.

Як відомо, війна не закінчена, доки не похований останній її солдат. І зараз воїни Другої світової продовжують повертатися до нас. 


 

 

Пошуки загиблих продовжуються, аже це - дуже важливо для нас, їх нащадків. У кожній сім’ї, без перебільшення, є не знайдені, загіблі невідомо, пропалі безвісти.

13 квітня 2011 року у Борисполі під Києвом знайдено рештки 493 військовополонених та поранених, захоплених німецькими військами у вересні 1941 року. Пошуковикам вдалося встановити особу деяких з полеглих.

У лютому 2010 з Австрії було повернуто 1186 недоставлених листів, вивезених німцями у 1941 році з Кам’янця-Подільського. Вони чекають на своїх адресатів (стаття оригінально була на сайті Музею Другої Світової, зараз знайти не вдалося).

Саме тому і створюються бази даних і джерела для пошуку воїнів Другої світової.

 


 Основні бази даних та джерела для пошуку

Більшість даних у вказаних джерелах стосується періоду “Великої Вітчизняної Війни” (22.06.1941-09.05.1945) та солдатів-громадян СРСР на початок війни, але цілком можливо, що до їх лав могли бути зараховані й громадяни інших країн, або особи без громадянства, так само, як і полеглі чи пропалі у бойових діях до і після вказаного періоду. 
При пошуку важливо пам’ятати, що помилки при написанні прізвищ, імен, населених пунктів у воєнному безладді були дуже поширені, тому необхідно збирати усю доступну інформацію і порівнювати дані по всіх доступних критеріях: місце призову, місце загибелі, рік народження тощо. Можуть допомогти дані про людей, які служили, лікувалися, потрапили в полон, чи загинули або пропали разом з людиною, яку ви шукаєте.

  •  Ресурс martyrology.org.ua діє на базі документального фонду Національного музею історії України у Другій світовій війні.
Пошуковий портал з документами про загиблих або зниклих безвісти військових під час Другої світової війни.
Державна архівна служба України та Всеукраїнська громадська організація пошуковців "Союз "Народна пам'ять" підписали меморандум про співробітництво в пошуку загиблих жертв війни та політичних репресій.
Співробітники музею проводять науково-документальний пошук із встановлення доль полеглих військовослужбовців, виявляють документи про загиблих та зниклих безвісти бійців і місця їхнього поховання.
Фактично – оцифрований архів Міністерства оборони Російської Федерації, яке успадкувало його від СРСР. Цьому титанічному звершенню ми маємо завдячувати покійному президенту РФ Борисові Єльцину, який 2003 року видав відповідний указ. У 2010 році частина даних була вилучена з ресурсу нібито з мотивів захисту персональних даних, але пошук по прізвищу та іншим основним даним діє, і дуже добре – я там знайшов, наприклад, запис про свого двоюрідного діда, який пропав безвісті у 1943-му.
  • Подвиг народа — унікальний інформаційний ресурс відкритого доступу, що наповнюється всіма наявними у військових архівах документами про хід та підсумки основних бойових операцій, подвиги та нагороди всіх воїнів Другої світової війни.
Громадський проект, започаткований і ведений переважно членами пошукових загонів та організацій. Його метою є об’єднання в одній базі Книг пам’яті усіх регіонів України – не лише призваних з нашої землі, але й полеглих на ній. База продовжує наповнюватися, ви можете долучитися шляхом фінансової підтримки.
  • Зведена база даних загиблих та пропалих безвісті в роки Великої Вітчизняної Війни https://v-ipc.ru/
Створена Міжрегіональним інформаційно-пошуковим центром (Татарстан, РФ). База даних містить більше 3,5 млн. імен воїнів, зібраних по даним архівів, Книг пам’яті регіонів Росії, запитів родичів загиблих, результатів пошукових експедицій тощо. Також наявні електронні довідники польових пошт, радянських військових частин часів війни, адміністративно-територіального поділу СРСР.
Теж, очевидно, громадський сайт, присвячений пошуковому руху та вивченню історії Другої Світової. Регулярно з’являються новини про результати пошукових експедицій, база даних пошукових організацій, інструкції з пошуку тощо.
Проект невідомого авторства, присвячений пошуку загиблих і пропалих безвісті на всіх війнах СРСР/РФ. Є власна база пошуку, новини та інформація з різних джерел – від пошуковиків та приватних громадян тощо. Також інструкція щодо самостійного пошуку інформації про загиблих/пропалих безвісті.
База даних, складена за німецькими документами, станом на 2009 рік містила більше 630 000 записів.

Як шукати? Інструкції/алгоритми щодо пошуку солдатів, загиблих чи пропалих безвісті під час війни:

 


Немає коментарів:

Дописати коментар