четвер, 6 жовтня 2022 р.

Основні зміни в Українському правописі. Ч. 1 - Ч. 2


Вивчення та вдосконалення знання рідної мови не втрачає свої актуальності. 

Адже, як зауважив Франсуа Вольтер - чужу мову можна вивчити за шість років, а свою треба вчити все життя, -  і ця слушна думка давно стала аксіомою.

 

 

Ознакою цивілізованого розвитку подій у мовній сфері є оновлення правописних норм. Це світова практика, адже час диктує нам свої правила і визначає орієнтири, і ми мусимо на них зважати. 

Сучасна українська мова – відкрита й динамічна. Саме це намагалися врахувати творці нового Українського правопису в редакції 2019 року.

Які ж зміни він пропонує? Насамперед – врахувати ті мовні явища, які у зв’язку з розвитком, невпинно поширюються у різних сферах суспільного життя. Адже досконало знати рідну мову, постійно її вивчати та вправлятися в правописній грамотності – це обов’язок кожного свідомого громадянина України.

Пропонуємо вашій увазі серію подкастів, підготованих викладачем-філологом пані Богданою ГУСАК, які присвячені основним змінам українського правопису.

 

  • Перша частина: використання І/И - інтернет-назви - частку ПІВ - відмінювання імен і назв - застосування риски

 

 

  • Друга частина: написання АРХИ/АРХІ - закінчення на І/И - правопис числівіників - використання Є/Е - відмінювання власних жіночих імен іноземного походження - кличний відмінок у звертаннях
  
 


Продовження буде 😀


📕 Новий Український правопис

🎧 Всі подкасти з Богданою ГУСАК

 


Немає коментарів:

Дописати коментар