неділю, 24 січня 2016 р.

Відлуння часу

 

Нова збірка поезій Валентини Кривенчук






Нещодавно у літературно-художньому клубі "Грань" Центральної міської бібліотеки ім. Шевченко відбулася презентація третього збірника поетеси з Лебедина Валентини Кривенчук. Книга називається "Відлуння моєї душі".





Присутні відзначали, що у Валентини Михайлівни в порівнянні з раніше виданими збірниками зросла літературна майстерність, з'явилися нові теми й образи.


На перше місце виходить злободенна зараз тема війни. Цій темі присвячені вірші "Марія", "Удова", "Україні". Якщо в перших двох віршах автор зображує образи жінок, що чекають із війни своїх рідних, то в третьому розповідається про війну на Донбасі. У центрі знову перебуває тема любові, тема коханого, що йде на війну, і, котрий, може, ніколи не повернеться:

Розпустилась калина над ставком голубим,
Дарувала червоні китяги молодим.
У дівчини на душі – глухий стогін і біль,
Її очі зронили дві сльози вогняні.

І від сліз тих вогняних закипіла ріка,
Не одна в Україні сльоза в річку стіка.
Не повернеш коханого ти з небуття,
Не в одного солдата обірвалось життя. 

Незважаючи на трагічні нотки, які звучать у вірші, закінчується воно оптимістично:

Щастя ще нам всміхнеться в українських житах,
На просторах донецьких і на кримських горах. 

На другому плані перебувають вірші про природу, які нерідко завершуються міркуваннями про зміст буття, носять соціальний, навіть філософський характер. У цьому плані характерні вірші "Чехов на Луці", "Одесі, морю". Ось, наприклад, уривок з останнього вірша:

Волны брызгали зелёной пеною
На песчаных ровных берегах.
Чаек крик тревожною сиреною
Будоражил в трепетных волнах.

И причалы тихие, пустынные
Город солнца и любви дарил.
Как-то сразу зарождалась истина,
Что, считай, до этого не жил.

З віршів про природу хочеться відзначити такі: "Літній вечір", "Пішло літо", "Щедра осінь", "Ранкові спалахи", "Берізка", "Світанкова зоря".

Дуже своєрідні у Валентини Михайлівни вірші про любов, які теж займають у збірнику гідне місце. Якщо більшість із оспівують своїх улюблених, прекрасні почуття, які раптом до них приходять у стані закоханості, то автор "Відлуння" іде від конкретних ситуацій. Для приклада можна взяти вірш "Тобі":

Случайно приоткрыв глаза,
Увидела цветок лучистый,
На фоне темно-голубом
Он выглядел зеркально-чистым.

Да, может быть, я в забытьи,
Напрасно верить перестала.
Увидела глаза твои –
И думать по-иному стала. 

Читачам буде цікаво познайомитися з літературними дослідженнями автора. Стосуються вони поетів-шестидесятників. З них заслуговує на особливу увагу харківський поет-шестидесятник Станіслав Шумицький, що пішов з життя при загадкових обставинах. Валентина Михайлівна одна з небагатьох, що зацікавилися життям і творчістю харківського поета. Зуміла зібрати про нього великий матеріал і викласти його на папері.

Вважаю, що книга "Відлуння моєї душі " стане помітним явищем у літературному житті не тільки Лебедина, але й всієї Сумщини.


Н. Ремньов


  • Із книгою В. Кривенчук "Відлуння моєї душі" та іншими творами автора можна ознайомитись у відділі абонементу для дорослих Сумської ЦМБ ім. Т. Шевченка. Запрошуємо! :)

Немає коментарів:

Дописати коментар