суботу, 16 травня 2015 р.

Двері в другу молодість


Якщо ви вважаєте, що вік для жінки - це проблема,
прочитайте цю книгу!


Блэр Памела Л. Мифы о возрасте женщины. - М.: "РИПОЛ класик", 2014.



Старості бояться всі, особливо жінки. Їх лякає  втрата краси, здоров'я, фізичної енергії. Ми не хочемо стати недієздатними й перетворитися в тягар для близьких. А тим часом до старості можна підготуватися й не сприймати її як "вік дожиття".
Сьогоднішнє життя - час парадоксів, коли на шостому десятку років відбувається ривок у кар'єрі, на сьомому - призначають побачення й одружуються, а на восьмому - починають писати картини.  
"Я завжди хотіла зістаритися, оскільки все життя у мене перед очима були чудові приклади людей у похилому віці, я споглядала дивні типажі".
Це висловлювання відомого психолога, доктора філософії Памела Д. Блер. Вона проаналізувала власний досвід, досвід своїх пацієнтів і подруг і довела, що вік для жінки - просто один із усталених міфів. В 65 років ця дивовижна жінка написала книгу "Мифы о возрасте женщины, или Чем старше, тем лучше", у якій розвінчала найбільш популярні міфи про вік "п'ятдесят із плюсом".

Книга складається з коротких есе на разні теми, що стосуються жінок і старіння. Кожне есе супроводжується питаннями до читача, на які автор пропонує чесно відповідати й навіть радить вести щоденник - на її думку, це допомагає включитися в процес розуміння себе в ході старіння або одержати подання про те, як вибудувати наступні роки життя. 
"Ми все повинні планувати й готуватися жити довго", - упевнена Памела Блер і радить не сприймати вік як особистісну катастрофу.

 Ось її головні поради:
  • Позитивно сприймайте старіння
"Люди, що позитивно сприймають старіння, мають тенденцію жити на 8 років довше, ніж ті, хто сприймає його негативно. Фактично, позитивні емоції мають більший вплив на тривалість життя, ніж нормальний кров'яний тиск, низький рівень холестерину, регулярна зарядка або відмова від паління..."
  • Прийміть зміни й вчитеся жити сьогоденням
    "З тих пор як моїй подрузі Джоан здійснилося 55 років, вона постійно оплакує своє старіння. Вона визначає його винятково як крах тіла і його функцій. З іншого боку, моя подруга Тита, який більше 80 років, говорить про цікаві події, що наповнюють її життя. Вона не зосереджує на болячках. Вона подорожує, читає, сміється, підтримує відносини зі своїми друзями, дітьми й онуками".
  • Не переставайте бути жінкою
"... Не важливо, якого ви віку, плануйте щодня подію, у зв'язку з якою ви можете причепуритися - похід у магазин або на пошту, прогулянка з онуком, чашечка кави з подругою. Жінки можуть стати ледачими, особливо після виходу на пенсію, і все закінчиться тим, що половину дня вони будуть носити халат або натягнуть на себе спортивні штани й вільну футболку. Вільний одяг впливає на вашу позу й на те, як ви ходите, а це негативно позначається на вашій енергії. Ви докладаєте зусиль, щоб нарядитися, виходить, ви добре себе почуваєте".
  • Тренуйте розум і пам'ять
Загальноприйняте уявлення про те, що мозок з роками згасає, є абсолютно невірним. Мозок подібний до будь-якого іншого м'язу тіла, і його потрібно тренувати. Наприклад, можна зайнятися вивченням іноземних мов, грати в шахи, навчитися грати на музичному інструменті, читати класичну літературу, вирішувати кросворди або судоку.
  • Стежте за здоров'ям
Памела Блер радить почати турботу про здоров'я зі зміни харчових звичок.
"...Я працюю над тим, щоб відмовитися від обробленої їжі...на користь необробленої - багатих цільним білком зерен та інших продуктів".
У заняттях спортом автор книги рекомендує не ставити перед собою сумнівні цілі й не намагатися відповідати нав'язаним міфам про стандарти краси - досить підтримувати себе у формі й цим самим сповільнити неминуче фізичне погіршення.
  • Займайтеся творчістю
Творчість для жінки - це прекрасний спосіб зняти стрес або вийти зі стану депресії, підняти настрій і зміцнитися духом. Саме в другій половині свого життя жінки... можуть повернутися до надовго відкладених улюблених справ і хоббі.
"Коли ми займаємося творчістю, кров краще циркулює - кровоносні судини мозку розширюються, і відбувається відновлення кліток... А хіба догляд за садом не творчість? Написання листа другові? Хіба яскрава композиція квітів при сервируванні стола не акт творчості, коли кожна деталь впадає в око, як фарба на полотні? Хіба не творчість - красиво заправлена постіль, мистецькі прибрана книжкова полиця або колекція свічників?"
  • Упорядкуйте свій будинок
Разом зі старінням неминучими стають зміни в навколишньому оточенні, тому не бійтеся збуватися від безлічі непотрібних речей. Замисліться, наскільки комфортно вам у вашому будинку або квартирі, можливо, варто зробити ремонт, перестановку або навіть зважитися на переїзд у менше помешкання, що краще пасуватиме вашим нинішнім потребам.
"... подумайте над тим, що ... членам родини або друзям прийдеться мати справу з вашим барахлом. Я поставила перед собою мету - щодня  жертвувати, викидати або дарувати одну річ..."
  • Цінуйте друзів
"Самотність - це вибір, а не умова".  Чи будемо ми в старості самотні - залежить тільки від нас. 
"Те, як ви ставитеся до життя зараз, відіб'ється на якості вашої старості й на тому, чи станете ви тягарем... Спробуйте внести свій внесок у світ... потоваришувавши із людьми різного віку. Крім... старих друзів, заведіть нових, молодих... Молоді друзі збережуть вашу зацікавленість новими ідеями, зроблять вас фізично більш активними, допоможуть вам зберегти молодість поглядів і власний стиль життя"
Ця книга відкриє вам двері в другу молодість. Вона навчить по-новому ставитися до свого здоров'я, роботи, відпочинку, любові, творчій самореалізації. І ви зрозумієте, що в другій половині життя у вас усе ще попереду.

Навіть, якщо ви ще не замислюєтеся про старість, покажіть цю статтю своїй мамі, бабусі, подрузі - і цілком можливо, ви зміните їхнє життя на краще!

Немає коментарів:

Дописати коментар