четвер, 29 січня 2015 р.

Лука і Псел кращі :)

29 січня виповнилося 155 років із дня народження Антона Павловича Чехова та 55 років з дня відкриття "Меморіального будинку-музею А.П. Чехова" в місті Суми. Ми поздоровляємо наших колег-музейників із цим святом та пропонуємо вам згадати, в яких місцях світу ще знаходяться музеї пам"яті великого письменника

 

 


Музей Чехова в м. Суми був відкритий 29 січня 1960 р. у колишній садибі Линтварьових, де родина Чехових проводила літні місяці в 1888-1889р.р. Сюди приїжджали друзі Чехова - літератори Плещеєв, Баранцевич, книговидавець Суворін.

Чехов тепло згадував про своє перебування на Сумщині, вважав, що це місце нічим не поступається найвідомішим курортам. В одному із флігелів садиби Чехов не лише створював літературні шедеври, а й приймав хворих, лікуючи його від тих чи інших хвороб.

Головний будинок є типовим представником «дворянських гнізд» XVIII–XIX ст. Автором проекту садиби вважають харківського губернського архітектора П. Ярославського.
Востаннє Антон Павлович Чехов перебував на Луці в серпні 1894 року. 



Дім-музей відкритий до 100-ї річниці від дня народження великого російського письменника 29 січня 1960 року. Ще в 1950-х рр. була установлена мармурова дошка, на якій містився напис: «У цьому будинку в 1888–1889 рр. жив і працював великий російський письменник Антон Павлович Чехов».
Джерело


Музейний комплекс Чехова в Таганрозі 
У комплекс входять будинки М.Е.Чехова, Папкова, Кобиліна, де жив і служив П.Е.Чехов, батько письменника. Будиночок Чехова на колишній Поліцейській вулиці (тепер це вулиця Чехова), будинок Моїсеєва (крамниця Чехових), будинок М.Е. і П.Е.Чехових, де проходило дитинство, юність письменника, грецька школа, гімназія , де він учився, театр, будинку Дроссі, Дьяконова, Шедеви, Лободи, пам'ятник Чехову. Гімназія була перетворена в 1935 р. у літературно-меморіальний музей ім. А.П.Чехова.

Музей-заповідник Чехова в Меліхово
Садибу в Меліхово Чехов купив в 1892 р. і в березні переїхав туди з родиною. Меліховський період у творчості й житті письменника - це не тільки натхненна літературна праця, але й величезна суспільна діяльність. Чеховим написано більше 40 добутків, серед них: "Будинок з мезоніном", "Палата №6", "Іонич", "Аґрус", "Людина у футлярі" і ін., п'єси "Чайка", "Дядя Ваня", що принесли письменнику світову славу. 

Музей заснований в 1940 році при активній участі сестри Чехова Марії Павлівни і його племінника Сергія Михайловича. За ініціативи музею проводяться театральні фестивалі "Меліховська весна", у яких беруть участь театри Росії й інших країн миру.
Меліхово знаходиться біля колишнього великого села Лопасня. Зараз це місто Чехов, названий на честь письменника в 1954 році.

Дім-музей Чехова в Ялті (Біла дача)
У Ялту Чехов переїхав за порадою лікарів в 1898 р. Письменник купив ділянку землі й організував будівлю двоповерхового будинку з мезоніном, прозваний сучасниками "Білою дачею". Тут Чеховим були написані п'єси "Три сестри" і "Вишневий сад", оповідання "Дама із собачкою", повість "У яру" і ін., підготовлено до видання збори власних творів. У Ялті в Чехова бували Бунін, Горький, Купрін, Короленко, Шаляпін, Рахманінов. Музей заснований в 1921р. сестрою письменника М. П. Чеховою. Нині дім-музей відом як ініціатор і організатор Міжнародних наукових конференцій "Чеховські читання в Ялті".

Дача Чехова в Гурзуфі
Відділ дому-музею А.П.Чехова в Ялті. В 1900 р. Чехов купив цей будинок для відпочинку й самоти, тому що Ялта письменникові здавалася дуже гучною. Прожив Чехов тут недовго: близькість моря, вологе повітря від прибою позначилися на здоров'я письменника. У серпні 1900 р. Чехов почав працювати над п'єсою "Три сестри". Пізніше письменник подарував дачу своїй дружині О.Л. Кніппер, що приїжджала сюди до 1953 р.

Чеховські місця в Криму
Крім Ялти з Гурзуфом Чехов об'їхав майже весь Крим, він відвідав Алупку, Алушту, Севастополь, Бахчисарай, Феодосію, Форос, Гаспру, Місхор, Ливадию, Мухалатку, Олеїз, Ореанду, Масандру, Дерекой, Исар, Кучук-Кой, водоспад Учан-Су, гору Ай-Петрі, маяк Ай-Тодор. 

Дім-музей Чехова в Москві
Літературна філія Держлітмузею. Відкритий 14 липня 1954р. у будинку 6 по Садово-Кудринській вулиці. Письменник жив тут з осені 1886р. по весну 1890р. Тут створений: "Степ", "Нудна історія", водевілі "Ведмідь", "Лебедина пісня", більше ста розповідей. У цьому будинку його відвідували П. Чайковський, И. Левітан, В. Немирович-Данченко, В. Гіляровський і ін. У музеї проводяться екскурсії, лекції, літературні й музичні вечори.

Музей Чехова на острові Сахалін у м. Олександрівськ-Сахалінський
Перший музей на Сахаліні був відкритий 6.XІІ.1896 силами каторжних і адміністрацією каторги. Нинішній продовжує його традиції. Велику увагу музей приділяє етнології народів, що проживають на Сахаліні (евенки, нівхи, ульта й ін.). Оскільки Сахалін - місце каторги, дуже тяжкої й самої безправної, у колекціях музею відбита історія, життя й побут каторги. Великий інтерес викликає відвідування Сахаліну влітку 1890 р. А.П.Чеховим, його робота тут, перепис усього сахалінського населення й написання книги "Острів Сахалін". В 1990 р. до сторіччя поїздки письменника, відкритий Музей книги А. П. Чехова.

Чехов у садибі Бабкіно, неподалік від Воскресенська
Після закінчення університету Чехов починає практику повітового лікаря у Воскресенську (зараз - місто Істра), у лікарні відомого професора П.А. Архангельського. З'являються оповідання "Утікач", "Хірургія". Потім Чехов працює у Звенигороді, тимчасово завідуючи лікарнею. З'являються теми для таких оповідань, як "Мертве тіло", "На вскритті", "Сирена". З весни 1885 року родина переїжджає в садибу Бабкіно, неподалік від Воскресенська (Чеховська Істра), до своїх добрих знайомих і надовго залишається там. Це щонайкраще відбилося на здоров"ї Антона Павловича. Прекрасна природа, розмови про музику, мистецтво, літературу, дружба з художником Левітаном. Чехов багато й плідно працює.

Музей Чехова в м. Баденвейлер (Німеччина)
У Баденвейлері Чехов провів останній місяць життя й помер 15 липня 1904 р. У серпні 1998 р. відкритий єдиний у західному світі музей А.П.Чехова. Музей одержав назву "Чеховський салон". Тут щорічно проводяться авторські читання, дискусії, творчі зустрічі літераторів різних країн, театральні подання.

Чехов на острові Цейлон у м. Коломбо (Шрі-Ланка) 
На Цейлоні Чехов побував на зворотній дорозі із Сахаліну. Антон Павлович писав "Цейлон - місце, де був рай. Тут, у раю, я зробив більше ста верст по залізниці й по саме горло наситився пальмовими лісами й бронзовими жінками".

Немає коментарів:

Дописати коментар