неділю, 4 січня 2015 р.

Фантастичний світ Гоголя


Різдвяний обряд - один з найулюбленіших у слов'янського народу.
 І як тут не згадати маленьку чарівну історію, де відбуваються дивні події, що трапилися з її героями в ніч перед самим Різдвом ...






Отже, напередодні Різдва, самий час ПЕРЕЧИТАТИ ;) майже фантастичну повість Миколи Васильовича Гоголя "Ніч перед Різдвом". Звабливу історію в якій є все: і обрядові маски та нечисті у вигляді Чорта та Відьми, польоти на мітлі і подорож в казкове місто Петербург до самої цариці, чарівні перетворення і справжня любовна історія.



Повість була написана Гоголем "на одному подиху" і стала одним з перших наріжних каменів циклу "Вечори на хуторі біля Диканьки". Основу повісті автор написав менш чим за один рік - необхідного матеріалу для цього було цілком достатньо, адже саме в 1830-1835-х роках Микола Васильович зайнявся щільним вивченням побуту, фольклору й обрядів сільського народу України.



У фантастичній історії розповідається про молодого коваля Вакулу, що полюбив гарну й дуже примхливу дівчину Оксану. Щоб виконати бажання Оксани, він верхи на чорті злітав у Петербург до цариці й попросив у неї черевички для своєї коханої.


Чого тільки не буває у святкову ніч! Зустрівшись у столиці з запорожцями, парубок потрапляє до царського палацу і цариця наказує дати йому золоті черевички. Таке буває тільки в казках!



Різдво - одне з найбільших християнських свят. А яке ж свято обходиться без жартів і сміху! Сміються парубки та дівчата, ходячи з колядками від хати до хати. Сміється й читач над козаками, які у різдвяну ніч вирішили навідатися до Солохи на вогник. Ніхто з Солошиних гостей: ані голова, ані дяк, ані чорт, ані Чуб - не хотіли, щоб їх там хтось бачив. То ж Солоха ховає своїх кавалерів у мішки з-під вугілля. І такий комічний вигляд вони мають, коли їх дістають із тих мішків парубки та дівчата, думаючи, що там лежать паляниці та ковбаси!




Сміється читач і над пузатим Пацюком, що віддавався святковій трапезі у дуже незвичайний спосіб. Він сидів на підлозі по-турецьки перед невеликою діжкою, на якій стояла миска з галушками, і сьорбав з миски юшку, хапаючи час від часу зубами галушки. А вареники самі летіли з миски прямо в роззявлений рот Пацюка, який обтяжував себе лише жувати та ковтати їжу.


В повісті оживає і чудова краса гоголівськой ночі: хуліганить місяць, кокетливо підморгують красуні-зірки, дихають млістю і спокоєм білі сніги, казково струмує різдвяне світло...



А сама історія, напевне, могла відбутися тільки в ніч перед Різдвом, тому що по українських народних повір'ях для злих сил - відьом, чортів - це була остання ніч, коли вони ще могли нашкодити людям, перед великим світлим святом. Але їхні зусилля виявляються даремними і добрі сили все одно перемагають. 

І як би не колобродили біси, все одно коваль Вакула доб'ється свого і завоює неприступну Оксану! 



"Ніч перед Різдвом" вперше була  видана в 1832 році й видрукувана на потужностях друкарні А. Плюшара, що розташовувалася в Санкт-Петербурзі.

Повість має щасливу кіно-театральну долю. По ній було зроблено багато постанов та екранізацій. Ось деякі з найвідоміших:
  • "Коваль Вакула" (опера, написана в 1874 році П.Чайковським)
  • "Ніч перед Різдвом" - опера, написана в 1895 М.Римським-Корсаковым)
  • "Ніч перед Різдвом" - німий фільм, 1913 рік, режисер В.Старевич 
  • "Черевички" - фільм-опера, 1944 рік
  • "Ніч перед Різдвом" - мультиплікаційний фільм, 1951 рік
  • "Вечори на хуторі біля Диканьки" - художній фільм, 1961 рік, режисер О.А.Роу
  • "Вечори на хуторі біля Диканьки (2002)" - кінокомедія-мюзикл, 2002 рік, режисер Семен Горов
В ніч перед Різдвом, не забудьте загадати саме заповітне бажання, адже говорять, що саме в цю чарівну ніч, повну таємниць й чудес, воно обов'язково здійсниться!

Отже, з наступаючим Різдвом Христовим всіх!


Немає коментарів:

Дописати коментар