неділю, 20 вересня 2015 р.

Загадкові черевички Божої Матері

Як вижити людській душі в умовах пекла?..


Марія Матіос. Черевички Божої Матері. Вирвана сторінка з буковинської саги. - Львів: Піраміда, 2013. - 208 с. 





Загадкові черевички Божої Матері… Чому їх вишукує в лісі на Івана Купала світле, ніжне і хворе дівча з буковинського села Іванка Борсук? Чи допоможуть молитви, гуцульські замовляння і легенди знайти безцінні черевички 12-річній дитині, що мріє творити на землі Добро… Добро, якого ой як мало на Буковині на початку другої світової війни.

Марія Матіос розповідає про малознайому сторінку історії України ХХ ст.: період приходу на Буковину радянської влади з «красними комісарами» і перші місяці німецької окупації спекотного літа 1941 року. 

Події повісті відображені через призму їх сприйняття головною героїнею книги, малолітньою Іванкою. Саме дитячий погляд на Зло і несправедливість підняв побачену трагедію людських доль на саму високу ноту. Життя показує маленькій дівчинці, що і на землі буває пекло, а сонце може бути чорним, коли після розстрілу євреїв німцями у Іванки не вистачає розуміння, як на божій землі може виникнути стільки зла:
" А німець стріляв і стріляв - ніби хотів зробити із Капетутерової голови друшляк. Аж поки не стрепенулася із закаменності Хая Рендигевич і не впала на прострелене тіло Арона - і тієї ж миті її прошила чи не остання куля з офіцерового пістолета. Ще живі Хаїні руки розтулилися і випустили притихле дитя - і воно випало і покотилося по землі, як м'ячик, розповиваючись із благенької забрудненої пелюшки ..."
Книга пронизана невичерпним дитячи болем, тонким психоаналізом і любов’ю до традицій, мови, фольклору Буковинського краю. 

Марія Матіос – письменниця, яка художньо осмислює гіркі події в історії України і людства 20-го століття, щоб вони не мали права на повторення у майбутньому.

Зазирніть в книгу Марії Матіос, написану «без ретуші і лукавства». 

Порозмірковуйте над людськими цінностями і одвічними запитаннями про Добро і Зло в світі. Для цього і написана повість «Черевички Божої Матері»…


Алла Білокур, відділ абонементу ЦМБ ім. Т. Шевченка


Немає коментарів:

Дописати коментар