вівторок, 19 січня 2016 р.

Зустріч із цікавою людиною


 



В наші Суми на кілька днів завітав голова Луганської «Просвіти», викладач Луганського національного університету ім.Тараса Шевченка, головний редактор журналу «Бахмутський шлях», громадський діяч Володимир Федорович Семистяга.

Зустріч з цією цікавою людиною відбулася 19 січня 2016 року в Сумській міській центральній бібліотеці ім.Т.Шевченка. За круглим столом зібрались читачі бібліотеки, громадські діячі, краєзнавці, бібліотекарі.




В мирний час В.Ф.Семистяга як історик досліджував документи по підпіллю в Краснодоні під час Другої світової війни і не міг уявити, що самому прийдеться прийняти участь в підпільній діяльності: виготовляти і розповсюджувати листівки, допомагати українським військовим:
«…ми утворили так звану оперативну трійку, провели засідання правління, визначили коло діяльності. З того, що нам вдалося зробити, — кілька спалених машин, зібрана зброя. Ми навіть виявили місцеперебування спецпідрозділу бойовиків «КДБ-Смерш». До речі, планували захопити приміщення, які окупували терористи, — в нас були спеціальні групи та навіть БРДМ» - розповідає Володимир Федорович.
«Це вже була не просвітянська робота, а підпільно-партизанська. Ми знали, на що йшли. На жаль, нам не вистачало зброї, ми мали її отримати від бійців, які обороняли аеропорт. Однак потрапити туди вже не було змоги: саме в цей час терористи штурмували управління східного командування на Гострій Могилі, потім — військову частину 3035 Нацгвардії та Луганський прикордонний загін. Тож ми почали випускати листівки, розвішувати українські прапорці на будівлях міста».

Та 23 червня 2014 року Семистягу було арештовано. Володимир Федорович розповів сумчанам про перебування у полоні сепаратистів, про їх знущання і звіряче ставлення до людей що розмовляють українською мовою і відчувають себе українцями.




Відповів на запитання присутніх в нашій бібліотеці, чому Донбас не захотів бути в Україні і як так сталось, що зараз там керують сепаратисти. «Коли мене затримали, то на чоло прикріпили одну з листівок із написом «Луганськ — це Україна!». Начальник в’язниці, куди мене кинули, наказав не знімати її ні вдень, ні вночі, бо вб’є. Зняли її росіяни, нагримавши на бойовиків: якого чорта цей агітує нас за Україну?».



Він провів 55 днів в полоні сепаратистів в луганській тюрмі, з них 21 день в камері смертників, а потім під час відключення світла йому вдалось втекти. Пізніше голова Луганської військово-цивільної обласної адміністрації Москаль подав представлення на В.Семистягу до нагородження його званням «Герой України».

Нині Володимир Федорович викладає в Київському педагогічному університеті ім. М. Драгоманова. Заслужений працівник освіти України. 

Мартюшова О.В.,
заст. директора ЦМБ ім. Т. Шевченка

Немає коментарів:

Дописати коментар