вівторок, 16 лютого 2016 р.

На творчій хвилі


Лютнева зустріч гранян







Останній місяць зими – лютий – черговий раз скликав членів літературно-мистецького клубу «Грань» на плідну творчу зустріч.

Цього разу вона почалася зі вшанування пам’яті поетеси Євгенії Чернецької, яка пішла із життя 31 січня 2016 року. На жаль, після ускладнень внаслідок захворювання на грип зупинилося її добре, щире й відкрите серце. Євгенія відзначалася неабияким життєлюбством, оригінальними поглядами на світ, почуттям гумору та самоіронії.

Нещодавно, 9 січня, всі граняни вітали її з успішною презентацією тепер уже останньої поетичної збірки «Відродження», бажали нових звершень, які ,всупереч долі, так і залишаться нереалізованими. 

Твори Євгеніі, світлини та світлі спогади назавжди залишаться в серцях її рідних, друзів та колег по перу. Хвилиною мовчання усі присутні вшанували пам’ять про Євгенію Георгіївну. Головуючий Віталій Меланич повідомив про те, що відомості про Євгенію Чернецьку та Володимира П’янкова разом із кращими поетичними творами надіслано до «Книги пам’яті МСПУ» .

З детальним оглядом новинок літератури виступила куратор літературно-мистецького клубу «Грань» Антоніна Колієнко. Вона зазначила, що за минулий 2015 рік до бібліотеки надійшло 126 книг, з яких 52 – художні. Серед них вона відмітила такі: «Іловайськ» Положія, «Свій серед своїх» Єпіфанова, «Автограф» Близнюка, «Герої міста Суми» та ін. А від літераторів клубу «Грань» у бібліотеці - 24 книги, що свідчить про їх активність та творчий потенціал.

Приємною подією під час засідання було віншування найстаршого побратима по перу, поета з Лебедина Валерія Полянського. Про його складний життєвий шлях розповідають автобіографічні твори, яким дали високу оцінку читачі та гості під час зустрічей і презентацій.



Із теплими словами вітання до ювіляра, якому 18 січня виповнилося 90 років, звернулися Віталій Меланич, Ольга Нестеренко, Надія Фурзенко. Свою присвяту прочитала Валентина Кривенчук. Усі побажали Валерію Полянському здоров’я та творчих успіхів.

Про поїздку до Харкова та прийом до Конгресу літераторів України досить детально розповів прозаїк та видавець Микола Ремньов, зазначивши, що його роман «Таврований» отримав схвалення. Також він поділився інформацією про підготовку альманаху «Харківський міст» та внесення корективів до другого випуску альманаху «Грані слова».




Слід відзначити, що лави літературно-мистецького клубу «Грань» постійно поповнюються новими творчими особистостями. Цього разу зі вступом привітали сумську поетесу, медика за фахом, Ірину Булахову, яка розповіла про себе та представила поезії із власної збірки «Підсумки».

Своїми враженнями про поїздку на Донбас, де зараз вирішується доля цілісності нашої держави, розповів поет Микола Балабан. Він на власні очі побачив, які випробування лягли на плечі населення на окупованій території. Ці враження, переконаний автор, відіб’ються у його нових творах.



Члени літературно-мистецького клубу «Грань» періодично беруть участь у літературних фестивалях та конкурсах. Цьогорічний марафон відкрила Тетяна Прус, яка стала учасницею Всеукраїнського конкурсу поезії імені Леся Мартовича у містечку Жовква на Львівщині, де отримала диплом. 

Віталій Меланич звернувся до всіх присутніх із закликом активно брати й надалі участь у подібних заходах з метою популяризації власної творчості, підвищення творчої майстерності.




Продовженням цього побажання став літературний практикум, присвячений основам віршування. Питання теорії літератури – це наріжний камінь для багатьох поетів-початківців. Тому всім присутнім було запропоновано не тільки теоретичний матеріал, але й приклади для аналізу поезій членів «Грані». 

Таким чином, були прочитані й прорецензовані твори Валентини Кривенчук, Надії Фурзенко, Віталія Меланича. Віднині на кожному засіданні відкриватимуться «секрети поетичної кухні», що значно підвищить рівень майстерності гранян.



Крім вищезазначених, свої твори прочитали Альбіна Батуріна, Микола Балабан, Ірина Булахова, Валерій Полянський, Віталій Симоновський, а також поетеса із Ромен Тетяна Лісненко, яка представила поезії зі збірок «Окраєць приспаного саду» та «Дикий мед».

На завершення зустрічі Віталій Меланич наголосив на тому, що вже розпочалася підготовка до 25-річчя Дня незалежності України. 

З нагоди цієї події члени клубу «Грань» надіслали до Глухова добірки поезій, які пройдуть ретельний відбір, остаточні результати якого будуть відомі у березні.

У березні вирішено провести й презентацію альманаху «Грані слова-2», тож є над чим працювати.


Богдана Гусак,
прес-керівник літературно-мистецького клубу "Грань"

Немає коментарів:

Дописати коментар