вівторок, 26 квітня 2016 р.

Нова антологія сучасної української прози



Книга надійшла в фонд Сумської міської бібліотеки ім.Т.Шевченка
за програмою «Українська книга»



Сучасна українська проза. Антологія. – К.: Книга, 2015. – 320 с.






Упорядник цієї антології Олександр Петруша мав на меті познайомити українського читача з тими тенденціями живого літературного процесу, що проходить у нашому непростому житті. Ця збірка – жива і безпосередня розмова авторів-сучасників зі своїми читачами про найнеобхідніше, живе, хвилююче, що відбувається зараз і тут – в сучасній Україні.

В антології зібрана проза молодих і зрілих професіоналів літературних порталів, переможців та лауреатів літературних конкурсів. 

Мова творів збірки – українська та російська. Автори – професійні письменники і любителі, відомі і невідомі читачам.

Наприклад, Віктор Бонч-Баггоут – член Спілки письменників СРСР і Росії представлений в антології уривком з повісті «Затерянный остров», в якому намагається провести філософсько-історичне осмислення подій Другої Світової війни. 

В його творах багато дійових осіб: бійці і командири радянських військ, що відступають, політпрацівники і лікарі, партизани і місцеве населення, що мимоволі залишається в тилу ворога. І кожен по-своєму проходить випробування, кожен набуває свого гіркого досвіду – жорстокого досвіду війни. Автор досліджує історію становлення людських душ, їх стійкість і ламкість; змальовує детально і точно, що ж відбувається з героями і душами тих людей на війні.

Автор мережевих літературних містифікацій, фізик за освітою Валентин Лученко досліджує історію свого роду в «Родинних хроніках» від діда-прадіда. Тут і прадід Онисько, що вирішив заради порятунку від пияцтва перейти в протестантство, і веселий, меткий дід Кость, що повернувся з війни і не зміг пробачити собі порушення заповіді «не убий», і дід Сава, який пройшов концтабір і штрафбат та не зміг пережити показушного святкування Дня Перемоги…

Ед Гемадзе (Едуард Малацидзе) за спеціальністю інженер-будівельник, член Асоціації письменників України, автор книги «Федя» (мініатюри із життя Феді і його дружини Клави). Це теплий, задушевний, іноді несподіваний гумор без моралізаторства і повчальності. Точні характеристики звичок і забобонів «маленької» людини, самоіронія і усмішка насичують цей твір.

Блогер, письменник Ганна Кссо у своєму відвертому романі «Три життя жінки», який знайшов свого вірного читача на просторах Інтернету підкорює своєю жорстокою відвертістю, непередбачуваним, іноді занадто закрученим сюжетом, гірким досвідом і правдивістю. Він вже став своєрідним підручником для молодих жінок. 

В антології подані уривки – «Миті» - спогади і роздуми про дитинство і юність щасливої, забезпеченої, люблячої і коханої жінки. Дивовижні описи сімейної ідилії, щасливих і барвистих дитячих свят мимоволі викликають у читача якусь тривогу і недарма – трагедія неминуча! У «Любовниках» змальовані щасливі і нещасні закохані, кинуті чоловіки і дружини, відставні коханки і коханці… 

Такий-от сучасний «Декамерон» - як саме життя.

Отака сучасна українська література – її автори і твори. Читайте і насолоджуйтесь!


Олена Мартюшова,
заст.директора Сумської міської ЦБС

Немає коментарів:

Дописати коментар