середу, 14 грудня 2016 р.

Зібрання творів Геннадія Петрова в нашій бібліотеці


«Я вирішив займатись краєзнавством - відкривати землякам очі,
на якій землі вони живуть» 
 
Г.Т.Петров



Петров Геннадій. Щоденники. Нариси. Статті: Матеріали другої науково-практичної конференції дослідників «Петровські читання» / Держархів Сумської обл.; упорядники: Покидченко Л.А. – Київ, «Фенікс», 2016. – 977 с.




До бібліотеки ім.Т.Шевченка  надійшло довгоочікуване видання творів сумського краєзнавця Геннадія Петрова.

Сумський журналіст і краєзнавець Геннадій Терентійович Петров, який повернув з небуття імена Харитоненків, Алчевських, О.Олеся, Я.Мамонтова, Н.Онацького та інших відомих людей Сумщини,  мріяв написати і видати свої краєзнавчі дослідження і, нарешті, через 20 років по його смерті книга його творів надрукована.

Всі, хто знав Г. Петрова, з радістю зустріли звістку про це видання, яке, нарешті, видано хоча і дуже маленьким тиражем. Наприклад, на 18 бібліотек Сумської міської централізованої системи надійшов лише один примірник.

В книзі надруковані юнацькі  щоденники Г.Петрова 1949-1953 рр. під назвою «Прославлю і я прізвище Петрових» (його цитата)   та   424 краєзнавчі статті, які писались протягом 40 років та були розпорошені по різних газетах; бібліографічний покажчик «Геннадій Петров» до його ювілею в 1996 р. та спогади  Ю.Царика, О.Линник, Н.Сенько про Г.Петрова. Вміщено в книзі і оцифрований  ілюстративний матеріал з його архіву: деякі  фото, рецензії, відгуки, листи тощо.

Це видання має науково-довідковий апарат: покажчик публікацій про Г.Петрова за період 1966 – 2011 рр. та  іменний  і географічний покажчики по творам Г.Петрова, які значно спрощують пошук.

З передмови упорядника цієї книги Людмили Покидченко дізнаємось, що згідно із заповітом Г.Петрова в жовтні 1996 р.  його спадщина надійшла до Державного архіву Сумської області і доступ до матеріалів, які не публікувались (в основному це листи, чернетки), дозволяється відкрити в жовтні 2021 року. В цьому рішенні весь Г.Петров – це щоб не зашкодити ще живим його ідеологічним «супротивникам».

Зібрана ним Шевченкіана - 700 книг  передано Лебединському історико-меморіальному музею ім.Т.Шевченка. 

Краєзнавча література – твори письменників, вчених Сумщини та літературу про них згідно заповіту передано краєзнавчому відділу Сумської наукової універсальної бібліотеки. 

Рідкісні та старовинні книги і видання – Сумському обласному Державному архіву. 

Література мовознавчого характеру та художні твори зарубіжних авторів  – до приватних колекцій знайомих йому людей.

Геннадій Петров - унікальна людина, зажди  безкомпромісна, правдолюбець з когорти шестидесятників, як казала про нього  Л.П.Сапухіна: «сучасний Сковорода» -  саме таким запам’ятався Геннадій Терентійович.

А  друзі називали Г. Петрова  Дон Кіхотом і це без всякого перебільшення, бо й справді він вів свою боротьбу із системою, яка забороняла знати правду.

Це був великий патріот адже, навіть, з аспірантури його  виключили  за український буржуазний націоналізм. Та ця обставина не змінила його життєву позицію. В 1996 році він продовжував говорити, що Україну захистять її патріоти.

Г. Петров зажди намагався все робити якнайкраще, завжди  віддавав всього себе вибраній справі і в цьому було все його життя.

Олена Мартюшова,
заст.директора Сумської міської ЦБС

Немає коментарів:

Дописати коментар