неділю, 5 лютого 2017 р.

Інформаційні війни: Актуальна нова книжка

 

Видання надійшло в фонд бібліотеки ім.Т.Шевченка
за програмою «Українська книга»



Радимо прочитати :)


Почепцов Г. Сучасні інформаційні війни. – Вид. 2-е, доповнене. – К.: Вид. дім «Києво-Могилянська академія», 2016. – 504 с.



Людство історично виробляло різні технології зберігання, тиражування і розповсюдження інформації. Книгодрук був вигаданий лише для тиражування Біблії. І тільки пізніше його застосували для розповсюдження інших текстів, іншої інформації. Поява інтернету здійняла цей процес до неймовірних висот і постійний розвиток інформаційного простору продукує нові можливості для застосування цього інструменту.

Сучасна людина живе в епоху інформаційного буму та інформаційних воєн, що негативно впливає на стосунки країн, фірм, організацій та, навіть, сімей, на психологічний та моральний стан індивіда. Інформаційний простір весь час змінюється, продукуючи нові інструменти впливу.

Ці інструменти чимраз сильніші, могутніші й… непомітніші. Інформаційна війна точиться зараз у глобальному світі між країнами, вона активно наростає в політиці, економіці, бізнесі, в соціальному житті. Інформація іноді вбиває, адже зараз кількість суїцидів в нашому суспільстві значно зросла і одна з причин цього – перенасиченість негативною інформацією, неможливість її сприймати й переробляти, або відсіювати.



Як вберегтися від шкідливих впливів інформаційного шуму, як не стати учасником фальшивого інформаційного конфлікту та чи можна зберегти нормальну психіку в таких умовах?

Адже людство до цих пір ще не перебувало в таких умовах інформаційного протистояння та інформаційного перенасичення. Особливо тяжкі наслідки інформаційної війни в нашій країні, адже реальна війна на Донбасі щодня забирає чиєсь життя. І ці події активно використовуються політиками в інформаційній війні.

Як розрізняти інформаційну політику та інформаційну війну? Як вберегтися від чужих інформаційних впливів в умовах інформаційного конфлікту? Та якщо спростити ці питання для нашого пересічного громадянина: як відрізнити правду від брехні, що лине з екранів телевізорів та інших засобів масової інформації? Як поводити себе при отриманні негативної інформації?

На ці та інші питання дає відповідь книга відомого фахівця в галузі інформаційної війни Георгія Почепцова.

Книга корисна для всіх, хто працює з інформацією, в тому числі й для бібліотекарів.

Олена Мартюшова,
заст.директора Сумської міської ЦБС

Немає коментарів:

Дописати коментар