четвер, 21 грудня 2017 р.

Видатний патріот й цікава людина зі складною долею



До 80-річчя від дня народження
В’ячеслава Максимовича Чорновола (1937 – 1999)

Радимо дізнатись більше):

Культури й нації занепадають, не маючи добрих взірців для себе… У нас такі взірці, на щастя, є. 

Серед них - В’ячеслав Чорновіл. 




В'ячеслав Максимович Чорновіл — український політик, публіцист, політв'язень СРСР, Герой України. Разом з іншими діячами започаткував в Україні національно-визвольний рух шістдесятників та дисидентів, ініціатор створення Української гельсінської спілки. За «антирадянську пропаґанду» у мордовських таборах суворого режиму і на засланні перебував 17 років. Був ініціатором проголошення Декларації про державний суверенітет 16 липня 1990 року та Акту проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 р. 

Указом Президента України від 1 грудня 2017 року передбачено проведення в Україні низки урочистих, меморіальних та просвітницьких заходів, підтримку державними органами ініціатив громадськості щодо вшанування пам’яті та популяризації постаті В’ячеслава Чорновола. 

Слід нагадати, що В’ячеслав Чорновіл народився 24 грудня 1937 року в с.Єрки (нині Катеринопільський район Черкаської області). На Черкащині 2017-й оголошено роком засновника Народного Руху України В'ячеслава Чорновола.

Як написав нещодавно його соратник Юрій Никорак: 
«За легендою, коли хтось із радянських слідчих спересердя запитав Чорновола: “Ну добре, от уявімо, є ваша незалежна Україна. І ким ви там себе бачите?” – “Як ким? Редактором опозиційної газети!”. 
Переказ його біографії – без його жвавого обличчя‚ стрімкої ходи‚ напрочуд швидкої мови – не пояснить‚ чому він так високо піднявся. Він бо був водночас і запальним, і виваженим‚ м’яким і жорстким‚ грізним і добрим‚ а головне – неймовірно терплячим на тлі блискавичної реакції і гострого язика.

Але власне ці взаємовиключні якості і робили його видатним діячем у справах державних та часто беззахисним – у буденному житті… Він міг до безмежності терпіти образи‚ якщо це стосувалося його особисто‚ але ніколи – якщо стосувалося України. 

В’ячеслав Чорновіл міг стати нашим Вацлавом Гавелом. Це був би вибір, який би зовсім змінив долю України”, – сказав якось Едуард Гурвіц… 

Не судилося. Не зміг пристосуватися. Ба більше – ніколи і не намагався. Недарма ж іще у документах КГБ він проходив під прізвиськом “Невгамовний”! За що й сплатив дорогою ціною: спершу кількома ув’язненнями у таборах суворого режиму і на засланні – загалом 17-ма роками неволі, а згодом – і життям.

В бібліотеках Сумської міської централізованої системи до 80-річчя з дня народження В.Чорновола будуть представлені відвідувачам книжкові виставки, тематичні полиці, інформаційні дайджести, перегляди літератури, відбудуться літературні огляди та прес-спогади про життя та діяльність В’ячеслава Максимовича Чорновола. 

В наших бібліотеках читачі отримають інформацію про його книги, публіцистичні та літературні статті, про його відомі політичні виступи, про його плани перебудови України…

В фонді Сумської міської центральної бібліотеки ім.Т.Шевченка чекає на своїх читачів 10-ти томне видання творів В’ячеслава Максимовича Чорновола, видане в Києві видавництвом «Смолоскип» протягом 2002 - 2015 рр. 

Тут зібрана майже вся його творча спадщина: не тільки відомі твори, що раніше вже друкувалися, але й їх варіанти, твори раніше невідомі, архівні документи, доробок В.Чорновола як публіциста, журналіста, літературного критика, громадського й політичного діяча. 

Окремий 10-й том становить спогади про нього. До речі, згідно з волею автора ім’я В’ячеслава Чорновола в цьому зібранні подано без апострофа, як воно писалося за правописом раніше і як записане в усіх його документах. 

Читайте, адже саме такі українці як В.Чорновол розвивають нашу національну свідомість.

Олена Мартюшова,
заст. директора Сумської міської ЦБС

Немає коментарів:

Дописати коментар