середу, 24 січня 2018 р.

Кожен знайде щось собі до вподоби: Новинки читального залу


Шановні друзі, зверніть увагу на наші нові надходження! 


Теми різні, тому кожен може знайти щось собі до вподоби!







«Зродились ми великої години…». ОУН і УПА. Укладач - Вахтанг Кіпіані

Чергове видання «Бібліотеки «Історичної правди» – підбірка статей різних авторів про бандерівців, їхніх друзів та ворогів, а також тих, хто боровся за свою Україну у 1930-х -50-х роках. Тут розглянуто велику кількість питань із заданої тематики: про військову присягу та стяг УПА, про дітей підпілля, про підпільний уряд і парламент УПА, про кількість солдатів, визначні постаті та, навіть, про особливості приготування страв «лісової армії». Але, не дивлячись на широке коло питань, книга не є вичерпною відповіддю. Вона, скоріше, спонукає до більш глибокого та ретельного вивчення теми.


Для цього якраз придасться наступне видання – книга Євгена Луціва «Чорти ми лісові». 

Тут розглянуто тактику боротьби бійців УПА: від призову людей до партизансько-повстанських відділів до психолого-пропагандистського впливу на ворогів та населення. Також є матеріали про боротьбу московських окупантів з українським рухом опору.





Олександр Сич «Пласт – український скавтинг: нарис витоків, історії, сьогодення»

Книгу присвячено 100-річчю Українського Пласту. Мова йде про зародження світового скаутського руху та про історію його української гілки – Пласт, про пластові традиції в еміграції та сучасний розвиток Пласту в Україні. 







Євген Пінак, Микола Чмир «Військо Української революції 1917-1921 років»

Максимально доступна, стисла і точна інформація з даної теми. До того ж є тексти основних нормативних актів з питань організації та уніформи та інші документи, які відтворюють атмосферу, у якій діяли українські армії, та довідкова інформація (зокрема, схеми бойових дій, таблиці тактико-технічних характеристик основних зразків озброєння українських армій тощо).



Віктор Горобець "Світанок української держави. Люди, соціум, влада, порядки, традиції»

 Козацька революція 1648-1649 рр. призвела до народження Української держави. Що являла собою ця держава у золоту добу своєї історії: як було організовано її полково-сотенний устрій, як жило лицарство і посполиті, як функціонували генеральна рада та гетьманська влада, сотенне управління, судоустрій та вибори. Відповіді на ці питання ви знайдете у новій праці доктора історичних наук, професора, заслуженого діяча науки України Віктора Горобця. 




Осадчий Є., Коротя О. «Замки та фортеці Сумщини 17-18 ст.: ілюстрований довідник»

На початку довідника вміщено статтю «Фортифікаційне будівництво північного заходу Слобожанщини у 17-18 ст.». А далі інформацію розміщено в алфавітному порядку за місцем розміщення об’єкту (містом, селищем). Кожен об’єкт характеризується за такими критеріями: розташування, рельєф, дослідники, письмові, графічні джерела, розміри, укріплення та час заснування.



Сердюк О., Лис С. «Козак Мамай – український спаситель. Козаки-характерники Байда і Сірко: публіцистичні статті»

Козак Мамай - ідеалізований образ козака та своєрідний духовний символ в Україні. Оповіді про козака-бандуриста зустрічаються серед народних легенд, переказів та приказок. На картинах малювали в супроводі кобзи, що є символом національних традицій та співучої душі народу; коня, що є символом війни, некерованого гніву та хоробрості; дуба, котрий символізує могутність та генетичну чистоту роду.




«Никола Тесла»

Книга-підбірка різноманітних фактів та статей про життя та винаходи всесвітньовідомого вченого, людини-загадки, людини, яка дала поштовх розвитку робіт з електрикою на майбутнє і винаходи якої ще чекають свого часу.







Наступні видання призначені для господинь та рукодільниць:

Лущинская М.Н. «Обрядовая кухня. Пасха, масленица, Рождество. Лучшие рецепты»










та книга Олени Лобойко і Олени Гончар «Плетені шапочки для дітей».











І ще три книжки для гурманів та поціновувачів доброго пива, сиру та чаю. Всі три вийшли у київькому видавництві «Єлисейські поля» у серії, назва якої говорить сама за себе, а саме - "Аргументы вкуса": 


Богдан Шаров «Чай и чаепитие. Секреты выбора и приготовления чая»

Розповідається історія виникнення і популяризації чаю, східні і європейські ритуали чаювання, способи приготування різних сортів чаю і чайних напоїв. Окремий розділ присвячений численним видам чайної продукції, представленої сьогодні на прилавках вітчизняних магазинів. Книгу завершує докладний глосарій, де міститься багато корисної довідкової інформації про чай.
 



Андрей Данилов «Пиво и пивная культура»

Пиво - один найпопулярніших напоїв в світі, але мало хто знає, з якого посуду яке пиво потрібно пити, що сорти пива відрізняються не тільки кольором і засобами фільтрації, але і розміром пінних бульбашок. А то, що біле пиво - це класичний жіночий напій, що подається зі шматочком лимону в паризьких барах, відомо вже зовсім небагатьом...




Ирина Омега «Сыр как удовольствие. Его Величество Сыр во времени и пространстве»

Розглядається історія сироваріння і культурні традиції основних європейських виробників сиру: Франції, Італії, Іспанії, Швейцарії, Голландії. Ви дізнаєтеся, як і з якими напоями вживаються сири, як вони подаються, як вибираються і як зберігаються, а також про аксесуари сирного ритуалу та, навіть, лікувальні властивості сиру.

Книга ілюстрована фотографіями, зібраними по всій Європі, включаючи сирні прилавки і українських сирних магазинів. Отож, смачного ;))

Завітайте до нас та читайте! Завжди вам раді!

Наталія Устименко,
відділ читальних залів ЦМБ ім. Т. Шевченка

  • Більше інформації про цікаві книжкові новинки можна дізнатись на сторінці "НОВІ КНИГИ"  нашого сайту, а найповнішу інформацію про ВСІ книжкові надходження і періодичні видання до бібліотек Сумської міської бібліотечної системи отримати із нашого ЕЛЕКТРОННОГО КАТАЛОГУ.

Немає коментарів:

Дописати коментар