вівторок, 3 квітня 2018 р.

"Щоденники" Олеся Гончара в нашій бібліотеці

3 квітня вся Україна відзначає 100-річчя від дня народження Олеся ГОНЧАРА - совісті української нації, письменника і публіциста, критика, громадського та державного діяча, літературознавця, голови Українського державного комітету захисту миру, члена Всесвітньої Ради Миру, депутата Верховної Ради, Героя України.



Крім багатьох і багатьох творів письменника та присвячених йому літературознавчих досліджень, наша бібліотека має в своєму фонді (чит. зал ЦМБ ім. Т.Шевченка) унікальне видання - "Щоденники" Олеся Гончара, видані у трьох томах. Вони охоплюють майже весь соціально активний життєвий період письменника - з 1943 по 1995 рік.

Із передмови до видання дружини письменника Валентини Гончар:
"Письменницькі щоденники – жанр у літературі особливий. Його не можуть замінити ні романи, ні повісті, ні вірші. А щоденники Олеся Гончара опубліковані такими, якими вони свого часу вилилися з його душі. Вони писалися в різних умовах: на фронті і в полоні, у мандрах рідною землею і поза її межами і ввібрали в себе майже все життя письменника – більш як півстоліття...
"Олесь Гончар любив молодь, на неї він покладав великі надії у творенні Української держави, і якщо його щоденникові записи знайдуть відгук у читачів, а найперше в юних серцях, то це буде найкращий вінок пам’яті письменникові."

Перший том «Щоденників» охоплює значний часовий період – з 1943 року по 1967 рік, період, коли вже були написані романи «Прапороносці» і «Собор», період, коли прийшли світова слава і всенародне визнання та любов.

Записи дають глибше уявлення про автора як людину високого духовного заряду, людину щиру і принципову, патріота рідної України.

До другого тому «Щоденників» Олеся Терентійовича ввійшли нотатки, що описують період з 1968 по 1983 роки – час найбільшого «розвитку» тоталітаризму в нашій державі, коли безжально нищилось все передове і правдиве, організовувалися процеси над вільнодумною українською інтелігенцією, руйнувалися культурні пам’ятки, посилився наступ на українську мову. Тяжкі моральні випробування не зломили духу письменника. Він завжди був вірний собі, своїм принципам, знаходив сили і оптимізм для творчості, для активного громадського життя. А на сторінках щоденника щиро і відверто давав волю своїм радощам і печалям.

До третього, останнього, тому «Щоденників» увійшли записи, зроблені за останнє десятиріччя життя письменника – 1984-1995 роки. Це бурхливий період в житті нашої держави: початок перебудови, Чорнобильська трагедія, розвал СРСР, проголошення незалежності України. Те, чого Олесь Гончар так прагнув і чекав, що наближав своєю творчістю і громадською діяльністю, незалежною позицією, тепер здійснилось – епоха сталінізму-тоталітаризму пішла в небуття.

Деякі події минулих часів, що описані в першому і другому томах, автор аналізує по-новому, доповнює, коментує. Тут багато філософських роздумів і одкровень, афористичних висловлювань, риторичних запитань.

Вражає і викликає повагу те коло проблем, які порушував Олесь Терентійович у своїй літературній і громадській діяльності. Але головною турботою і гордістю письменника завжди була проста людина – вона надихала і живила його творчість. Віру в добро, силу і мораль українського народу Олесь Гончар проніс через усе своє життя.

Запрошуємо всіх, хто цінує красне слово та цікавиться історією рідної літератури, ознайомитись із щоденниками великого українського письменника Олеся ГОНЧАРА у нашій бібліотеці!

Немає коментарів:

Дописати коментар