середу, 4 квітня 2018 р.

У світлій аурі великих сміхотворців: "Грань" гумористична


1 квітня, як водиться, зустрічають жартами і веселими витівками, адже тільки так можна відзначати День сміху! В Україні це свято шанують і люблять, проводять численні гуморини, фестивалі сміху, конкурси, карнавали тощо. Говорити, а тим більше писати про смішне серйозно, серйозно про смішне, а тим паче смішно про смішне дуже складно.



Тож під час першого квітневого засідання літературно-мистецького клубу «Грань» було вирішено не відступати від традицій і вшанувати великих сміхотворців, почитати їхні та авторські гумористичні твори.

Багато нового й цікавого вдалося дізнатися із розповіді куратора клубу Антоніни Колієнко про життєвий і творчий шлях ювілярів – неперевершеного поета-гумориста Степана Олійника та незабутнього кінорежисера Леоніда Гайдая. 



Хоча вони працювали у різних царинах мистецтва, однак волею долі великі сміхотворці спрямували сатиричний потенціал в одне русло, яке із поетичних рядків на газетних шпальтах виплеснулося на широкі екрани. Спочатку з-під пера Олійника з’явився віршований фейлетон «Пес Барбос і повчальний крос». Його прочитав і вподобав Гайдай, а згодом зняв кращий зразок комедійного короткометражного фільму «Пес Барбос і незвичайний крос». 

Саме цю 10-хвилинну стрічку з величезним задоволенням переглянули граняни. Звісно, лунав сміх, адже на екрані демонструвала майстерність неперевершена комедійна трійка – Моргунов, Нікулін, Віцин.



Тему відзначення Дня сміху підхопив керівник «Грані» Віталій Меланич, який розповів про міський конкурс гумору. Приємно відмітити, що члени клубу не обминули увагою цей захід. 

За підсумками компетентного журі, куди входили поет-гуморист, член НСПУ Григорій Єлишевич, актор, заслужений артист України Василь Будянський, перше місце посіла Олена Чернова, друге – Віталій Меланич. Вони були нагороджені грамотами й цінними подарунками.



Про нові власні здобутки повідомив Микола Ремньов. За підсумками читацького голосування він посів ІІІ місце за оповідання «Для кого цвітуть сади» у творчому конкурсі, проведеному журналом «Склянка часу». Гучними оплесками його привітали всі присутні.



Дость динамічно й емоційно було обговорено ряд питань, серед яких – неупереджене й критичне ставлення до власних і чужих творів; участь у літературних конкурсах, фестивалях; популяризація літературного доробку тощо.



Веселого настрою додали гумористичні твори Олексія Лагутіна та Альбіни Батуріної. Віталій Меланич майстерно прочитав гумореску Степана Олійника, яка принесла йому призове місце у міському конкурсі. 



За круглим столом натхненно прозвучали нові поезії Юрія Оша, Валентини Кривенчук, Олексія Лагутіна, Віталія Меланича, Олександра Сердюченка, Альбіни Батуріної, Ірини Булахової, Богдани Гусак, Луїзи Кривопішиної, Ольги Воробйової, Надії Фурзенко.



День сміху вдався на славу, адже усі отримали надзвичайний заряд бадьорості й гарного настрою. 

  
Богдана Гусак, 
прес-секретар літературно- мистецького клубу «Грань»

Немає коментарів:

Дописати коментар