вівторок, 12 червня 2018 р.

Чи чули ви про віммельбухи? ))


Віммельбухи. Що за дивина? Погодьтеся, назва схожа на якусь дивовижну тваринку або хитромудре блюдо високої кухні. 

Що ж таке віммельбух? Чим же ці книги так приваблюють матусь у всьому світі? Адже парадокс - в цих книгах абсолютно немає слів, але саме вони допомагають розвивати мову малюка.






Wimmelbuch - в перекладі з німецької: wimmeln - роїтися, Вuch - книга.

Якщо точніше, то віммельбух це книжка-картинка, або інакшими словами книжка- розглядалка.

Засновником жанру віммельбухів у Німечинні став художник Алі Мітгуш (Ali Mitgutsch, 1935). Він придумав свої книги та ілюстрації до них у навколосвітній подорожі близько сорока років тому назад, а вони і досі популярні у всьому світі. На невеликому просторі у художника вміщується безліч персонажів та відбувається безліч подій.

З однієї картинки можна придумати океан історій, і у кожного ця історія буде абсолютно не схожою на інші. Книжки розвивають мову, логіку, увагу. В таких книгах безліч історій, але придумати їх потрібно самим.

Часто в книжках є завдання, які потрібно виконати, наприклад, знайти персонаж чи предмет, чи певну кількість однакових предметів. 

Книжки-розглядалки призначені для сімейного "читання", адже так не тільки веселіше, а ще й корисно для розвитку мовлення та спостережливості.

Педагоги і логопеди з усього світу рекомендують віммельбухі, як основну книгу малюка від народження і до шкільного віку. На різних етапах розвитку дитини вони виконують різні функції: ознайомчу, коли батьки знайомлять дітей з тваринами і різними персонажами; пошукову, коли малюк сам шукає того чи іншого героя; розвиває фантазію, коли малюк сам придумує свою власну історію за картинками.

Підсумуємо характерні риси книг-віммельбухів, що роблять їх необхідними в розвитку дітей:
  • Одночасне розгортання нескінченної кількості сюжетів;
  • Єдиний композиційний центр, як правило, відсутня;
  • Можливість креативу, адже можна щоразу придумувати нові сюжети і історії, знаходити нові взаємозв'язки між персонажами і ситуаціями.
  • Такі книги потрібні на книжкових полицях в кожній родині, де є діти. Вони підходять, як для малюків, так і для підлітків, так як грають велику роль в розвитку гармонійної особистості:
  • Це відмінний тренажер для пам'яті;
  • Постійне придумування нових і нових сюжетів стимулює уяву і розвиває образне мислення. Це відмінний спосіб розвивати творчі здібності;
  • Уміння концентруватися тривалий час;
  • Дозволяє розширити лексичний запас.

Віммельбухи мають свої особливості.

Зазвичай книги жанру віммельбух великого формату, мають досить мало тексту, або, взагалі, текст відсутній. Як правило, кількість розворотів в книжці всього 5-10 сторінок, надрукованих на якісному, цупкому картоні. Але буквально кожен сантиметр сторінки наповнений безліччю деталей, яскравими малюнками, які доповнять вашу історію. 

І у кожного читця вона буде своєю, унікальною. Велика кількість деталей, персонажів на сторінках книги тренує пам'ять і увагу дитини. Деталі ілюстрацій і персонажі повторюються на кожній сторінці, але міняються обставини або місце дії. 

Часто віммельбухи виходять серіями. 

Для наших маленьких читачів та їх батьків - приємна новина - в бібліотеках Сумської ЦБС є книги, що містять елементи віммельбуху.



По-перше, це чудова книга наших землячок - лауреатки премії «ВВС – книга року» (2017) Анни Коршунової та художниці Світлани Качуровської - «Казкове місто Суми. Дитячий путівник.









Кожна сторінка цього путівника ховає в собі елементи віммельбуху, тобто книжки-розглядалки  - з безліччю дрібних деталей, завдань, розповідей зі зрозумілими поясненнями.







А ще - книжки із серії «Школа чарівних тварин» німецької письменниці Маргіт Ауер із чарівними та кумедними ілюстраціями. 

Це - світовий бестселер, насичений справжньою магією, втіленою у зображенні. 

Тут на читачів чекають тваринки, що вміють розмовляти, радіти, надихати й навіть сумувати. Ну просто як люди! Ці книги перекладені багатьма мовами, а тепер вийшли друком українською.








У цих книжках є лабіринти або завдання в малюнках, в яких треба щось або когось знайти.








 А ось - серія теплих сонячних книжкок від Штефані Далє "Ягідна фея Суничка".


В них йдеться про маленьку ягідну фею Суничку, яка дуже любить чаклувати своєю чарівною паличкою. Феєчка живе на сонячній лісовій галявині і у неї є симпатична особливість - ягідки, до яких вона торкається своєю паличкою, миттєво дозрівають. У кожній книжці фея Суничка разом з друзями потрапляє в цікаві історії, про які сама вам і розкаже.



Книги невеликі за обсягом, але змістовні - багато ілюстрацій на розворотах, деякі справді схожі на віммельбух: вони призначені для розглядання і читання для початківців.





До серії входять книжки: «Пригоди в Ягідному лісі», «Ягідне чаклунство», «Театр тіней на дереві кажанів», «Веселий жаб'ячий концерт», «Чарівні історії Ягідного лісу», «Пригоди в ягідному лісі», «Загадковий подарунок», «Чарівні історії», «У променях сонця».

Звичайно, книги ці -  не зовсім віммельбухи, але насиченість зображеннями, персонажами, завданнями та ігровими елементами робить їх подібними до книжкок формату віммельбух та дуже цікавими для дітлахів.

Запрошуємо наших маленьких читачів та їх батьків ознайомитись із цими, а також багатьма іншими чудовими книжками, що є і бібліотеках Сумської міської бібліотечної системи. 

Що може буде кращого за літо з цікавою книжкою? Тільки літо із безліччю цікавих книжок! ;)

Чекаємо! Книжкового літа! :))





Немає коментарів:

Дописати коментар