понеділок, 27 серпня 2018 р.

Книги електронні і звичайні: хто перемагає




Скептики, які передбачали в черговий раз швидку смерть традиційної, паперової книги, знову осоромлені. Електронній книзі не те, що погубити, але хоча б скласти серйозну конкуренцію друкованим виданням не вдалося.





Яскравий приклад тому - досвід Німеччини. Менше чверті всіх німців читають електронні книги, і цей показник стагнує всі останні роки. Лише серед вікової групи 14-29- річних читачів електронних книг, як показують соціологічні дослідження, дещо більше - 35 відсотків, а й вони від читання друкованих книг не відмовляються.

Причому, все це відбувається, незважаючи на те, що ціни на гаджети для читання електронних книг продовжують знижуватися, самі вони стають все більш досконалими (дозволяючи читати, наприклад, і при яскравому сонячному світлі, і в темряві), а електронних книг випускається все більше , в тому числі і нових видань.


Правда, при всій цій доступності, електронні книги залишаються відносно дорогими. Вони лише трохи дешевше паперових. Відбувається це, в першу чергу, тому, що податок на додану вартість у них не пільговий, як у друкованих видань - 7 відсотків, а звичайний - 19 відсотків. Крім того, електронні книги не дозволено (у всякому разі, теоретично) дарувати після прочитання, позичати, завантажуючи на чужі носії, а тим більше продавати, як продаються букіністичні видання.


Але є і менш матеріалістичні причини. 38 відсотків опитаних жителів Німеччини не хочуть читати з дисплея гаджета. Їм важливо тримати в руках книгу, перегортати сторінки, так би мовити, "по-справжньому". І тут діє, як вважають психологи, не фактор звички, а фактор чуттєвого сприйняття, дуже важливого для будь-якої людини. Проти цього безсилі будь-які хитрощі маркетингу.


Цікаво зауважити, що аудіокниги якраз додають в популярності. Кожен третій житель Німеччини слухає їх - нехай і не завжди регулярно. Слухання аудіокниг в суспільстві, де ніхто не хоче втрачати час, а вміння одночасно займатися декількома речами стало звичайною справою, міцно увійшло в побут. Більшість слухає їх в машині або під час занять спортом у фітнес-клубах.
Тем не менше, на сьогоднішній день тисячі електронних книг доступні для легального безкоштовного скачування - або з тієї причини, що термін авторського права закінчився, або тому, що автори вирішили викласти свої роботи безкоштовно. 

Інтернет-ресурс BLOG.IMENA.UA про українські стартапи, тренди та цікаві думки експертів стосовно майбутнього сучасних технологій в Україні, зібрав кілька найпопулярніших сайтів для скачування електронних книг: 8 сайтов для скачивания электронных книг бесплатно.

Скористайтесь цими порадами - і, можливо, ви знайдете книгу, яку довго шукали або відкриєте для себе нових авторів і їх твори.

Читайте! Адже генії читають багато ;))) Нехай щастить у пошуку цікавих книжок!











Немає коментарів:

Дописати коментар