понеділок, 13 серпня 2018 р.

Книжкові скульптури Су Блеквел



Ці дивні квіткові композиції виглядають як вишукані творіння флористів, але глядач з подивом помічає відсутність квіткового горщика. Вишукане буйство квітів, що виростає прямо зі сторінок старої книги, і є творінням рук художниці Су Блеквелл. 




Надихнувшись ілюстраціями всередині самої книги, вона створює з них ці приголомшливі скульптури за допомогою самих звичайних ножиць, скальпеля, лез і клею.




"Опадаючі слова": зворушлива скульптура Су Блеквелл

Вона ретельно обходить букіністичні магазини Лондона і блошині ринки в пошуках необхідних для роботи книг. 
«Обкладинки книг були надзвичайно запиленими і виглядали так, ніби їх не відкривали роками, але ж всередині вони були сповнені чудовими ілюстраціями. Мені захотілося, щоб глядачі і читачі побачили їх перш, ніж відкриють книгу», - розповіла художниця в одному з інтерв'ю.
Композиція під назвою «Sertum Orchidaceum» була натхненна однойменною книгою 1840 року і зайнялаа три місяці напруженої роботи.





Художниця почала розвивати це метод в 2003 році після візиту в Південно-Східну Азію в 2001 році. Тут вона вперше зіткнулася з паперовим мистецтвом, що використовується в духовних ритуалах, і познайомилася з орігамі та паперовою аплікацією.
Повернувшись до Британії, Су стала пробувати працювати з папером і поступово перейшла до книг. Першою книгою-скульптурою, яку вона створила, стала стара книга, придбана в Таїланді.
«Книги - річ дуже інтимна, у них складаються певні відносини зі своїми читачами. Мені було цікаво структурувати в просторі ілюстрації і текст і запропонувати їх широкій аудиторії », - зауважує Су Блеквелл.
У Королівській Академії Мистецтв в Лондоні Блеквелл вивчала вишивку, їй завжди був цікавий процес створення арт-об'єкта з предметів, звичайних і повсякденних. Десять років по тому в арсеналі художниці понад 100 різних книжкових скульптур і всесвітня популярність.
«Коли я тільки починала цю роботу, роботи були двовимірними». 
Поступово, в них з'явився обсяг, ще пізніше в композицію додалося освітлення і навіть механічні моторчики, щоб з'явилася динаміка руху. 
«Це втомливо повільний процес, працювати над мініатюрою. Робота над кожною займає місяць і більше », - стверджує художниця.
Крім вище зазначених квіткових композицій, однією з найскладніших робіт стала мечеть до книги "Тисяча і одна ніч", створена на замовлення мережі отелів з Абу-Дабі. Робота над нею зайняла два місяці.




Перш, ніж приступити до роботи, Су Блеквелл уважно читає книгу, і часом не один раз. Потім виконує олівцем ескіз майбутньої скульптури і після цього виконує шаблони для вирізання.


Книжкова скульптура від Су Блеквел за романом Антуана де Сент-Екзюпері «Маленький принц», створена автором в 2012 році. 



Скульптура «Острів скарбів» виконана з однойменної книги.


Найуспішнішими роботами Су вважає «Божевільне чаювання» з «Аліси в країні чудес»,



«Барон на дереві», скульптура за однойменним романом Італо Кальвіно,

 

«Сімейна реліквія» за однойменним романом Розамунд Пілчер,


У скульптурі до казки «Дикі лебеді» художниця додала локальне освітлення, щоб підкреслити тривожний драматизм сюжету.



Композиція «Ворон» за старовинною книгою з такою ж назвою - моторошно містична.



Щоб підвішувати деякі елементи, художниця використовує дуже тонкий дріт.

Книжкові скульптури закомпановані в дерев'яний ящик, що надає їм певну театральність; або експонуються під скляним ковпаком, що нагадує різдвяні сувеніри і створює приховане відчуття свята.

Немає коментарів:

Дописати коментар