неділя, 18 жовтня 2020 р.

В нас є: “Іжа для мозку” Ліси Москоні

Жовтень багатий на "харчові" свята. 

16 - маємо Всесвітній день продовольства та Всесвітній день хліба, 18 - День працівників харчової промисловості, а 20 - взагалі конкретний День кухаря та кулінара. 

Щоб відсвяткувати не тільки весело, смачно, а і корисно,   пропонуємо вам знайомство із дуже актуальною книгою, що є у фонді читального залу центральної бібліотеки ім.Т.Шевченка.

 

Чи знаєте ви, якою має бути їжа для мозку?  Як зробити свій корисний раціон не лише поживним, а й смачним? Чи здатна лише сама оливкова олія врятувати від хвороби Альцгеймера? Все це - у бестселері «Їжа для мозку. Наука розумного харчування» Ліси Москоні.

Москоні, Л. Їжа для мозку. Наука розумного харчування / Л. Москоні ; пер. з англ. В. Глінка. - К. : Наш формат, 2019. - 336 с. (чз)

 Авторка книги Ліса Москоні все життя аналізувала зображення мозку людей різного віку та стану здоров’я і досліджувала хворобу Альцгеймера. Але життя підказало цікаву тему: наскільки, як і чому наш раціон впливає на роботу мозку.

Докладіть трохи зусиль для того, щоб випивати вісім склянок води на день, або майже два літри. Потім пристосуйте цю кількість до своїх потреб. Залежно від віку, навколишнього середовища й рівня активності вам може знадобитися більше.

У книзі є два напрямки: перший – окреслити проблему деменції, що майорить над громадянами розвинених країн, і переконати, що її слід розв’язувати, передусім, шляхом зміни раціону. Другий напрямок – описати ті процеси, що відбуваються в мозку з різними продуктами.

Довголіття та здоров’я мозку й тіла дуже залежать від споживання так званої твердої води. Під цим поняттям мається на увазі звичайна вода, у якій багато мінералів, наприклад, кальцію і магнію.

Ліса жваво і просто пише про мозок. Вона гарно оперує фактами та показниками, це переконує. Наприклад, вона розповідає, чому їжа корисна, а добавки не працюють, що генетична схильність до хвороб не вирок.

Серед усіх плодів, схоже, саме ягоди найкорисніші для мозку. Багато наукових досліджень виявили, що екстракти чорниці, журавлини, ожини, вишні, полуниці, винограду сорту конкорд можуть послабити або навіть попередити когнітивні розлади в лабораторних тварин.

Але! Авторка не є біохіміком чи молекулярним біологом, вона досліджувала питання раціону для мозку не все життя, а лише поки писала цю книгу – задуману і зроблену як бестселер. У книзі багато данини моді, завдяки чому може створитися враження, що для порятунку від деменції достатньо їжі. Але це не так. Потрібна ще фізична і соціальна активність, а здорове харчування не таке дороге, як здається після прочитання книги.

Хоч не всі громади довгожителів п’ють чай, є докази того, що цей популярний напій також допомагає захистити клітини мозку й попередити деменцію. Більшість людей, які регулярно п’ють чай, надають перевагу чорному. Проте мозок більше любить зелений. У ньому міститься вдвічі більше антиоксидантів, ніж у чорному, а отже, він ефективніше бореться зі старінням.

Цю книгу можна порадити передусім тим, хто підозрює, що веде нездоровий спосіб життя і шукає мотивації це змінити, і тим, хто щось читав про мозок і раціон, щось знає, але прагне свої знання систематизувати.

 Джерело

Читати по темі:

Немає коментарів:

Дописати коментар