субота, 17 жовтня 2020 р.

Книга проти торгівлі людьми: «Наташі» Віктора Маларека


Шановні читачі! До Європейського дня боротьби з торгівлею людьми хочемо запропонувати вашій увазі книгу, присвячену цій проблемі. Книгу страшну, але водночас дуже правдиву і чесну. 
 
Ми про нею вже розповідали, але тема настільки актуальна, що варто знову повторитися.
 
 
 
 

 


Складна економічна ситуація в Україні, високий рівень безробіття та низька якість життя населення змушують громадян шукати роботу за кордоном. Як свідчить практика, найуразливішою категорією людей, які страждають від цього злочину, є жінки та діти. 

Найпоширенішими злочинами такого роду для України є жорстоке поводження з дітьми, використання праці дітей, насильство і сексуальна експлуатація жінок.

Книга відомого канадського журналіста українського походження Віктора Маларека "НАТАШІ" розповідає про секс-індустрію та викрадення жiнок, як форму сучасного рабства.

«Найчастіше вони називають нас Наташами», — розповідає одна з героїнь книжки «Наташі: всередині нової глобальної секс-торгівлі»
Маларек кілька років займався цією темою і провів не одне журналістське розслідування. Він зосереджується на всіх етапах сотень історій, які дуже схожі одна на одну. Журналіст каже, що це може трапитися з кожною жінкою будь-де у світі, хоч найчастіше жінок крадуть у найбідніших країнах. І саме це, говорить вiн, спонукало його написати про цю проблему:

«Одна з причин, чому я написав цю працю, бо моя сестра в Україні, чи моя донька, яка є підлітком, що з ними може статися щось подібне до того, що стається з сотнями тисяч жінок у всьому світі».

Жінок, як правило, або зваблюють обіцянками доброї роботи за кордоном різні псевдо-агентства чи навіть друзі, або просто викрадають та нелегальними шляхами переправляють за кордон. Там дівчат продають, а нові господарі примушують відробляти заплачені за них гроші.
«Тієї ночі я вперше збагнула, що таке – бути повією. Мусила обслужити вісьмох чоловіків. Почувалася жахливо ганебно. Після кожної зустрічі милася під душем, але бруд зсередини не змивався. Не знаю, скільки сотень чоловіків я обслуговувала протягом тих чотирьох місяців. З молодими, старими, вгодованими, огидними, солдатами та богомольцями. Нікого не цікавило навіть, чи я хвора. Працюй, а то будеш покарана» – це розповідь жінки з книги під назвою «Наташі», - жінки, яка як і тисячі її співвітчизниць потрапила до сексуального рабства.

Секс-індустрія приносить тим, хто цим займається, сотні тисяч доларів щороку. Загальний оборот у торгівлі людьми з метою сексуального рабства експерти визначають у 12 мільярдів євро. І за цим всім стоять чоловіки; жінки виявляються жертвами, каже Маларек:
«Жінок називають проститутками, але чоловіків називають просто клієнтами. Керують процесами світової секс-торгівлі чоловіки. I чоловіки є тією силою, яка стоїть за цією проблемою».

Спочатку жертв сексуального рабства психологічно ламають, аби вони були покірними – їх б’ють та знущаються. Багато з цих жінок хворіють на венеричні хвороби або на СНІД, мусять народжувати дітей, враженими тяжкими недугами. Багатьох присаджують на наркотики. Вирватися вдається далеко не всім. 

Хтось гине у рабстві, хтось тікає, чи мусить відсидіти в тюрмі у чужій країні за проституцію, комусь щастить більше – їх беруть під опіку міжнародні організації. Зате кожен чоловік у будь-якій країні світу може вибрати собі послуги. I всьому цього, каже Маларек, також сприяє Iнтернет:
«Інтернет є найбільшим борделем світу. До цього висновку мене привела робота над цією книгою. Сидячи за своїм комп`ютером, чоловіки отримують всю інформацію про розташування борделей у будь-якому місті світу».

Книгу під назвою „Наташі” переклали у 12 країнах світу. Видавники кажуть, що лише такi прямi свiдчення i правда про цю проблему може вберегти українських дівчат вiд потрапляння у пастку. Саме через легковажність та недостатню проінформованість про реалії працевлаштування за кордоном громадяни опиняються в скрутних ситуаціях. 

Тож, можливо, ця прочитана книга розширить ваші уявлення про не завжди лояльний світ. Якщо хочете ознайомитися з проблемою торгівлі живим товаром, то Маларек дає достовірну і правдиву інформацію.



Книга Віктора Маларека "Наташі" є в більшості бібліотек-філій Сумської МЦБС, і на юнацькому абонементі центральної бібліотеки ім. Т. Шевченка.

Приходьте, читайте, оцінюйте і - замислюйтесь, щоб не стати жертвою можливих помилок за кордоном і у житті.


Маларек, В. Наташі : сучасна світова секс-торгівля [Текст] / В. Маларек. - К. : Укр. освітній центр реформ, 2004. - 299 с.

 
ЮВ (1), АБ (1), Ф1 (1), Ф2 (1), Ф3 (1), Ф4 (1), Ф6 (1), Ф7 (1), Ф8 (1),
Ф10 (1), Ф11 (1), Ф14 (1), Ф15 (1), Ф16 (1), Ф17 (1), Ф18 (1
)




Також по темі: 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар