вівторок, 27 жовтня 2020 р.

Більше ніж просто мультики

28 жовтня святкуємо Міжнародний день анімації.
 
Це яскраве свято з’явилося з ініціативи Міжнародної асоціації анімаційного кіно у 2002 році на честь столітнього ювілею анімації.

 

 

 

 

 
Анімаційна технологія вперше була представлена глядачеві саме 28 жовтня 1892 року у Парижі демонстрацією дивного для сучасників видовища - «оптичного театру». Місце демонстрації було вибрано дуже символічне - «Кабінет фантастики» в залі музею Гревен.
Тоді паризький художник Еміль Рейно створив праксиноскоп, за допомогою якого виводив на екран картинки які рухалися. Це й був перший мультфільм, який став головним кроком до розвитку анімаційного кіно. Звичайно ж публіка була в захваті. А кому не подобаються мультики? Адже всі ми колись були дітьми і любили казки, особливо ті, які можна було побачити на екранах в кіно і телевізорі.
Розвиток анімаційного кіно відбувався настільки швидко, що всього за одне століття людство створило величезну кількість число прекрасних анімаційних фільмів, багато з яких стали класикою.
  • У 1898 році у Великобританії представляють публіці перший ляльковий фільм;
  • в 1914 році в Америці з'являються мультфільми з персонажами, які володіють яскравими особистісними якостями;
  • в 1924 році в СРСР знімають перший об'ємний ляльковий фільм з рушійними декораціями;
  • в 1958 році в Японії винаходять новий стиль мультиплікації - аніме;
  • у 1932 році за мультфільм «Білосніжка і 7 гномів» Уолту Діснею вручили 8 Оскарів - 1 великий і 7 маленьких.
Прогрес кардинально змінив анімаційні фільми. Цифрові технології зробили анімацію більш яскравою, рухомою та об’ємною. І взагалі, за допомогою чисельних відеоредакторів зараз майже кожна людина із невеликим досвідом комп’ютерного користування може створити нескладну анімацію. Головне – бажання і розуміння чого саме ви хочете.

Однак у світі можна знайти багато людей, які вважають справжнім мистецтвом не тривимірну анімацію, а саме первинну, трудомістку, в яку творці вкладають всю душу.

І тут саме час згадати про мультиплікацію українську.

До цієї старої, доброї анімації належать мультфільми, створені на Київській студії науково-популярних фільмів («Київнаукфільм»), яка веде свою історію з моменту створення першого мальованого мультфільму «Мурзилка в Африці» в 1934 році. Створених на цій студії героїв глядачі люблять і впізнають в усьому світі.

Зараз вона трансформувалася у державну анімаційну студію «Укранімафільм». За часи існування на студії були створені такі незабутні анімації як «Пригоди капітана Врунгеля», серія «Як козаки…», «Енеїда», «Капітошка», «Петрик П’яточкін», «Аліса…», «Доктор Айболить» і, звичайно, безсмертний «Острів скарбів». А ще багато-багато добрих, смішних, дуже людяних мультфільмів, які із задоволенням переглядають і юні глядачі, і їх дорослі батьки, із ностальгією згадуючи своє дитинство.

Більше 300 фільмів «Укранімафільм» відзначено призами та дипломами на державних та міжнародних кінофестивалях.
Зоряний час української анімації – 80-ті роки. І, головним чином, цьому завдячує чоловік на ім'я Давид Черкаський, якого називали людина-свято. Майже всі його мультфільми є справжніми шедеврами і стали класикою, варто згадати того ж "Врунгеля..." або "Острів скарбів". Йому належить ноу-хау, яке згодом перетворилося на фішку режисера і стало однією із нових анімаційних технологій.

Персонажів його мультфільмів неможливо забути, а пісні із цих анімацій стали улюбленими шлягерами.

Щоб пришвидшити роботу над «Пригодами капітана Врунгеля» Черкаський придумав дотепний хід: спочатку робили персонажів, яких складали з розмальованих шматочків паперу, перемішаних на склі (технологія «плоска маріонетка»), а потім до них додавали лайвекшен – моменти, зняті на кіноплівку.

Певно, недаремно анімація веде родовід від латинського слова «anima», що в перекладі означає «душа». Душу вдихають художники в мальовані історії, які створюються не тільки для дітей, а й самими дітьми, просто вони виросли і стали дорослими. І мультфільми «УкраАнімаФільм» є таким втіленням дитячої душі.

Ми вітаємо всіх аніматорів, як професійних, так і аматорів. Вітаємо і всіх шанувальників цього казкового мистецтва! Зі святом анімації і приємного перегляду Вам!

 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар