четвер, 8 жовтня 2020 р.

"Поштові книги": Брінер, Буковскі, Кейн, Праттчетт...

9 жовтня святкуємо Всесвітній день пошти - дату, встановлену з метою популяризації поштових сервісів. 

А ми маємо чудову нагоду розповісти про декілька книг про пошту та поштарів.

 

 

 

Класичний «книжковий» листоноша – звичайно, поштар Пєчкін із Простоквашина, улюбленець малечі та джерело афоризмів для дорослих. А ще – пан Колбаба із «Поштарської казки» Карела Чапека про поштових гномиків та загадкове нічне життя поштарського відділення. 

А що з дорослою літературою?

Ну по-перше, це, звичайно, ПОШТАМТ. Чарльза Буковскі. 

Написаний 1971 року роман вже давно став класикою американської літератури.

Буковскі називають "американським генієм літератури", він найяскравіший представник "брудного реалізму". «Поштамт», свій перший роман, він написав у п'ятдесят років. За власним зізнанням, він витратив на це двадцять ночей, двадцять пінт віскі, тридцять п'ять шісток пива і вісімдесят сигар.

Понад дванадцять років свого життя Генрі Чинаскі змарнував на Поштову службу США. У світі, де для нього існує лише три задоволення — випивка, жінки й ставки на іподромі, він примудряється з похмілля щодня виповзати з ліжка, щоб тягати під дощем торби з листами, відбиваючись від злих собак і надокучливих старих, сортувати гори пошти й витримувати начальників-садистів і божевільних співробітників...

«Поштамт» — не лише історія дванадцяти років марудної праці на чорній роботі, — це дотепний і сентиментальний гімн життю в усіх його проявах, без реверансів і цензури. До того ж значною мірою – автобіографічний. 

 
 

Террі Пратчетт. ПОШТОВА ЛИХОМАНКА

Хто не знає Террі Пратчетта? Він - один з найпопулярніших британських письменників, автор гумористичних романів у жанрі фентезі. 

«Поштова лихоманка» - це 33-й роман серії «Дискосвіт» Террі Пратчетта та перший роман циклу про Мокра фон Губперука.

Що станеться з державною установою, якщо її очолить професійний злочинець? Наприклад, із поштою. Адже гарна служба доставки потрібна всюди. Навіть у Дискосвіті.

Засуджений до страти шахрай і пройдисвіт Мокр фон Губперук отримує шанс на нове життя і повинен взятися за відновлення анк-морпоркської пошти.

Його обов’язкам генерального поштмейстера не видно кінця-краю, і це ще й дуже небезпечна посада, адже за останні кілька тижнів четверо його попередників пішли з життя за нез’ясованих обставин.

Сам того не сподіваючись, Губперук застосовує свій авантюрний талант на благо мешканців Дискосвіту, відроджує традиції надсилання листів та відчуває на собі силу слів, які прагнуть бути прочитані.

 

 

Девід Брін. ЛИСТОНОША

Девід Брін - один із провідних письменників-фантастів США, автор понад десятка книг, лауреат премії "Х'юго", які присуджуються за кращі фантастичні твори року.

Ядерні війни нарешті знищили Землю. Все пропало, навколо хаос і розруха. Головний герой «Листоноші» Гордон Кранц намагається як вміє вижити в цьому новому шаленому світі. У якийсь момент він видає себе за листоноші і поступово розуміє, що люди готові слідувати за ним. Причиною тому - чи то службова форма і сумка через плече, чи то лідерські якості їхнього власника.

Роман "Листоноша" (1985) нагороджений премією "Локус". Книга була екранізована з Кевіном Костнером у головній ролі у 1997 році.


 

Джеймс М. Кейн. ЛИСТОНОША ЗАВЖДИ ДЗВОНИТЬ ДВІЧІ

У цьому романі - пошта тільки в назві - як символ невідвортності покарання за скоєне зло. Тем не менше...

«Всі біди від жінок» - так можна було б охарактеризувати сюжетну схему, яку автор використовував в більшості своїх книг. Однак у Кейна ніколи до кінця не ясно, хто кого спокушає, ангел перед нами або демон в ангельському вигляді.

Якою буває любов? Ніжною і жорстокою, безслідною і фатальною, духовною і тілесною. А яка любов у Френка й Кори? Вони вбили людину — заради кохання, чи будучи злочинцями за своєю природою? Їхні стосунки — це вогонь, жага, кров і зрада…

У цій історії яскраві герої, пекучі пристрасті і сумний, але напевно справедливий фінал. Якщо суд на землі не розсудить, то це зробить життя. Саме тому - "листоноша завжди дзвонить двічі"...

За романом був знятий фільм з відомими акторамии (Джек Ніколсон та Джесіка Ленг, 1981).

Хто знає більше "книжкових" поштарів? Напишіть!

Якщо вам сподобалась тема пошти та листонош в літературі або волієте почитати професійні рецензії на пропоновані книги - надаємо кілька послань:

Почта — 74 книги
Подробнее на livelib.ru:
https://www.livelib.ru/selection/760518-pochta

Читайте книги, пишіть листи, отримуйте їх, спілкуйтесь! Це робить життя значно яскравішим і сповненим змісту! Із Міжнародним тижнем пошти  ;))

 


Немає коментарів:

Дописати коментар