вівторок, 29 грудня 2020 р.

"ГРАНЬ" передноворічна

Зимова льодова погода не завадила провести передноворічне засідання літературно-мистецького клубу "Грань", який вже багато років існує при дорослому абонементі центральної бібліотеки ім. Т. Шевченка


 

 

 

 

Куратор клубу, завідуюча абонементом Колієнко Антоніна Василівна познайомила гранян із проектом «Сумщина. Велика спадщина», яка була започаткована у 2018 році.



Заплановано 7 томів антологій від давніших часів до сьогодення. До уваги присутніх було запропоновано огляд трьох перших книг проекту. 

Перша "Образотворче мистецтво" представляє спадщину видатних художників – уродженців Сумщини, які є яскравою сторінкою в історії вітчизняного і світового малярства, графіки та скульптури, а також зразки творчості Сумської організації Національної спілки художників України. Друга книга «Поезія» (2019) має два розділи: «Спадщина» (28 авторів) і «Сучасність» (68 авторів). Багато членів клубу знайомі із цим прекрасним виданням. Книга «Краєзнавство» є третьою із серії видань «Сумщина.Велика спадщина». Вона становить собою своєрідну антологію праць істориків, краєзнавців, археологів та етнографів – уродженців тих населених пунктів, що входять нині до складу Сумської області, або творчість яких пов`язана з нашим краєм і є помітним явищем на Сумщині та в Україні.

Ці три книги з великою цікавістю продивилися гранянами. Деякі матеріали були прочитані та обговорені. 

За планом у 2020 році мали вийти з друку 4 том «Красне письменництво» та 5 «Фотографія». Але поки ці книги не потрапили до бібліотеки. Томи «Архітектура» та «Театр, кіно і музика» планується видати у 2021 році.

Кінець 2020 року підказав тему засідання: поділитися своїми творчими надбаннями. Рік був особливим. Та натхнення не залишало літераторів групи. 

 


Воробйова О.С. має друге видання свого роману «Хирург от Бога» - у 4 томах, збірку віршів «У вихорі долі», книгу для дітей «Бабусині казки».

Нестеренко О.П. (Реух Марина) видала новий роман «Зворотній відлік». 16 грудня відбулася його презентація у центральній міській бібліотеці ім. Т.Шевченка в режимі онлайн. На засіданні своїм враженням від читання роману поділилася Воробйова О.С.

Меланич В.П. друкував свої твори в альманахах «Харківський міст» (Харків), «Українська хвиля» (Глухів), «Антология современной поэзии» (Киев), а також брав участь у Всеукраїнському фестівалі «Слово єднає» (м.Хмельницький). У цьому році став Лауреатом премії «Людина. Доля. Епоха» (Харків). 

 

Спогади залишили мандрівки до Могриці, Залізняка, Верхосулки, Путівля, Мовчанського монастиря, Грабовськ – Славгород – Краснопілля, у яких також брали участь члени клубу: Богдана Гусак, Ірина Булахова, Олександр Сердюченко, Ольга Чемодурова, Ольга Суровицька. 

Батуріна Альбіна за 2020 рік видала дві книги поезій «Рандеву», «Дежавю», отримала Диплом всеукраїнського конкурсу «Українська мова – мова єднання» (м.Одеса) за книгу «Кохання з ароматом кави», Диплом «Премія КЛУ та електронного журналу «Літера У» ім. І.Багряного за оповідання «Тося».

Фурзенко Н.І. підготувала до друку четверту книгу російськомовних поезій «Импрессия», твори надруковані в альманахах «Українська хвиля», «Харківський міст», у міжнародних виданнях (на конкурсному відборі) « День поэзии 2020», «Автор года», «Пёстрая книга лета», «Славянская лира» (Диплом победителя за занятое третье место). Диплом «За активное участие в конкурсе «Что мы знаем о войне?» и высокий творческий уровень представленных работ». 

Чимало публікацій в інтернеті на сайтах «Свой вариант», «Писатели за добро», у літературних групах. 

 


 Напередодні Нового року отримала радісну звістку, що вірші пройшли конкурсний відбір і надруковані на 4 сторінках у антології «Декабрь на глобусе. Снежень». Приємно, що в цьому двохтомнику 200 авторів із 45 країн світу. Від України серед інших також є вірші Булахової Ірини. Це ізраїльське престижне інтернетвидання.

У газеті «Знамя труда» (м. Середина-Буда) були присвячені дві літературні сторінки «Свирель» із тематичними підборками «Лирикой по вирусу», «Лето протянуло руку осени», вірші друкувалися у газеті «Ярмарок». 

Радісною подією для авторки було онлайн-читання "Поетичне слово Надії Фурзенко" на Ютюб-каналі БібліоАкцент (плейлист «7 хвилин про Суми»)», яке підготувала бібліограф Людмила Понкратова.

Клименко Людмила зробила звіт своєї творчості: три збірки віршів «Роси на світанку»(2000), «Моя Україна»(2008), «Подаруй мені квітку» (2009). Вірші друкувалися у колективних збірках «Зоряні роси» (Хмельницький,2004), «Земляки», «Слобожанщина», «Зерна» (2004).

Граняни поділилися своїми новими творами. Це була зимова тематика. Закінчилося засідання Новорічними побажаннями і приємним враженням від зустрічі. Маски на обличчі не зіпсували настрою.

Прес-секретар клубу
Фурзенко Надія

Немає коментарів:

Дописати коментар