четвер, 14 січня 2021 р.

Найкращий кримський подарунок Україні: Агатангел Кримський

15 січня виповнюється 150 років від дня народження Агатангела Кримського, українського історика, славіста і сходознавця, письменника та перекладача, одного з фундаторів першої української Академії наук.  

 


Агатангел Кримський відомий як один із найвизначніших світових дослідників сходу. Автор численних наукових праць з історії культури арабських країн, ґрунтовно вивчав історію ісламу, письменство, літературу та театри Сходу.

Рід його походив із тюрксько-татарського племені, один із предків був муллою, але після  гострого конфлікту 1696 року він змушений був тікати з Бахчисараю від помсти хана, перебратися в Литву й охреститися. Зважаючи на те, що він був вихідцем із Криму, його стали називати Кримським. 

"Я родивсь і виріс на Вкраїні та й українізувався, став українофілом" А. Кримський

У три роки він умів читати, у п'ять пішов до училища в Звенигородці, куди переїхала сім'я, далі – навчання в Острозькій та Київській гімназіях і вступ до відомої Колегії Ґалаґана. За цей час опановує французьку, німецьку, англійську, польську, грецьку, італійську, турецьку, латину. Тут же він знайомиться і з такими відомими постатями, як Михайло Драгоманов, Павло Житецький, Леся Українка, які дуже вплинули на молодого Агатангела. До речі, Леся Українка присвятила свою драму "В катакомбах" "шановному побратимові А.Кримському". 

Єдиним, так і нереалізованим коханням Кримського, за здогадками дослідників, була Леся Українка, про що свідчить їх тепле, дружнє листування та натяки Павла Тичини в поезії, написаній до 60-ліття Агатангела Юхимовича, у якій йшлося про "вічно мрійну Лесю Українку".

Агатангел Кримський - автор першої в світі історії арабської літератури в 5 томах, 4-томної «Історії Туреччини та її письменства» та «Історії Персії та її письменства», багатьох наукових досліджень. Творча спадщина Кримського-сходознавця складає 26 томів.

У 1905 році Агатангел Кримський здійснив видання перекладу Корану російською мовою й опублікував його з численними науковими коментарями. Поміж тогочасною інтелігенцією було престижно вивчати Коран по Кримському.

Омелян Пріцак (учень А. Кримського) якось влучно сказав, що Агатангел Юхимович є "найкращим кримським подарунком Україні". Дослідники досі б'ються, рахуючи, скількома мовами володів Агатангел Кримський. 

А він сам жартома відповідав: "Легше буде сказати, яких я мов не знаю". Цифра коливається від 60 до 100. Він скаржився, що "нічого не може забути". Можливо, в цьому теж полягав великий секрет його феноменальної працездатності.

«...Очевидно, що в Агатангела Кримського, як і в деяких людей, була природна схильність не боятися вчити мови. Дуже важливою є психологічна розкріпаченість. Бо дуже часто люди скуто почуваються і не можуть говорити, якщо вони відчувають, що не знають досконало мови». Літературознавець Тамара Гундорова.

Незважаючи на астму, серцеву недугу та поганий зір (він носив дві пари сильних окулярів), професор працював по 18 годин на добу. Крім наукових праць, Кримський видав три збірки поезій, написав перший в українській літературі філософський роман «Андрій Лаговський», а ще – переклади арабських авторів. Він відкрив Україні знаменитого Омара Хайяма, творчістю якого захоплюються у всьому світі.

Роман Агатангела Кримського "Андрій Лаговський" - це життєвий шлях юнака з небагатої сімї, який будь-що здобуває освіту й шукає свій шлях серед кола інтелігенції. Герой твору нелегко приходить до високих ідеалів національного самоусвідомлення, до розуміння сенсу й мети свого життя.

Агатангел Кримський вважається одним із найвидатніших орієнталістів в історії світової філологічної науки. Нині ім'я Кримського міститься в затвердженому XVI сесією Генеральної Асамблеї ЮНЕСКО переліку видатних діячів світу. В Україні ж Інститут сходознавства НАН України носить його ім'я.

👩👉У фондах Сумської ЦБС маємо роман А. Кримського "Виривки з мемуарів одного старого гріховоди" (АБ, ф 17). Запрошуємо прочитати!


Читати по темі:

 

За джерелами Інтернет


Немає коментарів:

Дописати коментар