пʼятниця, 21 квітня 2023 р.

Книги, троянди і авторське право

23 квітня відзначаємо Всесвітній день книги і авторського права. 

В Іспанії в цей день чоловікам дарують книги, а жінкам квіти.


 

 

 

 

 

 

Власне, появою цього свята ми завдячуємо саме Іспанії, точніше - іспанській Каталонії. Традиція вшановувати книги і любов до них з’явилася там ще на початку 20 століття. Її ввели місцеві книгопродавці, які влаштували в цей день 1923 року книжковий ярмарок. Дату вибрали не випадково, а виходячи з її важливості для світової літератури. Адже, 23 квітня – день пам’яті таких великих письменників як Мігель де Сервантес та Уільям Шекспір.

 


 

Значно пізніше, в 1995 році, саме іспанська делегація при ЮНЕСКО запропонувала дату 23 квітня зробити Всесвітнім днем книги. Свято отримало назву Дня книги та авторського права, статус всесвітнього і кількість країн, що його відмічають, зростає з кожним роком.

На каталонському книжковому ярмарку 1923 року всі покупці книги отримували в подарунок троянду. Цей звичай сподобався іспанцям і традиція дарувати троянду при покупці книги у цей день зберігається і зараз, навіть, день цей називають також Днем троянд. За кожну куплену книгу на фестивалі дарують троянду. Зміст цієї акції такий: троянда – для кохання, а книжка – назавжди. Традиція сподобалася, її перейняли в інших місцях і вона поширюється світом, охоплюючи все більшу кількість країн.

Ще один важлива традиція свята – книжкові ярмарки і фестивалі, які проводяться в ці дні у різних куточках планети. 


 

В цьому році з 1 по 23 квітня ЮНЕСКО ділиться цитатами, віршами і посланнями, що символізують силу книг і якомога більше заохочують до читання. На думку організаторів, таким чином створюється почуття спільності і єднання. І за допомогою спільних читань і загальних знань, читачі по всьому світу можуть об'єднатися і допомогти один одному скрасити самотність, пов’язану з пандемією.

За складних обставин, пов’язаних із пандемією, ЮНЕСКО закликає всіх ділитися позитивними повідомленнями в соціальних мережах з іншими користувачами за допомогою хештегів #Залишайтесьвдома (link is external) і #Всесвітній ДеньКниги (link is external). Головна думка цього така, що чим нас більше, тим більшу підтримку ми зможемо надати один одному.

 

 

 

Що стосується другого компоненту свята - авторського права – воно є невід’ємною частиною кожної творчої професії, в тому числі літературної.

Авторське право історично виникло внаслідок потреби захистити права авторів літературних творів та творів мистецтва; нині Авторське право поширюється фактично на будь-які результати творчої діяльності, включаючи комп'ютерні програми, бази даних, фільми, фотографії і скульптури, архітектурні проєкти, рекламні проспекти, карти і технічні креслення. Джерело

Перший в світі закон про авторське право був прийнятий в Англії ще в 1710 році. Зараз строк діяльності авторського права у багатьох країнах становить 70 років від дня смерті автора. 

Відповідно, до українського законодавства АП діє протягом усього життя автора й 70 років після його смерті. Якщо твір оприлюднено анонімно або під псевдонімом, який не прямо асоціюється з конкретною людиною й не є загально відомим, то АП діє лише протягом 70 років після оприлюднення твору. Якщо твір був створений у співавторстві, АП діє протягом життя його авторів і 70 років після смерті останнього з них.

Після завершення строку дії АП твори переходять до суспільного надбання. Це означає, що будь-хто може їх вільно використовувати без виплати авторської винагороди нащадкам автора. Вікіпедія
Об’єктами авторського права не є: ідеї, концепції, методи, системи, відкриття, факти, мови програмування. Також авторське право не поширюється на державні символи та знаки, народну творчість, інформаційні (новинні) повідомлення.

Створено знак, який забезпечує авторські права, і багато законодавчих актів, які це право захищають.

Знак охорони авторського права (©) (Копірайт, англ. Copyright symbol) - знак, який особа, що має авторське право, використовує для сповіщення про свої права. Знак охорони авторського права не створює додаткових прав, а лише повідомляє, що авторські права належать зазначеній особі чи організації. Укр. Бібліотечна енциклопедія
Знак охорони авторського права проставляється на оригіналі і кожному примірнику твору.

В англійській мові є слово uncopyrightable, що переводиться як «те, що не підлягає авторському праву» і з цього приводу є кумедний випадок.
Він трапився з фотографом, який знімав диких тварин в лісах Індонезії. Недбалий фотомайстер залишив без нагляду свою знімальну апаратура, а допитлива мавпочка не тільки ознайомилася із незвичайними пристроями, а і розібралася як вони працюють. Вона випадково зробила кілька пречудових селфі знімків.

Таким чином, недбалець-фотограф отримав унікальні знімки, які спробував заліцензувати як зроблені ним самим, тобто заявивши на них авторські права. В кінцевому випадку, авторські права мавпи були захищені, а знімки визнані надбанням суспільства, тобто вільними для безкоштовного використання.;))
Ось як воно працює, це авторське право ;)) 



 

Тож, святкуйте цей день, читайте книжки і шануйте авторські права!

А ми чекаємо на вас в бібліотеці! Маємо захищені авторськими правами книги, аудіодиски, періодичні видання, цікаві художні та літературні виставки :))
 
 
Портал для авторів, які хочуть самостійно продавати електронні книги, захищені авторським правом ))
 
 
 
За джерелами Інтернет

Немає коментарів:

Дописати коментар