четвер, 18 листопада 2021 р.

ГРАНІ СЛОВА спілкуються онлайн

Літературно-мистецький клуб "ГРАНЬ" продовжує свою роботу у віртуальному форматі. 

Створена на його основі група "ГРАНІ СЛОВА" веде активне творче спілкування у соціальній мережі Фейсбук.

 

 

  

 

До вашої уваги новини із життя групи "Грані слова"

Як відомо, 9 листопада в Україні відзначали День української писемності та мови. Цього дня о 10.00 граняни приєдналися до охочих написати радіодиктант єдності, автором і диктором якого був письменник Юрій Андрухович. Після оприлюднення тексту поділилися враженнями і обговорили помилки. Була думка, що текст був цікавий, та темп читання швидкий. 

 

 

Колієнко Антоніна познайомила учасників групи із книгами гранянок Н. Фурзенко "Импрессия", І.Булахової "Візерунки долі", О. Воробйової "Рідні береги".

Відбулося жваве обговорення книги віршів "Рідні береги" Ольги Воробйової

Поетеса й прозаїк Ольга Степанівна Воробйова є членом Національної спілки журналістів і лауреатом літературної премії ім. Володимира Даля. В її творчому багажі різножанрові художні твори для дорослих та дітей: роман, повісті, оповідання, вірші, казки для дітей. "Рідні береги" - поетична збірка Ольги Воробйової, де зібрані різнопланові поезі, які поєднує любов до рідної землі та країни

Учасники групи разом із автором крокували степовими дорогами, насолоджувались цвітінням садів, раділи зустрічам із живою природою.

Також не залишили байдужими рядки про сьогоднішній біль сходу України і глибокі роздуми про сенс життя. Ось, наприклад, вірш "Дух Батьківщини ":  

Рідна хатинонька пахне батьками,
Хлібом із печі, селянським борщем,
Медом травневим, селом, рушниками,
Яблуком стиглим і літнім дощем.
Пахне покинута татком рахманним,
Степом безкраїм і сіном п’янким,
Вечором зоряним, ранком туманним,
Нічкою темною, днем клопітким.
Манить криницею, райським садочком,
Колосом стиглим, добірним зерном,
Влітку милує квітчастим віночком,
Кличе у двір сонцесяйним вікном.
Радо мене зустрічають з дороги
Мальви високі і грона калин,
З болем ступлю на скрипучі пороги,
Сумно вдивляючись в глянці світлин.

Або філософські рядки вірша "Доля":

У садку вишневім щастя засміялось,
На зелених луках птахом відізвалось
І злетіло в небо піснею дзвінкою,
Відізвавшись в серці радістю п’янкою.
Та недовго щастя з долею змагалось,
На стежках життєвих болем відізвалось.
І, скропивши рани тугою гіркою,
Попливло за часом хвилею стрімкою. 

 (Воробйова О. С. Рідні береги. – К.: Друкарський двір Олега Федорова, 2021. – 288 с.)


Цікаві і новини щотижневої рубрики "Словограй", яку веде Богдана Гусак:

Добрий день, любі поціновувачі української мови! Вас вітає рубрика «Словограй»! Сьогодні поговоримо про помилки. Є час позбутися нарешті найбільш прикрих мовних помилок! 

Будь ласка, пишіть окремо «будь ласка». Це усталене словосполучення пишеться окремо, без дефіса та виділяється з обох боків комами. Тут немає частки «будь-», а є окреме слово. Це змінене словосполучення «будьте ласкаві».

На жаль, дехто неправильно пише «на жаль» Теж пишемо окремо та виділяємо комами. Прислівникові сполуки, що складаються з прийменника та іменника, але в яких іменник зберігає своє конкретне лексичне значення й граматичну форму, пишемо окремо. Можна уявити речення, де значення слова «жаль» цілком зрозуміле: «На жаль наклався ще й біль». Тим паче, правило працює, якщо між словами можна додати означення до цього іменника. Наприклад: «На превеликий жаль».

Протягом осені не стій на протязі. Ще одна типова помилка: калька «на протязі чогось» замість «протягом чогось». Тому що протяг — це потік повітря, що в замкненому просторі виникає через отвори, розташовані один проти одного. Скажімо: «У квартирі — протяги». Коли ж маємо сказати щось про проміжок часу, слід говорити «протягом» або «впродовж».

За що ми любимо нашу милозвучну мову? У нас є унікальні кольори: барвінковий (світло-блакитний, колір квітів барвінку), жаристий (яскраво-червоний, колір жару), капуциновий (відтінок коричневого), миртовий (відтінок темно-зеленого), смарагдовий (яскравий відтінок синювато-зеленого, колір коштовного смарагду), кубовий (насичено-синій, індиго), бразолійний (глибокий темно-синій, колір сандалу), прюнелевий (відтінок чорного, колір стиглих ягід шовковиці), кармазиновий (темно-малиновий).

Зауважимо, що про значно більшу кількість мовних цікавинок та правильнописання ;) можна дізнатися, якщо приєднатися до фейсбук-групи «ГРАНІ СЛОВА».

Ще одна добра новина з життя клубу "ГРАНЬ", а саме:

У нашому клубі ПОДІЯ: Балабана Миколу, Батурину Альбіну Булахову Ірину, Гусак Богдану, Воробйову Ольгу, Прус Тетяну, Травнікову Ларису, Фурзенко Надію прийнято у Всеукраїнський Конгрес літераторів України. Всеукраїнська творча спілка «Конгрес літераторів України» - добровільна творча організація професійних літераторів України: поетів, прозаїків, драматургів, критиків і перекладачів. Вітаємо!

Раніше членами КЛУ стали Ремньов М. О., Симоновский В. І., Лісненко Т. В. Нещодавно Воробйова Ольга Степанівна була присутня на засіданні КЛУ у Києві, там отримала членський квиток і мала виступ у прямому етері.

 

Такі ось цікаві письменницькі мово-літературознавчі новини :)

Нагадуємо, що група готова прийняти всіх бажаючих спілкуватися у творчому товаристві. І, до того ж, граняни не втрачають надії на зустріч у бібліотеці.


😀👉Всіх бажаючих приєднатися до групи "Грані слова", просимо звертатись до прес-секретаря клубу "Грань" Надії Іванівни ФУРЗЕНКО. 

 

По темі: Клуб «Грань» діє у новому форматі

 

Немає коментарів:

Дописати коментар