середа, 18 вересня 2024 р.

Михайло Коцюбинський

ДО 160-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ МИХАЙЛА КОЦЮБИНСЬКОГО
(17 вересня 1864, Вінниця - 25 квітня 1913, Чернігів) – український письменник-модерніст, майстер імпресіоністичного малюнка. Сонцепоклонник. У літературу ввійшов як майстер психологічної прози.

 📌З біографії письменника
 
 
Влітку 1892-го в житті Михайла Коцюбинськог сталася подія, яка мала довге відлуння: він почав працювати в Одеській філоксерній комісії, створеній урядом для боротьби з брунатно-зеленою тлею, що знищувала виноградники. Мешкав тоді 28-річний Михайло Михайлович у Вінниці; працював переважно домашнім учителем у заможних родинах; у галицьких виданнях тільки-но почали виходити друком його перші оповідання.
 
📌 Про це письменник напише в бессарабському циклі «Для загального добра», «Пе-коптьор», «Дорогою ціною».
📌 Оповідання «Для загального добра», читається як сповідь письменника: немає сумніву, що філоксерист Тихович – це «двійник» автора.
У центрі розповіді – доля молдавського селянина Замфіра Нерона, який живе з виноградників. Вдався хороший урожай. Можна буде вигнати багато вина, продати його, забезпечити безбідне існування дружині та дітям.
Але до села приїжджає комісія, яка шукатиме філоксеру. Це комахи, які нищать виноградники. Присуд один: знайшли філоксеру – знищили виноградники, щоби хвороба не розповсюджувалася далі.
Філоксеру знайшли на виноградниках Замфіра Нерона. Як він не вмовляв членів комісії, навіть погрожував їм, але нічого не допомогло. Його виноградники вирубали і спалили.
📌 В одному з листів 1896 року Михайло Коцюбинський напише: «Мені часто здається філоксерист одним з паразитів на винограді.
 
Статтю «Кримські хроніки Михайла Коцюбинського» В. Панченка читайте за посиланням:

Немає коментарів:

Дописати коментар