четвер, 28 серпня 2014 р.

Українська дитяча книга 1885–1922 рр.: електронний варіант



На замовлення Педагогічного музею України компанією «Електронні архіви України» виконано роботи з оцифрування колекції «Українська дитяча книга 1885–1922 рр

 

Зазначена колекція входить до складу наукового об’єкту «Колекція стародруків Педагогічного музею України» (рукописи, стародруки та рідкісні видання 1477-1923 рр.), що становить національне надбання.

 
Сьогодні важко знайти і побачити видання української дитячої книги кінця ХІХ — поч. ХХ ст., велика частина цих видань практично недоступна, і тому не відома широкому колу читачів. Ознайомлення з такими книгами ускладнено з різних причин: доступ до них обмежений через їхню особливу цінність, старі видання — тендітні і ветхі, дорослі і діти зайняті численними і невідкладними справами, деякі з них мають обмежені можливості (наприклад, інвалідність) та ін. 
З метою надання широкій аудиторії читачів вільного і безкоштовного доступу до найкращих, але маловідомих і забутих дитячих книг, Педагогічним музеєм України створено електронну колекцію української рідкісної дитячої книги, частину якої розміщено в мережі Інтернет.
Роботи з оцифрування колекції «Українська дитяча книга 1885–1922 рр.» здійснено компанією «Електронні архіви України». Електронні книжки з колекції  вже зараз доступні відвідувачам музею, як у локальній комп’ютерній мережі закладу, так і в мережі Інтернет - на сайті музею можна ознайомитися з рідкісними виданнями. 
Деякі книги доступні для перегляду на сайті музею у Flash-форматі – так званої «горталки»:

Найстаріше видання в колекції – брошура з серії «Бібліотека для молодежи» – датоване 1885 роком. Ця серія представлена 14-ма випусками 1885–1894 рр. (Чернівці, видавництво «Руська бесіда», редактор О. Попович). Серед видань, що ввійшли до колекції, є українські народні казки, твори Т. Шевченка, І. Франка, Б. Грінченка, М. Коцюбинського, а також переклади українською мовою Д. Маміна-Сибіряка, Г.Х. Андерсена, Г. Бічер-Стоу, В. Гауфа, Р. Кіплінга, Е. Сетона-Томпсона, М. Твена та ін.     
Доступ до неї дасть їм змогу ознайомитися з кращими зразками видань для дітей,
допоможе зрозуміти, що хороша дитяча книга — це не тільки носій інформації, але і яскравий приклад синтезу мистецтв і технологій.
Посилання на вибрані ресурси колекції:


Немає коментарів:

Дописати коментар