вівторок, 12 серпня 2014 р.

Трохи про читалки: продовжуючи тему електронних бібліотек



 Дотепер  читаєте книги і статті в текстових редакторах, або тільки їх паперові екземпляри?



Технічний прогрес і, зокрема , розвиток комп'ютерних технологій сприяв перетворенню книжкових бібліотек у цифрові. Добре це або погано - питання скоріше риторичне, тому що кожний з нас сам визначає для себе важливі аспекти цього питання. 



Адже розвиток комп'ютерної техніки та зв"язуючих їх мереж призвів до того, що сьогодні стало цілком нормальним мати на жорстких дисках комп'ютера сотні або, навіть, тисячі книг і іншої текстової інформації. Легкість із якою можна знайти й скачати в Інтернеті майже будь-яку книгу вражає.

Незаперечними перевагами цифрового варіанта текстів є те, що при собі завжди можна зберігати величезну кількість електронних книг і в будь-який час почитати кожну з них.

Крім того, не піддається сумніву той факт, що зберігати й транспортувати томи оцифрованных текстів значно простіше, порівняно з їхніми паперовими аналогами...

Дійсно, проста арифметика показує що, наприклад на звичайному жорсткому диску в 200 GB може поміститися до півмільйона книг середньої "товщини". Навіть неможливо представити квартиру або будинок, що вміщає таку кількість книжок.

Звичайно ж ці переваги не приведуть (у всякому разі, в наш час) до зникнення класичної книги. Однією з багатьох причин цього є незручність читання з монітора.


Спочатку електронні книги (та інші тексти) читали, користуючись текстовими редакторами або переглядачами, однак користування ними в більшості випадків не дуже зручно. Тому виник новий клас програм, спеціально пристосованих для читання з екрана - читалки. 
Програми-читалки призначені для зручного читання електронних книг різних форматів. Крім цього, багато з читалок вміють озвучувати тексти, використовуючи для цього спеціальні програми мовного синтезу.
Читалка - програма, призначена для зручного читання текстів і електронних книг з екрана комп'ютера. Крім цього, багато програм-читалок вміють озвучувати тексти, використовуючи для цього спеціальні програми мовного синтезу.

Так яку ж програму встановити на свій пристрій, щоб читання книг стало ще більш зручним і комфортним? 
Гарна читалка має безліч функцій, що роблять читання з екрану менш стомлюючим. Розкладка у вигляді книги, плавний скролінг тексту, згладжування тексту - це тільки тільки деякі з інструментів, що застосовуються в читалках.
У першу чергу, вибирати потрібно додаток, що буде працювати без збоїв - навряд чи комусь сподобається, якщо читання буде перервано на самому цікавому місці, до того ж ще прийдеться відшукувати, де зупинився. 

Серед корисних функцій слід зазначити можливість створення закладок у книзі й додавання виділених частин тексту в обране, а також доступ до онлайн-бібліотек.
Однак, комусь важлива безліч форматів і багатофункціональність, а хтось, навпаки, більше цінує простоту.

Ми пропонуємо вашій увазі добірку найбільш корисних програм для читання, безкоштовно розміщених в мережі Інтернет:

  • Cool Reader — програма для комфортного читання книг з екрана, форматування й конвертування.
  • ICE Book Reader — потужна, безкоштовна програма для читання текстів голосом (читалка).
  • TOM Reader Russian — програма для комфортного читання електронних текстів і книг на комп'ютері.
  • Calibre — потужний безкоштовний менеджер електронних книг, що надає широкі можливості для організації бібліотеки.
  • UkrVox — український голос для Speech APІ й проста програма для перетворення текстів у голос.
  • Govorilka — невелика безкоштовна програма для читання текстів за допомогою движків голосового синтезу.
  • Balabolka — безкоштовна програма для читання текстових файлів людським голосом.
  • Rozmovlyalka — безкоштовний синтезатор для голосового озвучування україномовних текстів.
  • Cool Reader — безкоштовна програма для комфортного читання книг з екрана або вголос, а також форматування й конвертування.
  • BookReader — програма для читання електронних книг. Конвертує тексти в безпечний для очей, повністю  гіпертекстовий формат, що набудовує. 
  • TequilaCat Book Reader —безкоштовна програма для конвертації електронних книг для читання на будь-якому мобільному телефоні з підтримкою Java.
  • Haali Reader — безкоштовна й досить зручна програма для читання книг у форматі TXT і XML зі зручним і простим інтерфейсом. 
  • BookSeer — потужний безкоштовний каталог електронних книг, які відразу  можна запустити або прочитати (навіть в архівах).

Звичайно - це далеко не всі програми для читання книг, доступні в Мережі. Але, у всякому випадку, оптимальний варіант зможе знайти кожний книголюб. 

Приємного читання! ;-))

Немає коментарів:

Дописати коментар