неділю, 14 грудня 2014 р.

Очікування дива

Вже зовсім скоро чарівні зимові свята.
Напередодні Різдва й Нового року пропонуємо вам прочитати
(або перечитати ;)) історії, пронизані святковим духом і очікуванням дива!



Радимо прочитати :)


Чарльз Діккенс - "Різдвяна пісня в прозі" 
 

"Різдвяна пісня в прозі" після першої публікації стала сенсацією, вплинувши на подальші різдвяні традиції. 


Це історія-притча про переродження скнари й людиноненависника Скруджа, що "умів вичавлювати соки, витягати жили, забивати в труну, загрібати, захоплювати, заграбастувати, вимагати..."


Він нікого не любив, його ніхто не любив, про його черствість і скнарість знало все місто, поки один раз він не одержав шанс усе виправити. Скруджу було дозволено змінити своє життя за допомогою трьох духів. Поява кожного з них було випробуванням для закоренілого себелюбця. Але саме вони принесли врятування й очищення.

І виявилося - яка прекрасна радість життя, коли живеш не тільки для себе. Автор дуже перконливо описав цей перехід від порожнього, марного життя на радість буття, цю зміну характеру героя, якому починаєш поступово співпереживати.

Якби не ця зміна, Скрудж помер би через рік, як пророкував йому дух майбутнього Різдва. Обкутаний містикою, сюжет занурює спочатку в похмурий стан безвихідності, страху, нескінченної користі, а потім світло любові проривається назовні. Скрудж заново переживає томливе хвилювання закоханого, співчуття до ближнього, радість буття. 



  • О'Генрі - "Дарунки волхвів"
Невеличка розповідь О'Генрі дарує нам стільки тепла, що гріх не поділитися його часточкою зі своїм ближнім. І після прочитання розумієш, як добре, коли є кому дарувати подарунки, і справа зовсім не в грошах, а в тих теплі й турботі, що є в серці кожного.



От як сам автор резюмує свою розповідь: "Я отут розповів вам нічим не примітну історію про двоє дурних дітей з восьмидоларовой квартирки, які самим немудрим образом пожертвували друг для друга своїми найбільшими скарбами".

 

  • Олександр Мілн - "Різдвяне оповідання"
Добра чудесна розповідь про самий головний різдвяний подарунок. Маленький, але такий важливий. Кілька сторінок тепла й світла...



А ще - знаменитий англієць Олександр Мілн (1882 - 1956), "батько" Вінни-Пуха, відомий "всім, всім, всім" дітям, з'являється цього разу як автор чудових розповідей, які напевно зацікавлять дорослих читачів. Майстерно побудовані сюжети, незвичайні персонажі, досить несподівані повороти подій, непередбачені фінали й властива цьому авторові іронія - такі характерні риси цих історій. 

  • Сельма Лагерлеф - "Легенда про Різдвяну троянду"
"Легенда про Різдвяну троянду" Сельми Лагерлеф - це дивна казка про чудеса, які відбувалися в Гейнгенськім лісі. 



Єдине збережене свідчення тих подій - тендітна квітка, що виросла з корінців, зібраних абатом Іоанном. Всупереч холодам вона розпускається посеред зими, і за це її стали називати Різдвяною трояндою - як нагадування про той чудесний сад, що розквітав колись в лісовій глухомані у святу ніч.



  • Джон Грішем - "Різдво з невдахами"
Вас коли-небудь відвідувала думка не відзначати Новий рік або Різдво, проігнорувати всі святкові заходи й взагалі бути осторонь від всієї суєти? Чи доводилося вам відчувати провину перед навколишніми за небажання веселитися разом з усіма?



Після від'їзду єдиної улюбленої доньки, чета Кренків зрозуміла, що Різдво без неї буде вже не те. І тому, підрахувавши за і проти, подружжя вирішує відправитися в захоплюючий круїз, причому обійтися він повинен навіть дешевше, ніж святкування.

Начебто чудова ідея обертається для чоловіка й жінки справжнім випробуванням.  Кренки замахнулися на святе, коли скасували традиційні різдвяні плани, хоча й змогли героїчно вистояти перед натиском комуни добропорядних сусідів у їхньому прагненні нав'язати святковий настрій. Але отут і звалилося головне випробування. І ось з цього моменту дія здобуває таку динаміку, що властива тільки гостросюжетним детективам, тому що рахунок йде на години.

Незважаючи на іронічність сюжету, тема в книзі піднята дуже актуальна. Наскільки ми залежимо від думки навколишніх? Наскільки складно йти проти юрби або давно сформованих традицій? Наскільки міняється відношення навколишніх, якщо ти все-таки поплив проти течії?

Книга легко й швидко читається. Насичена гумором і іронією над взаєминами в невеликих співтовариствах. Типово американський хеппі-енд, як і гарний настрій після прочитання забезпечені.



  • Ханс Кристіан Андерсен - "Дівчинка із сірниками"
Не у всіх казок буває хеппі-енд. І "Дівчинка із сірниками" - найпронизливіша історія великого датського казкаря - саме така.


 
Вона  зачіпає струни будь-якої душі, викликаючи світлі сльози. Класичний різдвяний сюжет про бідну сирітку, що бродить по ошатних вулицях напередодні Нового року, набув під геніальним пером Андерсена зовсім нове звучання. 


Всім відомо, що бажання, загадане новорічної вночі, обов'язково збувається. Здійснилося й заповітне бажання дівчинки із сірниками: вона одержала нарешті любов, турботу й тепло, яких їй так не вистачало...


  • Ернст Гофман - "Лускунчик і Мишачий король"
Ця найвідоміша різдвяна історія, що знайшла своє втілення майже у всіх жанрах мистецтва. Мабуть, сталося це тому, що хоча казка Гофмана написана для дітей, але теми в ній зачіпаються не зовсім дитячі.



Життя багате чудесами й перетвореннями - так вважав великий романтик Ернст Теодор Амадей Гофман.  

Гофман складав "Лускунчика" для дітей свого друга Гітцига, в родині якого він завжди був бажаним гостем, а діти чекали його чудових казок, подарунків, іграшок, що він робив своїми руками. 

Подібно Дроссельмейеру, Гофман змайстрував для своїх маленьких друзів митецький макет замка, а імена дітей увічнив в "Лускунчику". Марі Штальбаум - ніжна дівчинка з відважним і люблячим серцем, що зуміла повернути Лускунчикові його дійсний вигляд, - тезка дочки Гітцига. Її брат Фріц, доблесний командир іграшкових солдатиків у казці, виріс, став архітектором, а потім навіть зайняв пост президента Берлінської академії мистецтв.

Казка таємнича й незвичайна, з найглибшим змістом. "Лускунчик і Мишачий король" чітко показує межу, що, на жаль, існує в нашому "дорослому світі людей". Автор розповідає, наскільки тонко діти відчувають навколишню реальність, наскільки багато у світі існує магії й чарівництва, недоступних для розуміння прагматичному й розважливому розуму дорослих. 

Це непроста наука, але якщо дорослі будуть більше прислухатися до своїх чуйних дітлахів, ті обов'язково навчать їх цій чарівній властивості - бачити світ зовсім іншим, таким, де є місце і казці й чуду.
 

  • Юстейн Гордер - "Різдвяна містерія"
Усе починається з того, що хлопчик Іоаким вибирає собі різдвяний подарунок у старій крамниці і його вибір зупиняється на різдвяному календарі. У календарі, відкриваючи по віконечку щодня, він не тільки стає на крок ближче до свята, але й відкриває для себе справжню казку...


Відкриваючи віконце, він не знаходить там звичних подарунків - шоколадок або мініатюрних іграшок. З віконця випадає складений багато разів листок. І так - щодня . Із цих листочків складається приголомшлива історія. Історія дівчинки Елизабет, що попадає в чарівну історію, коли тікає із супермаркету за ягням, що втекло з відділу іграшок!

Історія Іоакима переплітається з історією Елизабет. Щоранку хлопчик з нетерпінням чекає продовження її, навіть не розуміючи, що сам попадає в казку, а його родина стає для нього все ближчою й ріднішою.


Історія Елизабет - це дійсно передріздвяна казка. Дівчинка, що втікає з магазину, зустрічає ангела й направляється з ним у Єрусалим до народження Христа. Так вони подорожують у часі, але не вперед, а назад, у глиб століть. Щодня - ще трохи ближче до Святої землі. І мінус кілька сотень років! На шляху зустрічаючись із трьома волхвами, ангелами й пастухами.

Дуже гарна історія, що відмінно передає дух свята, Різдва. Буде дуже корисною для всіх, особливо для дітей, бо історія початку православ'я, народження Христа розказана доступно й зрозуміло, простою мовою.


Немає коментарів:

Дописати коментар