вівторок, 15 вересня 2015 р.

Полотняний літопис України


15 вересня у відділі літератури з мистецтва Центральної міської бібліотеки ім. Т.Г. Шевченка відкрилась виставка самобутніх рушників з приватної колекції Т.А.Склярової «Полотняний літопис України»





Рушник – від сивої давнини і до сьогодення – невід’ємна частина нашого життя: із ним народжувалися, хрестилися, вирушали в далеку дорогу, одружувалися і йшли з життя...

В Україні – розмаїття рушників за призначенням, матеріалом і технікою. Рушник використовувався в обрядах і ритуалах, виконуючи спеціальну магічну дію. Важлива і його декоративна функція, а також утилітарна. 




В експозиції виставки – вироби з різних областей України (Сумської, Чернігівської, Донецької, Чернівецької та інш.) які охоплюють період кінця ХІХ – ХХ ст. Представлено 72 тканих та вишитих рушника, 12 жіночих сорочок, керсетки і плахта. Матеріал - домоткане полотно (конопляне та лляне), а також мануфактурне бавовняне (кролевецький рушник).



Колекція рушників збиралась Скляровою Т.А. близько 25 років. Значну частину свого життя, а саме 38 років, Тетяна Андріївна віддала педагогічній діяльності в Донецькій області. Чотири роки працювала в етнографічному музеї м. Ясинувата.




Вона досвідчений спеціаліст в галузі українського народознавства, тому зустріч з нею була цікавою і змістовною для присутніх майбутніх митців – студентів відділу декоративно-прикладного мистецтва СВУМіК ім. Д. Бортнянського, а також для фахівців – музейним працівникам, викладачам мистецьких дисциплін.



Рушники представлені у пропонованій виставці за словами Тетяни Склярової є свідченням духовного багатства, таланту, мистецького смаку українського народу, який необхідно не тільки зберігати, а й відроджувати.


 
 


Красою та досконалістю самобутніх українських рушників можна милуватися до
30 вересня –
стільки триватиме виставка. 

Запрошуємо всіх бажаючих! :)




Тетяна Лебідь, Олена Кузьміна, 
відділ мистецтв ЦМБ ім. Т. Шевченка

Немає коментарів:

Дописати коментар