вівторок, 20 жовтня 2015 р.

Літературна хвиля жовтня

 

Жовтневе засідання клубу







Осінь - чарівниця, художниця, мандрівниця, невтомна й гостинна господиня... Скільки емоцій у прихильників художнього слова викликає ця пора року! Вона і грайлива, і загадкова, і зваблива водночас, тому й пишеться нашим поетам з більшим натхненням, тому й хочеться поділитися своїми творчими знахідками. Для цього й зібралися члени літературно-мистецького клубу "Грань" 3 жовтня в бібліотеці імені Шевченка.


Коли вирує літературне життя, все навколо наповнюється новим змістом. А коли коло однодумців розширюється, тоді відчувається свіжий подих мистецької думки. Тому всі граняни тепло зустріли поетесу, наукового співробітника Путивльського краєзнавчого музею Лєпьошкіну Олену, яка розповіла про своє життя, поетичну діяльність, здобутки. Вона прочитала власні поезії, на адресу яких пролунали схвальні відгуки, та отримала запрошення приїздити щомісяця на засідання.

Цього разу членам літературного клубу "Грань" не терпілося поділитися враженнями від двох творчих поїздок, здійснених минулого місяця: 16 вересня - до Путивля, 19 вересня - до Харкова.

Змістовний виступ Ольги Воробйової доповнювали відеосюжети, які підготувала Альбіна Батуріна. Насичена програма, присвячена Дню партизанської слави, тепле спілкування у краєзнавчому музеї, представлення власних літературних здобутків, цікава екскурсія містом, до Мовчанського монастиря - те, що залишило приємні спогади, надихаючи працювати далі.


Не менш емоційною та цікавою виявилася поїздка до Харкова, яка довела, що сумські поети самобутні. Їхня творчість викликала живе зацікавлення у братів по перу з літературного клубу "Третій цех". Спогади про найяскравіші моменти ілюструвалися фотослайдами, які демонструвала Богдана Гусак. Усі присутні дійшли висновку, що подібну діяльність потрібно продовжувати, адже це чудова нагода розширити мистецькі горизонти.

 
Голова Сумського обласного відділення МСПУ, керівник літературно-мистецького клубу "Грань" Микола Ремньов висловив сподівання, що члени клубу продовжать активно популяризувати літературну творчість, тим більше для цього є всі можливості. Незабаром будуть нові виступи перед біженцями та у філіалі бібліотеки № 8. 

Намічено нову поїздку до Глухова. Тож залишається сподіватися, що все намічене буде реалізовано. Гостро постало питання про реєстрацію МСПУ, воно викликало дискусію, яка переросла у спільне бажання мати офіційний статус.

День зустрічі збігся з ювілейною датою від дня народження Сергія Єсеніна. Тож на прохання шанованого члена клубу, залюбленого в поезію російського класика, Володимира П'янкова куратор Антоніна Колієнко зробила огляд літератури, яка розкриває маловідомі сторінки з життя поета, торкається секретів його успіху.

Коли поет видає нову збірку - це подія, а у Тетяни Прус минулого року їх вийшло дві: "Лілеї моєї душі" та "Ліхтар надій". Тому вона й опинилася в центрі уваги гранян, яким було що сказати.


З глибоким аналізом ліричного доробку поетеси виступила Луїза Кривопішина. Її виступ доповнили Віталій Меланич, Богдана Гусак, Ольга Воробйова, Валентина Кривенчук, Микола Балабан. Найемоційнішим виявився відгук Івана Ліва, який присвятив Тетяні оду, побажавши подальших успіхів на поетичній ниві.

На завершення лунали нові поезії Луїзи Кривопішиної, Тетяни Прус, Альбіни Батуріної, Богдани Гусак, Івана Ліва, Віталія Меланича, Олени Лєпьошкіної, Валентини Кривенчук, Жанни Гапєєвої, Ольги Воробйової та Миколи Балабана.  

Звичайно,теплими словами привітали іменинників - Євгенію Чернецьку та Миколу Ремньова, яким побажали всіляких гараздів та натхнення.


Віталий Меланич

Немає коментарів:

Дописати коментар