неділю, 4 жовтня 2015 р.

Поетична "Грань" у Харкові

До Харкова! До друзів на гостину!


Цієї події члени літературного клубу "Грань" очікували давно. Ще під час феєричних знайомств на фестивалі "Час Візбора -2015", який відбувся наприкінці червня у Салтові, спалахнула думка знову завітати до Харкова, зустрітися з братами по перу, обмінятися думками й гарним настроєм.

Серед поетів-майстрів, які працювали з конкурсантами, неперевершеним гумором та харизмою вирізнявся керівник харківського літературного об'єднання "Третій цех" Олег Євгенович Бондарь. Саме від нього й надійшло запрошення відвідати столицю Слобожанщини, де й досі панує дух просвітництва, мирно співіснують сучасне й класичне мистецтво, вирує культурне життя.

У розпал бабиного літа, 19 вересня, сумська делегація поетів у складі Віталія Меланича, Євгенії Чернецької, Тетяни Прус та Богдани Гусак потрапила в обійми напрочуд привітного й святково вбраного осінньою позолотою міста.



Звичайно, хотілося насолодитися його архітектурою, помилуватися парками, здійснити променад тими вулицями, де ходили відомі люди. Залізничний вокзал, метро залишили собі на згадку задуми і мрії гранян, які вже крокували залитими сонцем Площею Волі та Сумською вулицею. Підкріпившись смакотою в "Пузатій хаті", вирушили до Дзеркального струменю, відвідали величний храм неподалік, оглянули експозицію міського художнього музею. 

Серед картин, написаних великими художниками Тропініним, Саврасовим, Рєпіним, Васильківським, Башкирцевою, Полєновим та ін., приємно вразило портретне зображення поета Плєщеєва, який гостював у родині Линтварьових у Сумах. Його образ посів помітне місце у п'єсі Миколи Ремньова "Постоялець", уривок з якої успішно поставили члени літературного клубу "Грань".


Роль Плещеєва талановито зіграв Віталій Меланич, який не оминув нагоди сфотографуватися поруч із портретом свого героя.

Відпочивши в чудовому парку біля водограю, вдихнувши на повні груди теплого повітря, нарешті переступили поріг легендарного Будинку вчених, де відбулося напрочуд динамічне, з насиченою програмою засідання "Третього цеху". Його, як завжди, вів просто неперевершено Олег Бондарь, який згуртував навколо себе непересічних людей, залюблених у поетичне слово.


Присутні могли насолодитися довершеною лірикою відомого харківського поета Сергія Шелкового, почути артистичне слово одного з найкращих акторів харківського театру Миколи Воротняка, аплодувати майстерній грі та співу барда Володимира Фоменка, поспілкуватися з головою Харківської обласної НСПУ Віктором Бойком.

Усі із задоволенням послухали поезії Юлії Стовпівської, які незабаром вийдуть у новій збірці. Тож їй усі побажали успіху та нових поетичних знахідок. Також була можливість виступити усім, хто бажав поділитися своїм поетичним доробком.

Члени літературного клубу "Грань" теж не лишилися поза увагою. З їх вуст пролунали вітальні слова та подяки на адресу господарів, яким було вручено символічний подарунок - тарілку із зображенням альтанки, візитівки та архітектурної пам'ятки Сум.
А потім лунали ліричні твори "від гостей", які сприймались дуже тепло і з оплесками.


 

Та що за свято без пісні! І тут Олег Бондарь був на висоті разом зі своєю вірною супутницею, поетесою Ольгою Бідою. Щойно в руках керівника з'явився інструмент (звісно, гітара), як у залі залунали жартівливі нотки народного хіта "Ти ж мене підманула", а потім ніжна мелодія незабутньої пісні "Чом ти не прийшов". 



Солодкий стіл, жваві розмови, спогади, автографи з дарчими написами , побажання побачитися знову стали зайвим свідченням того, що засідання пройшло на високому культурно-мистецькому та емоційному рівні.




Поезії й добрі слова за межами Будинку вчених ніби натякали, що незабаром буде нова зустріч, адже творчим людям завжди є що сказати, сказати влучно, дотепно й високохудожньо.

А не забути про цю історичну подію допоможуть світлини, які майстерно зняло подружжя Бондарь-Біда

За це окрема подяка :))


Пора спекотна бабиного літа,
А ми примчали на вітрах до міста,
Де кожна площа сонцем оповита,
Церковні бані сяють променисто.

До Харкова! До друзів на гостину!
Така вона омріяна, бажана.
Розмови, теплі жарти без упину,
До кожного увага і пошана.

Прекрасні вірші і пісень віночок.
Якби могли, сиділи б і до ранку.
Знов кликав потяг. Вечір. Холодочок.
А лірика звучала ще й на ганку.

О Харкове! Ти - мрія, що здійснилась
Очікувано, легко і без бою.
Додому знов дорога простелилась,
Душі ж краплинка назавжди з тобою.


Б. Гусак,
керівник прес-групи Сумського відділення МСПУ

1 коментар: