неділю, 22 листопада 2015 р.

А істина - одна


"ГРАНЬ" в листопаді







Кожна зустріч колег по перу обласного літературно-мистецького клубу "Грань" - це невелика творча лабораторія, де розглядається ряд актуальних питань, проходить обмін думками (часом неординарними), постійно іде пошук нових шляхів у сучасну літературу.

За висловом харківського поета, керівника літературного клубу "Третій цех" Олега Бондаря, "Грань" об'єднала людей "талановитих, невгамовних,претензійних, тому що претендують на визнання в колі літераторів". 

Незважаючи на критику, закиди стосовно недостатнього рівня майстерності, граняни впевнено крокують до мети, маючи вагомі результати: цікаві зустрічі, концерти, виїзні засідання, видання нових книжок, презентації. 

А ще у колективі панують міцні традиції, які засвідчують, що на почесному місці має бути все-таки Людина з її Долею, Переконаннями Життєвим досвідом. Тільки тоді можна краще зрозуміти вистраждані нею твори, відчути енергетику, яка йде зі сторінок, прочитати між рядками головне, підказати й націлити на вимогливе ставлення до кожного написаного слова. До професійних настанов та порад у "Грані" завжди прислухаються і відповідно реагують, - підкреслив Микола Ремньов. Його підтримали Ольга Нестеренко та Юрій Ош.

Нещодавно прикладом по-батьківськи мудрого ставлення до колег, особливо початківців, був старійшина вітчизняної журналістики, письменник та краєзнавець Володимир Олександрович П'янков. На жаль, 8 жовтня 2015 року його полум'яне серце зупинилося.
Його вагомий спадок заслуговує на увагу і чекає дослідників. Таких унікальних людей дуже мало, тому клубові "Грань" пощастило, що саме тут Володимир Олександрович презентував свої чергові книги, майстерно читав власні твори, висловлював влучні, а головне, справедливі думки з приводу чужого доробку. 

Зараз дуже не вистачає його радісних привітань, дружніх порад, молодечого запалу. Тому засідання, яке відбулося 7 листопада 2015 року, почалося зі слів вдячності на адресу П'янкова, які висловили Микола Ремньов, голова літературно-мистецького клубу "Грань", та поетеса Надія Фурзенко, чиїй творчості Володимир Олександрович дав високу оцінку. Усі присутні вшанували пам'ять покійного хвилиною мовчання.

Велика честь. На жаль, уже нема...

Приємним моментом зустрічі була презентація нової збірки сумської поетеси Жанни Гапєєвої, яка має філософську назву "...А істина одна". У ній авторка виклала свої переживання, спогади та думки з приводу подій сучасності. 



Вона - не сторонній глядач, а активний учасник суспільного життя, їй болить те, що панують безвідповідальність, корупція, байдуже ставлення до малозахищених верств населення. Тому й не хоче мовчати і хоче, щоб читачі прислухалися до її голосу. Поряд із цим вона - ніжний лірик, жінка зі своєю історією, якій не соромно за кожен прожитий день. Її твори про кохання сповнені невловимого смутку за тим, що вже не повернути. 

Про це зазначили у своїх рецензіях Ольга Нестеренко та Богдана Гусак. Ольга Пилипівна відмітила, що рівень поетичної майстерності у Жанни Степанівни значно зріс, на зміну гаслам прийшла якісна громадянська й філософська лірика, хоча над ритмомелодикою ще слід працювати.

Досить змістовним був звіт про творчу поїздку до Глухова, який разом зі слайдами представила Богдана Гусак. Усі присутні дійшли висновку, що такі виїзні засідання мають вагоме значення для "Грані", для пожвавлення літературного життя в області, адже сумські поети налагодили співпрацю з глухівськими літераторами, змогли донести кращі зразки своєї творчості молоді - студентам-філологам. 

Тепла зустріч, схвальні відгуки, запрошення на нову зустріч стали зайвим свідченням того, що граняни рухаються у потрібному напрямку. Подорож до колишньої гетьманської столиці також збагатила знання про рідний край, надихнула Богдану Гусак на створення нових поезій:
Старого міста Вал, а нижче - Оболонь
припрошують:"Зайди і трохи прохолонь".
Вітається згори велична біла брама,
за нею підняли шапки козацькі храми.
Здається, що за мить засяє шабель криця.
Історія жива у гетьманській столиці. 
Про свої враження від поїздки розповіли також Микола Ремньов, Віталій Меланич, Ольга Нестеренко, Микола Балабан.

Також у порядку денному були важливі питання про видання нового альманаху "Грані слова-2", підготовку творів до альманаху "Харківський міст" та про реєстрацію літоб'єднання. Звичайно, це дуже відповідально - виходити на всеукраїнський рівень, тому було вирішено створити художню раду, до якої увійшли Ольга Нестеренко, Богдана Гусак, Надія Фурзенко.

Традиційно зустріч завершилася читанням нових творів та віншуванням іменинниці - Валентини Кривенчук, яка незабаром презентуватиме нову збірку. Слова вітання й підтримки лунали з боку керівника Миколи Ремньова, а також від дружного колективу "Грані".  

Б.Гусак,
керівник пресс-групи клубу

Немає коментарів:

Дописати коментар