понеділок, 14 грудня 2015 р.

"Капітошкам" - до зимових свят

Новорічний подарунок
від "Мами Капітошки та Петрика П’яточкіна"



Радимо прочитати :)




Напередодні Нового року на чудеса очікує кожна дитина. Адже казки про різдвяні дива – невід`ємна частина передноворічної атмосфери. Майже завжди герої таких повістей фантастичні і нереальні, а їх пригоди – справжня вигадка. Ось і ми хочемо подарувати нашим маленьким користувачам незвичайне новорічне диво - розповідь про веселу та яскраву людину - українську дитячу письменницю Наталію Гузеєву та її чудові книжки.

Але все по черзі.

"Мама Капітошки та Петрика П’яточкіна" Наталія Анатоліївна Гузєєва народилася 8 серпня 1952 року в Києві. Закінчила Київський державний університет імені Тараса Шевченка. Працювала лінгвістом, перекладачем, журналістом, редактором мультиплікаційної студії «Укранімафільм».

Маленьким читачам вона відома як дитяча письменниця. За її сценаріями були створені мультфільми: "Капітошка", "Повертайся, Капітошка!", "Як Петрик П'яточкин слоників рахував", "Любов і смерть картоплі звичайної", "Це що ще таке?!" та багато інших.



Слава героїв Гузєєвої випередила її власну, і це тішить дитячу письменницю. Адже на Петрикові П'яточкіні з його знаменитим "бум-бурум-бурум-бурурум" виросло ціле покоління. Фрази з мультика, який з’явився на світ більше 25 років тому, досі є крилатими серед дітлахів та їхніх батьків. Тепер слава про українського бешкетника вийшла за межі України.



Пошук нових образів та тем не означає, що про Петрика П'яточкіна чи Капітошку забули, каже Наталія Гузєєва: 
"Ці образи я ще не вичерпала. Я відчуваю потребу і далі писати про них. Іноді мені справді кортить дистанціюватися від них, зробити новий старт, придумати нових героїв. Але вони – як мої діти, які виросли, однак все одно назавжди залишаться моїми".
Цікаво, що книговидавнича доля Наталії Гузєєвої в інших країнах складається більш вдало, ніж в Україні. Закордонні видавництва майже миттєво підхоплювали практично всі її рукописи. Видавалися і Капітошка, і П'яточкін, і майже все, що вона писала. З дуже гарними тиражами і перевиданнями.
"Пояснити, чому це так, я не можу, - каже Наталія. - Коли пишеш книгу, ніколи не можеш передбачити долю свого героя, його історії, в якій країні сприйматиметься краще, в якій гірше. Це завжди таємниця".
Нині у письменниці період творчого піднесення. Відчуття таке, ніби немає нічого неможливого, каже Наталія Анатоліївна. Спільно з Львівським дитячим театром готується мюзикл за книжкою "23 образи Петрика П'яточкіна". У проекті мультфільм про Капітошку – сто серій по хвилині кожна. Також Гузєєва мріє зняти художній фільм для дітей за книгою "23 образи Петрика П'яточкіна".

А тепер про Капітошок :)


«Капітошка і БуРРченя». Саме ця книга Наталі Гузєєвої лягла в основу відомого мультика про веселого Капітошку, якому в цьому році - 30 років. Але, на відміну від мультфільму, книга більш глибоко розповідає про те, що таке дійсно хороше і справжнє, і нагадує батькам, що від них багато в чому залежить, якими виростуть їхні діти. А ще в ній письменниця відкриває секрет, як Капітошка потрапив до книги про вовченя.
Маленьке Вовченя думало, що кожен вовк повинен бути злим, хитрим і страшним. Воно ретельно намагалося наслідувати посібник для справжніх вовків, випробовувати різноманітні пози, але страшним стати все одно у нього не виходило. І одного разу він зустрічає чарівну дощову крапельку Капітошку. Там, де з'являється Капітошка, розпускаються квіти, листочки і трави. Він приносить веселощі та дружбу у будинок Вовченяти, пояснює йому, що бути злим зовсім і не потрібно. Набагато веселіше дружити і співати пісні. Капітошка допомагає Вовченяті зрозуміти, хто він є насправді.

І от продовження - нова книга Наталії Гузєєвої "Капітошка і Найсправжнісінький -Новий-Рік".



Із передмови автора до книги:
«…Чому я написала цю казку? Тому що я дуже люблю зиму. І звичайно ж, я дуже люблю Новий Рік! Це чудове свято я зустрічала багато-багато разів у житті. І мені навіть зараз здається, що майже щоразу однаково. І тоді я подумала – а що ж слід було зробити, щоб це свято стало незвичним, незабутнім, справжнім? Я знайшла відповідь. Не одразу, звичайно ж, довелося добре поміркувати. А добре поміркувавши, я й написала цю казку…»
Найсправжнісінький-Новий-Рік - це найкраще у світі свято, яке здійснюєш ти сам, просто доклавши зусиль, щоб потішити рідних і друзів. Вовченя пообіцяло влаштувати своєму другові Капітошці незабутню чарівну зустріч Нового Року, але замість того, щоб готуватися, заходилося ліпити сніговика. 

Чи встигне вовченя БуРРченя влаштувати свято та створити Диво для Капітошки, якщо до півночі залишилося всього дві години? І до чого тут аж три сніговики, двоє з яких - несправжні? Чи відбулося новорічне диво?




Славнозвісний «Капітошка» створить новорічний настрій і навчить дружбі. Прочитайте цю чудову книжечку і все будете знати.



До речі, ілюстрації в ній намальовані тим самим художником Генріхом Уманським, який створив мультяшний образ доброї чарівної крапельки.


Прочитавши книгу, я була приємно вражена. Особисто мені вона дуже сподобалася, я б хотіла, щоб її читали та перечитували наші маленькі читачі.

Коли створювалася дитяча ігротека при юнацькому абонементі ЦМБ Т. Шевченка потрібно було придумати їй назву, порадившись з майбутніми учасниками, діти захотіли, щоб була «Капітошка» тому їм дуже подобався цей веселий мультик. А дітей, які відвідують ігротеку називають «Капітохи», вони є постійними читачами бібліотеки.

Прийшла зима, а з нею і зимові канікули та свята: Миколая, Новий рік, Різдво, Старий Новий рік. Щоб гарно їх провести, завітайте до нашого юнацького відділу, ознайомтеся з книгами, які допоможуть змістовно та цікаво провести час, збагатять ваш світогляд, надихнуть на творчість та фантазію. 

Чекаємо на вас! :)

Олена Забіяка,
юнацький абонемент ЦМБ ім. Т.Шевченка

Немає коментарів:

Дописати коментар