вівторок, 22 березня 2016 р.

Цікаве краєзнавство Сумщини в книгах Олексія Ленського

Книги Олексія Ленського в нашій бібліотеці 

 



Книги сумського краєзнавця Олексія Ленського присвячені історії видатних людей, подій чи установ нашого міста Суми та Сумської області. На початок 2016 року Олексій Васильович Ленський написав і видав 46 краєзнавчих видань, більша частина з яких знаходиться в краєзнавчому фонді Сумської міської бібліотеки ім.Т.Шевченка. (Навіть в сумських обласних бібліотеках їх немає).


Це унікальні видання, адже автор поки що видає їх мінімальним накладом від 10 до 50 примірників і продає тільки зацікавленим в краєзнавстві установам і особам.
Декілька слів про автора. Олексій Васильович 6 березня 2016 року відсвяткував свій 70-річний ювілей. За освітою він філолог. Працював довгі роки в сумській школі, зараз в Сумському кадетському корпусі.




На зустрічі з читачами до свого ювілею в Сумській міській центральній бібліотеці ім.Т.Шевченка Олексій Ленський розповів про своє захоплення історією рідного краю з раннього дитинства, коли почав збирати газетні вирізки, спогади тощо. Це дитяче захоплення сумською давниною, дуже палке і емоційне, він проніс через все своє життя.



Про те, що його цікавить, Олексій Васильович може розповідати годинами і його важко зупинити. Він емоційно сперечається з іншими дослідниками нашого краю, доводить своє бачення минулого, переконує в правоті своєй історичній концепції. Доводить він своє бачення завжди з фактами і документами, тому що багато свого часу проводив і проводить в архівах, сканує там історичні документи і подає їх в своїх книгах. Часто його книги – це тільки знайдені ним архівні документи. 


Коло його краєзнавчих інтересів дуже широке. В бібліотеці ім.Т.Шевченка особливим попитом користуються такі його книги: «Історія Сумина», «Рід Алчевських», «Сумські куранти», «Прогулянка Соборною і Воскресенською», «Історія містом з окладними книжками», «Історія розвитку знарядь праці, економіки, освіти, культури на Сумщині» та інш. 



Цікавлять Олексія Ленського і спірні, замовчувані теми з історії нашого краю, наприклад, він видав такі книги «Сумські міфи і їх творці», «Нестор Махно і повстанський рух на Сумщині» та інш.



Досить цікаво О.Ленський написав, наприклад, про історію культурних закладів Сумщини. В нашій бібліотеці ім.Т.Г.Шевченка є його такі книги: «Історія мистецтв Сумщини», «Таке солодке слово «Театр», «Міланська опера в Сумах», «Чехов і Линтварьови», «Оскар Гансен і сумські музеї», «Троїцька церква і родовід архітекторів Шольців», «Сумська центральна міська бібліотека ім.Т.Г.Шевченка», «Історія фотографії Сумського кадетського корпусу» і т.п.


Те, що йому близьке,про освіту та пресу Сумщини, О.Ленський написав і видав такі книги: «Історія національного просвітництва на Сумщині», «Перша Сумська жіноча гімназія», «Сумський кадетський корпус», «Олександрівська гімназія від давнини до сьогодення», «Історія преси і журналістики», «Сумська реклама кінця Х1Х і початку ХХ століття», «Іван Григорович Ільченко і його газета «Сумський вісник» та інш.


Краєзнавчі книги О.Ленського не є вичерпними і досконалими з погляду професійних істориків, але його вклад в дослідження історії Сумщини є безперечно вагомим. Його можна доповнювати, розвивати, з ним можна і треба сперечатись фахівцям, але прочитати його напрацювання потрібно всім, хто цікавиться минувшиною нашого краю. 

Олена Мартюшова,
заступник директора Сумської МЦБС

Немає коментарів:

Дописати коментар