вівторок, 19 квітня 2016 р.

Вибрані твори Павла Федюка в нашій бібліотеці




Книга надійшла в фонд Сумської міської бібліотеки ім. Т. Шевченка
за програмою «Українська книга»




Федюк П. Вибрані твори. - Львів: Тріада плюс, 2015. - 784 с.





До цієї книги ввійшли кращі твори письменника-львів’янина – прозаїка, поета, драматурга, публіциста, гол.редактора газети «Літературний Львів», лауреата Всеукраїнської премії «Благовіст». Доповнюють авторські твори відгуки літературознавців, читачів та друзів.

П.Федюк в 70-і роки був виключений із Львівського університету за погляди і довгі роки «спокутував гріхи», заготовляючи ліс в Сибіру. Він рано пішов із життя, в 2007 році, та увійшов в українську літературу як сміливий і талановитий автор.



З-під його пера вийшли такі книги: «Нічна зозуля», «Самотня зірниця», «Гуцульська мадонна у весільній сорочці», «Різдво в реанімації», п’єси «Ісус Назарянин – Син Божий», «У ніч перед стратою», «Людина з того світу», «Дон Жуан і Мавка», «Нефертіті – цариця світла й любові», збірка поезій «Серед гір і в садах» та інші.

В бібліотеці 

Її груди співали про Матір,
Її очі сміялися Ранком.
Десь кричали із пітьми Сторінки,
Десь вилась гадюка Наклепу.
А вона навпроти, як Вічність,
А вона навпроти, як Ніжність,
А вона навпроти Росою
Спрагу Краси тамувала. 

Наш земляк - письменник, дисидент Михайло Осадчий, характеризуючи творчий світ П.Федюка, назвав одну із найважливіших його прикмет - химерний характерник з відчуттям людської душі і бажанням вигойдувати ту душу у своїх долонях, аби позбуватися найгіршого рудименту - страху. 

Не мав П.Федюк авторитетів і не боявся нічого – ішов по життю, гордо підставляючи груди вітру і обличчя сонцю. Говорив у вічі правду гостро і, водночас, зворушено вітав кожен літературний талант. Підставляв долоні під літературні паростки і розчулено називав геніями всіх, хто подавав надії. Любив світ і людей особливою щедротою розбурханого серця. Література була його стихією, його долею.

За все плачу 

…За вірш – тривогою,
За образи – кошмарами,
Безсонням – за натхнення,
А за дуенде – жахами.
За насолоду творчістю – розпукою,
Зневагою – за дешевизну слова,
Зневірою – за самовихваляння.
За все плачу я золотом,
За все плачу я сам.

Павло Федюк розділив долю багатьох українських працівників культури, які засівали своє поле, та не діждалися урожаю. 


Олена Мартюшова,
заст.директора Сумської міської ЦБС

Немає коментарів:

Дописати коментар