неділю, 17 квітня 2016 р.

Нові книги з мистецтва


Нові книжкові надходження




Відділ літератури з питань мистецтва Центральної міської бібліотеки ім.Т. Шевченка запрошує всіх бажаючих ознайомитись із новими книгами, які надійшли до його фонду.


 


Ольга Кузьменко. Моя дорога птаха. Мамина 
книжка. – Львів : ВСЛ, 2015. - 48 с.

Вже більше року тому перестало битися серце Андрія Кузьменка, легендарного Кузьми, фронтмена українського гурту «Скрябін», чесного й сміливого до нестями. Біль його прихильників не вщухає й сьогодні… Але який біль повинна відчувати жінка, що народила, виховувала, раділа першим успіхам свого сина?!

Словами це не можна передати… Але у матері Андрія, Ольги Кузьменко, знайшлися слова, не дивлячись на розпач і скорботу. Цій незламній жінці так захотілося, щоб сина побачили її материнськими очима таким, яким його ніхто ще не бачив. Тільки вона, що колись відчула, як «серце пішло за моїм малесеньким птахою, який заполонив увесь мій світ».

Книгу Ольги Кузьменко написано просто й лаконічно: дитинство, музична школа, враження від концерту «Машины времени», армія, роки в Києві, війна…

Невільно відчуваєш щиру вдячність матері, що виховала людину з великої літери, людину, яка колись написала: «Байдужість вбиває все навколо себе».
У книзі опубліковано тексти відомих композицій та останніх пісень Андрія Кузьменка. 




Миславський В. Альфред Федецький поет фотографії. – Х.: Фактор, 2010. – 216 с.

Фотоальбом присвячений художній спадщині Альфреда Федецького (1857 – 1902), одного з найвидатніших фотохудожників – портретистів, які жили в Україні на межі 19-го та 20-го століть.

У Федецького був неповторний стиль фотографування. Його високу майстерність цінували видатні особистості того часу. Фотограф виконував портрети царів Олександра ІІІ та Миколи ІІ, великого композитора Петра Чайковського, славетного мариніста Івана Айвазовського та багатьох мешканців Харкова, чиї імена до сьогодні не збереглися. Автор фотографій зміг чудово передати атмосферу свого часу.

Фотохудожник багато експериментував у сфері кольорової та рельєфної фотографії, зняв перші в Російській імперії хронікальні фільми, неодноразово отримував престижні винагороди на міжнародних фотовиставках.

У монографії використано маловідомі архівні матеріали та свідоцтва, а також презентовано найцікавіші фотопортрети майстра, більшість з яких публікується вперше.

Книга зацікавить усіх, хто захоплюється історією фотографії та кіно. Справжньою знахідкою вона буде і для колекціонерів старовинних фотопортретів.




Драч, Едуард. Катарсис. – К.: «Смолоскип». 2007. – 127 с.
Ця збірка – найповніше на сьогодні видання пісенного репертуару відомого в Україні представника авторської пісні Едуарда Драча, чию творчість неможливо вписати в будь – які відомі жанри, тому що він все життя уникає штампів та стереотипів, прагне до розширення музичної палітри. Інколи Едуард Драч репрезентує себе у ролі кобзаря або лірника, інколи – барда, часом – рокера або публіциста. Він має особисту, неповторну інтонацію. І це можна відчути у книзі.

Перемога на «Червоній руті – 89» (перше місце в номінації «авторська пісня»)переконала молодого лікаря з Черкас у тому, що зупинятися на досягнутому не можна. І пісня повністю змінила спосіб і стиль його життя.


Свого часу Драч був одним з артистів, що найбільше гастролювали в українській діаспорі. Окрім співу під гітару, він звертається до кобзи. Але найголовніше в його піснях – тексти, які й публікуються в цій книжці.

Пісня вірус розносить,
Наче дим анаші…
Вічно хочеться грошей,
А виходять вірші!



Тарковская-Гассанова Н.С. Династия Тарковских: Историческая хроника. – К.: Україна, 2014. – 400 с.


Ця книга - історична хроніка про життя й діяльність вісьми поколінь фамільної династії Тарковських, що жили в різних країнах, у різний час, починаючи із середини 18-го й до початку 21-го століття.

Засновники роду пізнали каторжну працю на верфях Гданьска, тяжкість російсько-турецьких воєн, гіркоту трьох принизливих розділів Речі Посполитої. Їхні нащадки брали участь у визвольній боротьбі польського народу за незалежність, трьох революціях, воювали на фронтах Першої світової й громадянської воєн.

Багатьом із роду Тарковських прийшлось пройти крізь жахи голодомору, сталінського геноциду, Другої світової війни, а в роки хрущовської "відлиги", брежнєвського застою, горбачовської перебудови відчувати себе дисидентами, що шукають свій шлях у житті всупереч вітрам епохи.

Династія пишається своїми талановитими живописцями, скульпторами, поетами, творчість яких увійшла в культурну скарбницю народів Польщі, України й Росії.

Родоночальник московської династії клану Тарковських, Арсеній Тарковський, був прекрасним поетом, який як ніхто інший вмів відчувати трагізм і радість життя, а його син Андрій став всесвітньо відомим кінорежисером, що кинув виклик тоталітарному режиму. 

Киношедеври Андрія Тарковского "Іванове дитинство", "Андрій Рубльов", "Дзеркало", "Солярис" та інші відзначені вищими міжнародними нагородами і записані золотими буквами в історію світового кіномистецтва.
 

Книга розрахована на широке коло читачів, що цікавляться долями неординарних талановитих людей.

Запрошуємо ознайомитись із новинками і чекаємо на вас! :))

Немає коментарів:

Дописати коментар