вівторок, 6 липня 2021 р.

На Івана, на Купала...

Гей, на Івана, гей,
на Купала,
Красна дівчина
долі шукала.
Квітки збирала,
віночок вила,
Долі водою
його пустила
 


 
 
 
 
 
В Україні з 6 на 7 липня відзначають купальску ніч, що передує дню Івана Купала - традиційному східнослов'янському святу...
 
Ось і докотилося річне колесо  від літнього сонцестояння до Івана Купали. Одним із найстаріших літніх свят наших предків є Івана Купала, яке випадає 7 липня. Воно відомо в усьому слов'янському світі. У народі об’єднався образ язичницького бога достатку Купали з християнським пророком Іоаном Предтечею.

Ніч із 6 на 7 липня вважається чарівною: набувають сили трави, наступає час ворожіння. В ніч на Івана Купалу у давнину відбувалися масові молодіжні ритуальні ігрища, пов’язані з утворенням нових сімей. Це свято молоді, свято сонця, свято землі, свято води і вогню, свято зачакловування на кращу долю, свято духів давнього роду.
Згідно давньому слов"янскому міфу - Купала, якого ще в ранньому дитинстві від сестри Костроми забрав птах Сирин, підняв вінок сестри, пропливаючи мимо на човні. За звичаєм вони повинні були одружитися. Кострома не впізнала рідного брата. І тільки після весілля наречений і наречена здогадалися, що вони брат і сестра. Тоді вони вирішили покінчити із собою й утопилися в ріці. Кострома перетворилася в русалку (мавку), а над Купалою зглянувся бог неба Вишень і перетворив його у квітку Купала-да-Мавка, що пізніше одержала назву Іван-да-Марья.
Стародавнє свято Івана Купала завжди приваблювало письменників, поетів, про нього написано безліч літературних творів, віршів.

Наприклад, Н.В. Гоголь у своїй повісті "Вечір проти Івана Купали" писав: «Дивися, Петро, ти встиг саме на пору: завтра Івана Купала. Одну лише цієї ночі й цвіте папороть. Не прогав!». Ця фантастична історія була навіяна письменнику українськими легендами й переказами про чарівну квітку папороті, яка розквітає в ніч на Івана Купала й може відкрити людині усі скарби; віруваннями в нечисту силу - чортів, відьом. Взагалі ж це - уособлення ворожих людині сил. Гоголь утверджує закони народної моралі, за якими на статках, що отримані нечесним, злочинним шляхом, щастя не збудуєш.

Тема свята Іван Купали займає особливе місце у творчості Сергія Єсеніна. Цьому святу присвячений його вірш "За рекой горят огни", написаний в стилі народної купальской пісні, з рефреном "Ой, купало, ой, купало" і повторюваним останнім рядком куплета.

З Івановим днем пов'язаний також і вірш Єсеніна "Матушка в купальницу по лесу ходила", дія якого відбувається саме  в Купальську ніч (Горпина Купальница - переддень Іванова дня).

Зачаровують своєю красою рядки віршів Ліни Костенко в "Марусі Чурай":

Чомусь згадались ночі на Купала...
Зірками ніч висока накрапала.
Бездонне небо і безмежний світ,
а нам всього по вісімнадцять літ...

Не обійшли увагою це романтичне таємниче свято і сучасні письменники. Причому, на відміну, від класиків, пригоди і кохання цієї ночі для їх героїв закінчуються щасливо.

Ось, наприклад, в романі Софії Чайки "Судьба, или Приключение на Ивана Купалу" - зраджена дівчина відправляється в купальский зачарований ліс, щоб розрадити горе, а знаходить кохання і долю.

Дія фантастичної істороії про кохання Ірини Ільїної "Ночь на Ивана Купалу" відбувається саме купальської ночі, коли діють старовинні чаклування і ворожіння.

Роман в жанрі інтелектуальної мелодрами Олени Вернер "Купальская ночь",
в якому святкування купальской ночі, пригоди, любов, страждання, втрата, перевірка на дружбу - захоплює й тримає в напрузі до останніх сторінок роману.

Роман Тетяни Алюшиной "Чудо купальской ночи" розповідає як чарівна ніч на Івана Купала закрутила двох майже незнайомих людей своєму хороводі, і запалила в серцях яскраве полум'я.

А містичне  інтернет-оповідання Тимофія Кондрашова "Ночь на Ивана Купалу" . переносить читача у таємний світ купальського лісу, де головний герой шукає чарівну квітку папороті, а знаходить кохання...

Багато художників - класичних і сучасних - знаходили натхтення у темі свята Івана Купала. Це і Генрих Семирадський, Іван Соколов, Борис Ольшанський, Нестор Кизенко, Сергій Кожин та багато інших. Чудова колекція купальських картин зібрана в пості "Купайло - бог плодючості, любові, веселощів / Живопис і слова"  блогу "Художники".

Фільм "Вечер накануне Ивана Купала" (1969 р.), знятий по повісті М.Гоголя режисером Юрієм Іллєнком, із Ларисою Кадочниковою та Борисом Хмельницьким у головних ролях, увійшов до золотого фонду вітчизняного кінематографу.

Отже, є що згадати і чим насолодитись напередодні цього чарівного свята. А, можливо, і знайти свою долю у таємничу купальську ніч ))) Тож, щасти вам у пошуках!
 

Немає коментарів:

Дописати коментар