неділю, 7 серпня 2016 р.

Казкова порада для батьків: "Кораліна" Ніла Геймана

Ніл Гейман – один з найяскравіших письменників сучасності. Популярність йому приніс цикл коміксів "Пісочна людина", але на батьківщині його більше цінують як надзвичайно талановитого казкаря. У книгах Ніла Геймана втілилися кращі традиції казок англійської літератури. Майже всі його твори присвячені становленню особистості головного героя.
Ґейман Н. Кораліна / Пер. з англ. О. Мокровольського. — К. : Вид. група КМ-БУКС, 2016. — 192 с. : іл.

Однією з довгоочікуваних новинок на українському книжковому ринку є недавно видана повість Ніла Ґеймана «Кораліна», переклад якої на українську мову здійнив Олександр Мокровольський, і саме цю книгу щойно отримав юнацький абонемент ЦМ бібліотеки ім. Т.Г. Шевченка. 

«Кораліна» - це фантастична та трохи моторошна повість-казка, яка притягує з самого початку, і не відпускає до кінця. Перед читачем з`являються яскраві образи та малюнки описаних подій, в які потрапляє дівчинка на ім`я Кораліна. 

Головна героїня разом з батьками приїздить у нове місце проживання, де все чуже, у неї ще немає друзів, а батьки захоплені тільки своїми турботами та роботою. Їй весь час сумно, вона не знає чим себе зайняти. І от одного дня, у будинку, до якого переїхала її родина, дівчинка знаходить потайні двері і потрапляє через них в чарівну країну. 

Як згодом дізнається Кораліна, ці двері ведуть до «іншого світу». Світу, на перший погляд, схожого на той, у якому вона живе. Але кращого. З кращими - «іншими» батьками, сусідами, друзями, розвагами. Та от, у всіх його мешканців ґудзики замість очей. З часом, Кораліна розуміє: цей «інший світ» приховує загрозу для неї і її справжньої родини… 

Про свою «Кораліну» Ніл Гейман говорить:
«Я хотів написати про те, що значить – бути сміливим: тобто, робити те, що мусиш, не дивлячись на страхи та перешкоди. Я також хотів показати, що іноді люди, які тебе люблять, не приділяють тобі багато уваги; а іноді люди, які приділяють тобі весь свій час і увагу, не так вже й люблять тебе»
Отже, це історія про стійкість та сміливість, з якою Кораліна долала всі перешкоди, перемагала своїх ворогів, не здавалася і боролася до останнього:
«… А тому, - пояснила Кораліна, - що саме тоді, коли ти боїшся і все-таки робиш те, від чого тобі страшно, оце і є мужність…»
«…Я не боюсь! – запевнила дівчинка саму себе. – Тільки не я!..»
Це історія про відносини дітей і батьків, які ніколи не повинні забувати приділяти своїм дітям увагу. 
«… Інша мати» любила її. Але любила так, як скупердяга любить гроші, а чи дракон – своє золото. Кораліна вичитала з очей-гудзиків своєї «іншої матері», що вона для неї просто набуток, більш нічого. Улюблена тваринка, чия поведінка зайшла задалеко й перестала тішити господиню…»
У 2002 «Кораліна» Нейла Ґеймана отримала премію Брема Стокера як найкращий твір для юних читачів, у 2003 році здобула премію Неб’юла. 

Сюжет книги «Кораліна» ліг в основу мультиплікайційного фільму Генрі Селіка «Кораліна в Країні Кошмарів», який був випущений в кінотеатрах 6 лютого 2009, після світової прем'єри на Портлендському Міжнародному Кінофестивалі. Фільм є першим ляльковим повнометражним мультфільмом, початково знятим у 3D. 

Ця книга для підлітків, але я особливо рекомендую прочитати цю книгу батькам.  

Турбуйтеся про своїх дітей, не давайте з`явитися в їхніх головах таких «інших мам», які крадуть їхні душі взамін на ласку та турботу, що не вистачає вашим дітям.  


Олена Забіяка,
юнацький абонемент ЦМБ ім. Т. Шевченка

 

Немає коментарів:

Дописати коментар