неділю, 16 жовтня 2016 р.

У тісному колі: жовтневі "Грані"

 



                      
    


Тріумфальна хода осені ознаменувалася позолотою на деревах, прощальними хоралами відлітаючих у вирій птахів та першими заморозками. Тепло й затишно було 1 жовтня в центральній міській бібліотеці ім.Т. Шевченка, де на чергове засідання зібралися члени літературно-мистецького клубу «Грань».

У тісному колі із великим задоволенням послухали розповідь куратора Антоніни Колієнко про письменника-земляка, лауреата Шевченківської премії Івана Багряного (Івана Павловича Лозов’яги), чию ювілейну дату – 110 років від дня народження – громадськість широко відзначила 2 жовтня. До уваги присутніх були представлені вичерпні біографічні дані Багряного, а також рідкісні видання, що стосуються життя й творчості митця , його листування, релігійних поглядів тощо.




Про не менш шанованого в Україні діяча й письменника, якому 29 вересня виповнилося 150 років від дня народження, Михайла Грушевського, розповів керівник «Грані» Віталій Меланич, зачитавши для ознайомлення дещо з його поетичного доробку.

Слід відзначити, що протягом літа граняни вели активну літературну роботу у різних куточках області, представляючи рідний клуб . Не винятком стала одна з його найактивніших представниць – Надія Фурзенко.



У Середино-Будській районній бібліотеці вона провела презентацію своєї збірки поезій «Неповторимость», що стало помітною подією в районному центрі і було висвітлено на сторінках газети «Знамя труда». 

Надія Іванівна не обмежилася однією зустріччю з поціновувачами поезії та її таланту. Вона мала можливість поспілкуватися і зі своїми однокласниками на 50-річчі випуску зі школи, і зі своїми земляками в місті та за його межами під час літнього відпочинку. Про все це детально і досить емоційно вона розповіла на сторінках преси і безпосередньо під час засідання в бібліотеці, запропонувавши ввести «Творчий звіт» як постійну рубрику.



Із аналізом спогадів Жанни Гапеєвої «Спасибо, память» виступили Віталій Меланич і Богдана Гусак, які відзначили вдале змістове наповнення книги, динамічність та виховне значення. Такі твори, у першу чергу, потрібні підростаючому поколінню як приклад того, що тільки через наполегливу працю та подолання труднощів можна дійти до мети, знайти своє особисте щастя. У членів клубу з’явилося бажання якомога швидше прочитати книгу, побажавши авторці здоров’я і сил на подальшу літературну й громадську діяльність.




Поетеса Тетяна Прус представила нову (п’яту) збірку поезії і прози «Феєрія магічних почуттів», написаних під впливом неповторної краси Слобожанщини. Авторка запросила всіх бажаючих відвідати презентацію, яка відбудеться 23 жовтня у відділі мистецтв бібліотеки ім.Шевченка. 



Віталій Меланич також нагадав про культурно-мистецькі заходи, у яких будуть задіяні граняни, зокрема: літературно-мистецький марафон «Пори року. В обіймах осені»
(9 жовтня в муніципальній галереї)
, презентація книги Світлани Петренко «Між простором і часом» (21 жовтня в Сум ДУ), презентація альманаху «Харківський міст» (9 листопада в Харкові).





На завершення пролунали нові твори Тетяни Прус, Віталія Меланича, Валентини Кривенчук, Ірини Булахової, Луїзи Кривопішиної, Ольги Фурзенко, Жанни Гапеєвої, Миколи Балабана, Богдани Гусак, Олексія Лагутіна, Юрія Оша з подальшим обговоренням.



Богдана Гусак,
прес-секретар літературно-мистецького клубу «Грань»

Немає коментарів:

Дописати коментар